ARGUVAN HABER

KARAHÜYÜKLÜLER GELENEKSEL YAĞMUR DUASINI ŞAH SULTANDA YAPTILAR

ARGUVAN

Arguvan Karahüyük Köylülerinin her yıl geleneksel olarak Mayıs ayı içinde yaptıkları yağmur duası 19.05.2013 tarihinde her yıl olduğu gibi Bozan Köyünde bulunan Şah Sultan Türbesinde yapıldı.

Arguvan Karahüyük Köylülerinin her yıl geleneksel olarak Mayıs ayı içinde yaptıkları yağmur duası 19.05.2013 tarihinde her yıl olduğu gibi Bozan Köyünde bulunan Şah Sultan Türbesinde yapıldı.
Cumartesi günü kurbanlar (15 kurban) kesildi, hazırlıklar yapıldı akşam’da Şah Sultan Türbesinde Cem yapıldı. Pazar günü lokma pişirilip yağmur duası yapıldıktan sonrada katılımcılara hazırlanan lokmalar dağıtıldı.
Karahüyük Köyünden Gani Şahin’in öncülüğünde gençlerin ve köylülerinde hizmete önemli katkı sunduğu yağmur duası etkinliğine Karahüyük Köyünde ve Malatya’da yaşayan Karahüyük Köylülerinin yanında Arguvan ilçe merkezi ve köylerinden de yoğun katılım oldu.
Yağmur yağsada, yağmasada yağmur duası Karahüyüklüler tarafından geleneksel olarak her yıl yapılmaktadır.

YAĞMUR DUASI HAKINDA BİLGİ
Aşağıdaki Yağmur Duası Hakkında bilgi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Sayın Mehmet Ali Özçamur’un Arguvan Haber arşivimizdeki araştırmasından alınmıştır.
Yağmur duasını gerçekleştirmek amacıyla ŞAH SULTAN türbesine gidilir. Derviş Muhammed’in ve Şah Sultan’ın yaşadıkları bir dönemde beklenen yağmurlar yağmaz. O sırada Anzahar’da bulunan Derviş Muhammed’in yanına bu dilek için giden köylülere , Derviş Muhammed şöyle cevap verir:

--- Bu iş için benim yanıma keşke gelmeseydiniz.Şah Sultan’ın yanına gitseydiniz.Bu işin anahtarını biz O’na verdik,der.

Bunun üzerine Bozan’daki Şah Sultan’ın yanına gelenler, Derviş Muhammed’in bu cevabını kendilerine aktarırlar. Şah Sultan da gülerek:

--- Kurban olduğum bu işi de mi benim üzerime yıktı, der. O günden sonra köylülerimiz yağmur duası için hep Şah Sultan’a giderler. Elleri de boş dönmez. Yağmurlar yağmayınca civar köylüler dahi “Karahüyüklüler ne duruyor, Şah Sultan’a gitmiyorlar mı?” diye bir beklenti içinde dahi olurlar.)

Ziyarete gitme nedenlerinden biri de köylülerin birlik ve beraberliğini sağlamak amacıyladır. Hasat zamanlarından sonra yapılan bu ziyaretlere gitme işine katılım çok yüksek olur. Kurbanlar kesilir; lokmalar pişerken CEM’ler yapılır, SEMAH’lar dönüler.Bu esnada küskünler barıştırılır.

www.arguvanhaber.com
Fotoğraflar Ersoy Eren


















Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.