Arguvan Kaymakamlığı ve Orman İşletme Müdürlüğünün birlikte organize ettikleri ve Orman Haftası nedeniyle ‘Şotik Havzası Projesi’ tanıtımı yapıldı. Toplantıya katılan ve bu konuda projeyi tanıtan Malatya Orman İşletme Müdürü Ramazan Karaca ve çalışma arkadaşlarının sunumu neticesinde ilginç sonuçlar ortaya çıktı.
Şotik Havzası Projesi Atmalılar Derneği tarafından hazırlandığı ve ilgili bakanlıklarla yapılan çalışmalar neticesinde 8 yıl sonra gün yüzüne çıktıı Atmalılar Dernek başkanı Mehmet Ali Başıböyük ve Yönetim Kurulunun çabası neticesinde projenin ortaya çıkması hem yörenin doğal yapısı ve hem de iş istihdamı açısından çok önemli olduğu görüldü.
Yıllardır hiçbir ciddi projenin ön görülmediği yöremizde, ilgili kişi ve Atmalılar Derneğinin bile böyle bir girişime destek verip bu günlere getirmesi taktire şayandır.
Bu çalışma içerisinde ilçe Kaymakamının katkısını unutmamak gerekir. Kaymakam Zafer Oktay’ın ilçeye gelmesi ile birlikte her projeye ilgili olması ve tek çabasının da devlet geleneğiyle uyumlu çalışması ve yöreye hizmet gelmesinde göstermiş olduğu duyarlılığa da teşekkür etmek gerekir. Sekiz yıllık bir projenin bu dönemde onaylanıp ilçeye gelmesi, hem Atmalılar Derneğinin hem de İlçe Kaymakamının bu süreçteki başarıları çok önemlidir. Bu proje ile, Orman İşletme Müdürü Ramazan Karaca ve mesai arkadaşlarının gayretleriyle ilçemiz açısından 2014 yılının en büyük ikramiyesinin alındığı anlamındadır.
Bu proje ilçeye neler kazandıracaktır.
Köy muhtarlığı tarafından ilgili kuruma dilekçe ile başvuru yapıldığında 5 yıl içerisinde verim alınacağı görülmektedir. Bu proje Arguvan için bir şanstır. Öncelikle özel alanlar ve köyün ortak hazine arazileri tespit edilerek, kazanç elde edilecektir.
1- İlçenin artık bu proje ile bir umudu vardır.
2- İşsizlik bitecektir.
3- Köye dönüşler hızlanacaktır.
4- Doğayı korumak herkesin görevi olacaktır.
5- Doğal denge korunacaktır.
6- Ağaçlandırma yapılacaktır.
7- Entegre tesis kurulacaktır.
8- Orman alanları oluşturulacaktır.
9- Bal Orman alanları yapılacaktır.
10- Bademlik Ormanı,
11- Ceviz Ormanı,
12- Alıç Ormanı oluşturulacaktır. Enteğre tesis kurularak, Marmelatı-Reçeli ve Sirkesi bir marka adı altında üretimi yapılarak satılacaktır. Yüzlerce insana iş imkanı sağlanacaktır.
13- Ormanlık alanların oluşturulmasında her türlü meyve ağacı olacaktır.
14- Orman zararlılarıyla mücadele (kene ve tırtıl) için keklik bırakılacaktır.
15- Ormanlık alanlara kuş yuvaları bırakılacaktır.
16- İsteyen köylüye güneş enerjisi sistemi(katı yakıt tasarrufu için) kurulacaktır.
17- Arıcılık teşvik edilecektir.
18- Süt koyunculuğuna destek verilecektir.
19- Süt sığırcılığına destek verilecektir. Mandıra kurulacaktır.
20- Köy muhtarlarının istekleri doğrultusunda tüm okul-mezarlık alanları ve kutsal sayılan tüm mekanların etrafının fidan dikiminin ücretsiz yapılacağının,
21- Bu proje ile her köyde bir orman alanının oluşturulmasına,
22- Orman köylerinde her türlü yangına karşı acil önlem olarak su tankları verileceğinin,
Bireysel veya köyün ortak gelirlerinden yararlanmak isteyenlerin bu proje etrafında birlik olmalarını, geçmişi bir kenara bırakıp yeni umutlara ve yıllardır özlemini çektiğimiz Arguvan yöresinin ağaçlandırılmasını ve unutulmuş kültürümüzün yeniden doğuşu umuduyla bu projeye herkesin destek vermesini ümit ediyorum.
Toplantı sonrasında Orman İşletme Müdürlüğü tarafından öğrencilere ve toplantıya katılan tüm katılımcılara 21-27 Mart Orman Haftası nedeniyle fidan dağıtımı yapıldı.
Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
Ali İhsan Öztürk
Fotograflar: Rıza Parlak
volkan topçu 11 Yıl Önce
emeği geçen bütün herkese şahsım adına teşekkürlerimi sunarım...