ARGUVAN HABER

ARGUVAN'DA BAL HASADI BAŞLADI

ARGUVAN

Arguvan yöresinde bal hasadı başladı. Arıcılar bu sene beklenenin altında üretim olduğun undan şikayetçi.

Arguvan yöresinde bal hasadı başladı. Arıcılar bu sene beklenenin altında üretim olduğun undan şikayetçi.Konaklama yerlerine göre bal renklerinde değişimin olduğunu belirtiler.
Üreticilerden Barış GÖNÜL
“Hekimhan yaylalarında konakladık. Ayılar bizleri Tedirgin etse de yerimiz arıcılık açısında elverişli. Bal üretiminde en iyisini yapmaya çalışıyoruz ve yapıyoruz da. Pazarlama konusunda zorlansak ta kaliteden ödün vermeyi hiçbir zaman düşünmedik. Balda bir marka olmamız gerekli” diyor. 
Çakmak yaylasın da arıcılık yapan Erol ÇİFTÇİ
“Her yıl balın rengi ve aroması farklı oluyor. İklim ve çiçek dokusuna bağlı olarak yaşanan bu değişimi tüketiciye anlatmaktan zorlanıyoruz. Geçen senenin aroması çok farklıydı. Bu yıl daha farklı. Önemli olan üretim esnasında arıya gerekli bakımı bilinçli yapmak. Yöremizde insanlar bir birinden bir şeyler görüp uyguluyor. Hasta arıya antibiyotik vermenin yanı sıra sağlam arıya bilinçsiz antibiyotik verenleri oluyor. Arguvan yöresinde şeker kullanımı zaman, zaman söylense de fazla şeker verenler yok. Daha bilinçli üretim için çabalarımız devam ediyor. Geçen sene ürettiğim poleni pazarlayamadım. Bu yıl polen üretimi çok düşük. Bal üretimi bu yıl beklenenin altında oldu” dedi.

Bal fiyatları bu sene fenli 35 TL ve kara kovan 70 TL satılıyor. Sohbet esnasında gerek Barış, gerekse Erol olsun doğanın gerçek dostları olduğunu fark edebiliyorsunuz. Hiçbir yabani hayvanı incitmeme konusunda adeta yarışıyorlar. Ayılarla olan dostane ilişkilerini ayılar ne kadar anlıyor bilinmez. Barış ayıları arılardan uzak tutmak ve ayılara zarar vermemek için, Sivas Kangal köpeklerine kadar çözüm araştırıyor. Umarım bu güzel çabaları boşa çıkmaz. Arguvan balı türküleri ve kavunu gibi, bir marka olmayı çoktan hak etmiş desek abartı olmaz sanırım.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.