3. ULUSAL ARGUVAN SEMPOZYUMU

 

Ankara Arguvanlılar Kültür ve Dayanışma Derneğinin organize ettiği 3. Ulusal Arguvan Sempozyumu bu yıl 06. 02. 2011 de Gazi Üniversitesinde gerçekleşti. Arguvan’ın Dünü, Bugünü ve Yarını ve Arguvan Markasının masaya yatırıldı. Sunumunu Gülhan BİRSÖZ’ un yaptığı sempozyum, Ankara Arguvan Dernek Başkanı Asın AYDOĞDU’nun  açılış konuşmasıyla başladı. Asım AYDOĞDU Arguvan Kültür ve değerlerine hep birlikte sahiplenmemiz gerekliliğine vurgu yaptı. Osmaniye Vali Yardımcısı Hüseyin DOĞAN “Arguvan değerlerinin sahiplenerek herkesin elbirliğiyle bu değerlere sahiplenmesi ” gerektiğini belirtti. Ardından söz alan Arguvan Kaymakamı Mehmet Maraşlı “Gelişmek için kültür ve ekonomi çok önemlidir. Türkülerine sahip çıkan Arguvanlılar ekonomik anlamda Arguvana sahip çıkmalıdır. Arguvanlı iş adamları bu konuda daha duyarlı olması gerekir. Yoncalı Barajı ekonomik bir değer kazandıracağı kesin olsa da,benim bunu görme şansım olmayabilir. Yinede Arguvanlılar kendi değerlerine sahip çıkacak birikime sahip olduğuna inandığını” söyledi.

Derneğin Gençlik kollarından Leyla ASLAN Dünya Emekçi Kadınlar Günün anlam ve önemini belirten konuşması ve Ülkemizde kadının Cumhuriyettin getirdiği yeniliklere rağmen  beklenen konumda olmadığını vurguladı. 364 günün erkeklerin olsa bile, bir günü kadınlar günü olarak kutlamak gerekir” derken kadının toplumsal konumunu böylece kısaca özetlemiş oldu.

Ardından kürsüye çıkan Muharrem BAYRAM “Çiftçilik yaparken yaşadığı sorunları kısaca anlattı. Borçlarından dolayı satmak zorunda kaldığını ineklerinin  yerine yenisini alamadığını, arıcılıkta beklenen verimi de yakalayamadıklarını söyledi. Özelikle Atatürk İlköğretim Okulunun Okul Aile Birliği Başkanı olduğunu belirtip sözü eğitime getirdi. Branş öğretmenlerin sadece biri dışında hepsisinin görevlendirme olasının bir tesadüf olmadığını, bazı okullarda sınıfların birleştirilmesinin kabul edilmez olduğuna vurgu yaparken “Bir yerde küçük insanların gölgesi büyük görünüyorsa, orada güneş batıyor demektir umudumuzu bağladığımız çocuklarımızın güneşi batmasın diyerek konuyu özetledi. Muharrem BAYRAM konuşmasıyla alkışları toplarken Arguvan’ın sorunlarının başında eğitimin ne kadar önemli olduğuna haklı olarak dikkatleri çekti.

Malatya da Köy derneklerinin birliktelik adına  söz alan Akören Dernek Başkanı Yusufhan DOĞAN başlıca tespit ettiğimiz acil sorunlar şöyle sıraladı.

  “-Arguvan’da yataklı bir sağlık merkezine ihtiyaç olduğu görülmektedir.

  -Tüm köylerimizin ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir soğuk hava deposunun yapılması.

  -Arguvan merkezine Türkiye Mahsuller Ofisi Şubesi açılması ve bir kantar konulması.

  -Kırk altı köyümüze hizmet veren kaymakamlığımıza ait kepçemizin atıl ve verimsiz olduğu bir yenisinin alınarak kırk altı köyün kullanımına sunulması.

  Yine üzülerek öğrendiğimiz ilçe merkezi ve kırk altı köye hizmet veren belediye itfaiye aracımızın Malatya Belediyesi’nden ödünç alındığı, burada bir itfaiye arayışı ve teminine gidilmesi gerektiği görülmüştür.” dedi.

Anadolu Üniversitesinden Prof. Dr. Mustafa ÖZER Türkiye de ki cari açı salondakilerin anlayacağı sade bir dile anlatı. “Türkiye’nin cari açık kıskacından kurtulması gerektiğine” vurgu yaptı.

İsmail ÜSTÜNDAĞ Çalıştayla ilgili kısa bir bilgilendirme yaparken “Kendi işletmelerimizi kurup Uluslar arası İşletmelere meydanı bırakmamak  gerekir” özelikle vurguladı.

Şiir yarışması sonuçlarını Jüri üyeleri birlikte açıkladılar. Sanatçı Erhan YILMAZ, Emekli Eğitimci Garip TUNCER ve Yar. Doç. Dr. Yusuf DOĞAN oluşan jürinin sözcülüğünü  Erhan Yılmaz yaptı. Jürinin değerlendirmelerinin örtüştüğünü söyleyen Erhan YILMAZ bununda  “aklın yolu birdir” sözüyle açıklık getirdikten sonra sonuçları açıkladı. Yarışmaya katılan 18 şiirden  “Arguvan Güzellemesi” ile Nihat MALKOÇ birinci, i “Arguvan” adlı şiirle Sevim EMİR ikinci “Arguvanlıyız” adlı şiirle Musa ASLANTAŞ   üçüncü oldu.

