Şehir Planlamacı-Turizmci Tavit Köletavitoğlu ve Gazeteci-Yazar Cumali Ünaldı'nın divan görevini yürüttüğü Turizm Çalıştayı toplantısına bölge ilçelerinden; Kemaliye Kaymakamı Alper Çiftçi, Divriği Kaymakamı Nebi Kaya, Ağın Kaymakamı Fatih Yakınoğlu, Arguvan Kaymakamı Selçuk Yosunkaya, Arapgir Kaymakamı Tekin Erdemir, Divriği Belediye Başkanı Hakan Gök, Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, Keban Belediye Başkanı Fethiye Atlı ile Sanat Tarihçi Bayram Göngör, Arapgir MYO Müdürü Dursun Özgüler, Arapgir MYO Öğretim üyeleri ve görevlileri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Şehir Planlamacı-Turizmci Tavit Kömetavitoğlu, turizme kazandırılacak olan bölge ilçeleri için yerel değerlerin turistler için öneminden, yine turistlerin hijyen, temizlik ve dakikliğe verdiği önemden, 4-5 gün bölgede zaman geçirmek isteyenlerin, gittikleri her yerde bir ticari değer bulabilmesi gerektiğinden bahsetti.
Açılış konuşmalarının ardından, sırasıyla ilçe kaymakamları ve belediye başkanlarına konuşma hakkı verildi. İlk konuşmayı gerçekleştiren, toplantıya ev sahipliği yapan Divriği Belediye Başkanı Hakan Gök oldu. Başkan Gök, Divriği ve bölge ilçeleri hakkında önemli bilgiler ve önerilerde bulundu. Gök, "Turizm paketinin oluşturulması gerekiyor. İlçemizde 250 yatak kapasitemiz var. Esnafımız da eğitilerek bir seviyeye getirilmiştir. Kemaliye gelişti ve belli bir seviyeye geldi. Arapgirde tarih var doğa var. Ziyaretçilerin birer gün ilçelerde kalması için hazırlık yapılmalı ve ortam hazırlanmalıdır. Tanıtım yapılmadığı taktirde sonuca hızlı varılmıyor. Belediyelerimizin bütçeden mutlaka turizm paylarını şimdiden ayırması gerekir. Ortak hareket ederek merek uyandırmamız gerekiyor. Hanımeli sokağı açmayı düşünüyoruz. Hanımları işin içine katılmalı. Ortak bütçe oluşturmalı. 30'ar bin TL ile ortak bütçe oluşturalım" dedi.
Arapgir İlçesi Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu da konuşma yaptı.
Toplantı boyunca yapılan konuşmalarda, Kaymakamlar ve Belediye Başkanları güçlü ve zayıf yönlerin belirlenebilmesi, birlikte hareket edilerek oluşturulacak sinerji ile turizm pastasından yatırım için daha fazla pay alınması, farkındalık için doğru rehberlik çalışmalarının yapılabilmesi, tur operatörlerine teklif yapılabilmesi için gezi planlarının hazır hale getirilmesi gibi konulara değindi.
Bölgede sınırları birbiriyle komşu olmasına rağmen, farklılıklar ve geçmişte yaşanan yanlış yönetimler, eski bağların kopması gibi çeşitli nedenlerle birbirine uzaklaşan ilçeleri bir araya getirerek ortak bir paydada toplamaya çalışması ve çabalaması açısından göz dolduran bu toplantı, bazı katılımcılar tarafından "Yüzyılın Çalıştayları" olarak adlandırıldı.
3. yapılan Turizm Çalıştayı toplantısında varılan sonuçlara göre acil olarak yapılması gerekenler, maddeler halinde şu şekilde sıralandı:
Her ilçede çalışma gruplarının oluşturulması, turistik çekiciliği olan ilçe envanterinin çıkartılması, her ilçenin turizm dosyasını hazırlaması, İlçe belediyelerinin şimdiden bölge turizmi için bütçeden 20-30 bin TL. pay ayırması, ilçelerdeki mevcut cazibe yerlerinin çevre koşullarının yeterli hale getirilmesi, çevre düzenlemesinin yapılması, temizlik, araç parkı ve wc ihtiyaçlarının acilen giderilmesi, Turizm Çalıştayı Sekretaryasının oluşturulması, her ilçeden bir kişi kaymakamlıktan, bir kişi de belediyeden olmak üzere iki kişinin belirlenmesi, turizm paketinin tur operatörlerine götürülebilecek hale getirilmesi, bölge turizmi için altı ilçeyi içine alan bir tanıtım broşürünün hazırlanması, altı ilçeyi içine alan ortak tanıtım isminin düşünülmesi, bir sonraki toplantıda kurula sunulması.
Toplantının sonunda, bir sonraki toplantının 5 Aralık 2014 te Elazığ'ın Keban İlçesinde yapılması kararlaştırıldı.