Arguvan Festivali’nde barış rüzgarı esecek
Bir Gün gazetesinden 19 Temmuz 2010 Pazar günü yayınlanan Gülşen İşlerinin Arguvan Vakfı Başkanı Mehmet Kızıldaş ile yaptığı söyleşisi. Bir Gün Gazetesini temin ederek Arguvan Habere ulaşmasını sağlayan Sayın Fatma Aydın'a Teşekkür Ederiz.
8. Uluslarası Arguvan Türkü Festivali, bu yıl 24-25 Temmuz tarihleri arasında yapılıyor. Hindistan’dan Yunanistan’a Azerbaycan’dan Ermenistan’a bir kültür buluşması gerçekleşecek … Bu kültürde ev sahipliğini ise Arguvan yapacak.
Malatya’nın Arguvan ilçesi bu yılda birbirinden farklı kültürlere ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Her yıl pek çok sanatçının katılımıyla gerçekleşen 8. Uluslar arası Arguvan Türkü Festivali 24-25 Temmuz tarihleri arasında yapılıyor. Uluslar arası bir boyuta taşınan festivalin bu yılki onur konuğu Arif Sağ olacak. Cengiz Özkan, Nurettin Rençber, Yeninur Ada gibi pek çok değerli sanatçının yer aldığı festival de bir de panel düzenlenecek. ‘Toplumsal Barış’ temalı panelin konuşmacıları ise Ertuğrul Kürkçü, Miyase İlknur ve Burhan Sönmez olacak . Köy gezilerinin ve sokak tiyatrolarının yer alacağı festival dünyanın dört bir yanından gelecek olan konuklarla da kültürel bir buluşma gerçekleştirecek. Yunanistan’dan Azerbaycan’a Ermenistan’dan Hindistan’a kadar uzanan her dilden, dinden ve ırktan konuklarıyla Arguvan’da barış rüzgarı esecek. Festival öncesi Arguvan ve Köyleri Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Mehmet Kızıldaş’la bir araya geldik hem festivali hem de merkezi Bostancı’da bulunan Arguvan vakfının amacını konuştuk.
>>Bu yıl 8.Uluslararası Arguvan Türkü Festivalini Düzenliyorsunuz. Öncelikle vakıf olarak amacınız nedir ?
Vakıf 1995 yılında kuruldu. Tabii ki belli bir amacı vardır. Arguvanlılar arasında kültür ve eğitim alanında dayanışmayı sağlamak gibi bir amaçla yola çıktık. Bir de Arguvan kültürünün ve türkülerinin otantik yapısını bozmadan onlara sahip çıkmak, sahiplenmek, gelecek nesillere aktarılmasına aracılık etmek amacıyla kuruldu vakıf. O günden bu yana düzenli olarak çeşitli etkinlikler yapıldı. Bunların içinden önemlisi Arguvan Uluslararası Türkü Festivali oldu. Bizim ayrıca yine başka bir etkinliğimiz daha var, ‘Arguvan Türküleri Ses Yarışması.’ Bunu da İstanbul’da düzenliyoruz.
>>Aslında pek çok dernek ve vakıf var… Sizi onlardan ayıran özellik nedir? Nasıl tanımlıyorsunuz kendinizi?
Tabii farkımız, Eğitim ve Kültür Vakfı olmamız. Biz aynı zamanda belli bir bölgenin, Arguvan kültürünün yaşatılması anlamında da bir ayrıcalık yapıyoruz. Diğer vakıflardan bu haliyle de ayrılıyoruz… Ayrılıyoruz derken yanlış anlaşılmasın, belli bir sermayeye ve ideolojiye hizmet eden dernek ve vakıflardan ayrılıyoruz.
Bu festivali de Arguvan Belediyesi, Arguvan ve Köyleri Eğitim Kültür Vakfı birde Köy Dernekleri yapıyor. İstanbul 26 dernek var. Köylerimizin dernekleri var, ortak bir etkinlik olarak hayata geçiriyoruz.
>>Bu yıl 8’incisi düzenleniyor festivalin. Bu 8 yılda ne değişti? Nasıl bir hal aldı festival?
İlk festival düşüncesini ortaya attığımız yıllarda gerçekten olur mu olmaz mı diye çok düşündük ve Arguvan belediyesi de o zaman bu olaya sıcak bakmayan biriydi. Arguvan 2000 nüfuslu bir ilçe.Bu kadar büyük yükün altından kalkabilir miyiz düşüncesiyle hep uzak durdular.
Biz İstanbul’da örgütlenerek, vakıf ve dernek olarak böyle bir festivali düzenleyeceğimiz ve bu festivalin üstesinden gelebileceğimizi savunduk. Nihayet başladık.
İlk yıl tabii ki endişe, kaygı vardı. Ama festivalin öncesindeki kaygılar, tedirginlikler festivalin başlamasıyla yerini gelen kalabalığın oluşturduğu coşkuyla, sevince bıraktı. Artık belli bir katılım oluştu. Bundan sonrası daha kolay olacak. Herkes görev ve sorumluluğunu biliyor…
>>Epey bir katılım sağlanıyor değil mi?