Birinci oturumda Markalaşma Açısından Arguvan ilk konuşmacısı Ankara Üniversitesinden Prof. Dr. Yalçın KARATEPE yaptı. Arguvan değerlerinin farkında olmalı. Anayasa tartışmalarının olduğu bu günlerde Şemsi BELLİ n’in “Anayaso” şiirinden kısa bir alıntı verdikten sonra, köyü Kızıluşağın da bir Anayasa paneli düzenlenebilir. Arguvan kavunu tanıtılarak markalaşabilir. Eğitimin önemini geleceğimiz açısında anlamlı olduğuna vurgu yaparken eğitimli insanların değerlerine sahiplenmesi açısından önemini belirti.

İkici kocuşmacı Gazi Üniversitesinden Prof. Dr. Alemdar Yalçın “Yörenin geçmişte Tarihi Bağdat yolu olmasından kaynaklanan tarihi bir misyonu var. Bazı köyleri imkan olsa da korumaya alsak. Örnek olarak Arapgir Onar köyünü verdi. Yörede ki dut ağaçlarının önemini vurguladı. Bu değerlere sahip çıkmak için yürek lazım bu da Arguvanlar da var” deyip sözünü tamamladı.

ODTÜ Öğretim Görevlisi ve Sanayici Kazım YALÇINOĞLU Arguvan da organik tarım ürünleri üretimi geliştirilebilir. Kadın kooperatifleri kurulup üretilen ürünlerin markalaşması sağlanır. Böylesi bir oluşuma YALÇINOĞULLARI olarak destek vermeye hazır olduğunu belirti. Özelikle kadınların bu yapabileceği potansiyele sahip olduğunu böylece markalaşmanın daha rahat sağlanabilir olduğunu belirti.

Bu arada evlilikte Elli yılını dolduran  dokuz çifte plaketleri verildi. Ardından Volkan ASLAN’ in hazırladığı yöresel giysiler defilesini, Derneğin Gençlik Kolları tarafında sunumu büyük beğeni ve alkış topladı. 

İkici oturumda İnönü Üniversitesinden Yrd. Doç. Bülent YILMAZ “Arguvan Türkü Festivalinin yanı sıra Kızık Köyünde ki kutsal balıkların turizme kazandırılması, inanç turizmi için yörede ki kutsal mekanların tanıtılması önemini vurguladı. Zamanımızda inanç turizmine daha çok para harcandığını hatırlattı. Bu değerlerin ekonomik katkısı önemsenmeli.” dedi.

İkinci konuşmacı Gazi Üniversitesinden Yrd. Doç. Armağan ELÇİ Geçmişte Derviş Muhammed, Şah Sultan ve Ahmet Aşiki döneminde ne kadar önemli ise bugün Erhan YILMAZ, Hasan Basri KILIÇ bizim için o kadar önemlidir. Arguvan Ağzı tarzını bozmadan günümüzde en iyi şekilde temsil etmekteler. Aşıklık geleneğini Bektaş KAYMAZ, Hasan Hüseyin ORHAN ve Mamo Temiz büyük katkılarını göz ardı etmemek lazım. Minayik Ağzı da önemli bir yeri var. Bunlar araştırılıp sahiplenilmesi lazım” dedi.

Marmara Üniversitesinden Yrd. Doç. Mehmet Ali ÖZDEMİR rahatsızlığından dolayı Sempozyuma katılamadı.

 Arguvan olur da türkü olmaz mı? İkinci oturumdan sonra Ozan Ali Abbas ASLANTÜRK konuklara güzel bir türkü ziyafeti sundu. Yıllar sonra köyüne dönen Ali Abbas ASLANTÜRK köyünü anlatan “Baba Yurdu” adlı eserini sadece kulakla değil aynı zamanda yürekle de dinlemek lazım. Oldukça duygu yüklü bu eser köydeki dramı salona taşıdı. Daha sonra herkesçe bilinen türküler koro şeklinde eşlik ederek söylendi.

Konuşmacılar ve bazı katılımcılara plaketlerle onurlandırıldı. Sempozyumun sonunda herkese yöresel yemeklerden, içli köfte, börek ve ayran ikram edildi

Ben salondan ayrılırken şunu düşündüm. Arguvan değerlerinin farkına varıp sahip çıkmaktan başka bir şansı yok. Arguvan değerleri giderek netleşiyor. Bu anlamda katkısı olan herkese teşekkür etmek gerek. Değerlerini sahiplenmesini bilmeyen bir toplumun geleceği olamaz.

 

                                                                                               Rıza PARLAK

                                                                                               10/ 02/ 20011

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

banner40

banner45

banner57

banner39

banner44

banner56