Bu festivale yaklaşık olarak 15 ile 30 bin kişi katılıyor. Artık Arguvanlılar ya da Arguvan dışında yaşayanlar tatillerini festivale göre ayrılıyolar.ü
>>Peki bu festival Arguvan’a ne kattı?
Festival Arguvan’a çok şey kattı gerçekten. Arguvan’ı düşündüğümüzdefestival öncesi ve festival sonrası olarak ayırabiliriz. Kültürel anlamda mesela, kamuoyu Arguvan’ı medyadan öğrendi. Festivalin duyurusuyla Arguvan’ı bilmeyen yok artık. Ekonomik açıdan da öyle…Biz o yüzden Arguvan’ı festival öncesi ve festival sonrası diye ayırıyoruz.
>>Bu yıl da katılım bir hayli yoğun.Birde onur konuğumuz var: Arif Sağ…
Arif Sağ2ın belki üçüncü gelişi, Edip Akbayram, Musa Eroğlu, Kıvırcık Ali gibi halk müziği alanında ki bütün sanatçılar Arguvan festivaline katıldılar. Arguvan denilince türküler akıllara geliyor ama biz festivali başka şeylerle de dolduruyoruz… Trabzon’dan gelen 15 kişilik Karadeniz Rüzgarı halk oyunu ekibi gelecek.
>>Festivalin bu yılki konusunu ‘Toplumsal Barış’ olarak ele almışsınız. Bir yanıyla da güncel bir meseleyi de festivale taşımak mıydı amaç?
Bu konuyla ilgili panel olacak panele gazeteci yazar Ertuğrul Kürkçü, Cumhuriyet gazetesinden Miyase İlknur, BirGün’ den de Burhan Sönmez katılıyor konuşmacı olarak. Elbette Türkiye’nin gündemi festivalimize yansıyacak. Kaldı ki, Arguvan Kürt’üyle Türk’üyle, Ermeni’siyle bir arada yaşamasını bilmiş bir ilçe. Bu güne kadar da en ufak bir sıkıntı yaşamamış. Bu anlamda ülkenin içinde bulunduğu koşulları göz önüne aldığımızda toplum olarak, toplumsal barışa ne kadar ihtiyacımız olduğunu görüyoruz. O yüzden Arguvan’ın insanı örnek teşkil ettiğini düşünerek bu yılki festivalimizin temasını ‘ Toplumsal Barış’ olarak seçtik.
>>Festival programına baktığımızda zaten bir barış rüzgarını görüyoruz…Hindistan’a kadar uzanan bir barış…
Bu yıl farklı bir boyut kazandırdık, Hindistan Terapi Grubu, Yunanistan Halk Müziği Grubu, Azerbaycan Halk Müziği Grubu, Ermenistan Halk Müziği Grubu festivalimizde yer alacak ve kendi kültürlerini bize sunacaklar. Aynı zamanda Arguvan kültürünü kendi ülkelerinde tanıtılmasına da aracılık edecekler.
>>Toplumsal Barış’ı da festivaliniz de bu topluluklarla zaten sağlamış oluyorsunuz…
Tabii ki. Sanatçı kadromuza bakıldığında da sadece ülke içinde değil, dünya çapında bir festival ve dünya müzikleri bir arada.
>>Bu festivalde sanatçılar açısından bir sıkıntı çekiyor musunuz?
Öyle bir sıkıntımız yok. Bugüne kadar bütün sanatçılar hiçbir ücret almadan katıldılar. Sanatçılara çağrı da bulunduğumuz da hiçbiri hayır gelemem demedi, ancak festival tarihinde doluysa gelememe durumu elbette oluyor. Tabii burada Arguvan kültürünün de etkisi var; sanatçıların büyük bölümü mutlaka bir Arguvan türküsü seslendirmiştir. Buradan beslenen çok sanatçı var, onlarda vefa örneği göstererek Arguvan festivaline katılıyorlar ve ücret talep etmiyorlar. Bu konuda sanatçı dostumuz Muharrem Temiz’in büyük emeği ve katkısı var…
KÖY DERNEKLERİ MİSYONUNU TAMAMLADI
>>Çok fazla köy dernekleri var, bu ayrışmanın içinde ortak bir şey nasıl çıkıyor?
Köy derneklerinin oluşmasında ilk zamanlarda düşünce olarak karşıydık. Ayrı ayrı köylerin örgütlenmesi yerine bizim gücümüzü tamamen Arguvan Vakfı çatısı altında birleştirerek daha güçlü bir ses olmanın doğru olduğunu düşünmüştük ama bazı arkadaşlarım, özellikle köy derneklerinde görev yapmak isteyenler, o konuda da başarılı oldular ama tabii son geldiğimiz noktada köy derneklerinin misyonlarını tamamladığı. O gün bazı arkadaşlarımız bunu göremedi ama biz söylememize rağmen kuruldular, Bu gün bunlar kendi çalışmalarını tamamladılar. Yeniden birlikte bir çatı altında toparlanmayı gündemimize aldık, onu da tartışmaya başlıyoruz.
www.arguvanhaber.com