ARGUVAN HABER

MALATYADA ARGUVAN DERNEKLERİ PLATFORM OLUŞTURDU

ARGUVAN

Ankarada yapılan sempozyumda Malatya’da Arguvan köy dernekleri adına yapılan konuşmada “Dernekler Platformu” oluşturulduğu açıklandı.

Ankara Arguvanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği'nin düzenlediği 3. Ulusal Arguvan Sempozyumu Ankara Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Konser Salonunda 06 Mart 2011 tarihinde yapıldı. Sempozyum bu yıl, bir gün olarak gerçekleştirildi. Sempozyumun organizasyonu Ankara Arguvanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından yapılmış olup sempozyuma Kültür Bakanlığı da destek vermiştir.
Sempozyumda, Akademi çevresi konuşmacılarımızın Arguvan’ın sorunları ve çözüm önerilerini ortaya koymaları acısından son derece önemliydi. Sempozyumun yapılmasında ve katılımcıların yanında Arguvan Ve Malatya’dan gelen misafirlerin katılımı da dikkat çekiciydi. Özellikle Malatya‘da bulunan Arguvan Köy Dernekleri Başkanlarının ve Çeşitli Köy Muhtarlarının katılımı önemliydi. Sempozyuma Akören Köyü Dernek Başkanı Yusufhan Doğan, Bozan Köyü Muhtarı Muharrem Öztürk, Armutlu (Kuşu) Köyü Dernek Başkanı Cemal Ağdağlı, Bozan Köyü Dernek Başkanı Ali İhsan Öztürk, Çakmak (Sığırcıuşağı) Köyü Muhtarı Battal Çiftçi, Yukarısülmenli Köyü Muhtarı Kemal Aslantürk, Atatürk İlköğretim Okulu Müdürü Asgar Doğan, Atatürk İlköğretim Okul Aile Birliği Başkanı Muharrem Bayram ve Ali Çabul katıldılar.
 
Sempozyum kapsamı içerisinde Malatya’da bulunan Arguvan Köy dernekleri adına Akören Köyü Dernek Başkanı Yusufhan Doğan, Arguvan sorunları ve genel düşüncelerimiz kapsamında bir konuşma yapmıştır. Ortak hazırladığımız bu konuşma metnini sizlerle paylaşmak istiyorum.
 
Saygı değer konuklar kıymetli Arguvanlılar ve Arguvan dostlarım hoş geldiniz.
 
1954‘te ilçe olan 3 defa heyelan ve benzeri doğa olayları ile harap olan, her defasında sadece kamu kurum ve kuruluşları yeniden inşa edilmiş kendi küçük ama ismi büyük olan kültürüyle gurur duyduğumuz ama bir kültür evi olmayan Arguvanımız. Siyasal, sosyal ve ekonomik koşullar nedeniyle sürekli göç veren 57 yıldır kendi sorunları ile baş başa bırakılmış ve kaderine terk edilmiş ilçemizin sorunlarının görüşüldüğü ve 3.ü yapılmakta olan sempozyumun toplantısına katılmış bulunmaktayız.
 
Değerli konuklar ve Arguvanlı dostlarım burada oluşumuzun nedeni, Malatya’da bulunan köy dernekleri adına hem Arguvan’ın sorunlarının tartışıldığı konuları paylaşmak hem de Malatya’da bulunan Arguvan köy dernekleri adına oluşturduğumuz “Dernekler Platformu” adına burada bulunmaktayız.
 
Malatya da bulunan Arguvan köy dernekleri köylerimizin sorunlarını bire bir yaşayan dernekleriz. Bu nedenle sivil toplum örgütleri olarak güç birliği etme adına sorunların çözümü konusunda daha etkin olma adına bir araya geldik.
 
Birliktelikle ilgili yapılan toplantılarda köylerimizin sorunları ilçemizin sorunları bunların takip edilmesi gereken sorunların görüşüldüğü İlçe kaymakamımız, belediye başkanımız ve muhtarlarımızla bir dizi toplantılar yapılarak sorunlarımız paylaşılmıştır.
 
Bu değerlendirmeler sonucunda ilçeye ivedi olarak başta sivil toplum örgütleri yani vakfımız köy derneklerimiz zengin iş adamlarımız bürokrasi içerisindeki her kademedeki amir memur ve kamu görevlisi ve emeklilerimiz kısacası gurbette bulunan ve doğup büyüdükleri Arguvan ve köylerine vefa borcu olan tüm Arguvanlıların elini taşın altına koymaları gerektiğini görmekteyiz. Bu birliktelikle kaybedilecek zamanın olmadığı bazı sorunları devletin bazı sorunlarında bizlerin çözmesi gerektiği görülmektedir. 
Başlıca tespit edilmiş sorunlarımız şunlardır:
 
-Arguvan’da yataklı bir sağlık merkezine ihtiyaç olduğu görülmektedir.
 
-Tüm köylerimizin ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir soğuk hava deposunun yapılması.
 
-Arguvan merkezine Türkiye Mahsuller Ofisi Şubesi açılması ve bir kantar konulması.
 
-Kırk altı köyümüze hizmet veren kaymakamlığımıza ait kepçemizin atıl ve verimsiz olduğu bir yenisinin alınarak kırk altı köyün kullanımına sunulması.
 
Yine üzülerek öğrendiğimiz ilçe merkezi ve kırk altı köye hizmet veren belediye itfaiye aracımızın Malatya Belediyesi’nden ödünç alındığı, burada bir itfaiye arayışı ve teminine gidilmesi gerektiği görülmüştür.
 
Bunların birçoğunu rahatlıkla dayanışma içerisinde yukarıda bahsettiğim sivil toplum örgütlerimiz, iş çevrelerimiz, vakıf ve derneklerimiz ve Arguvanlı dostlarımızla bir kısım sorunları çözebileceğimizi düşünmekteyiz.
 
Devlet kanalıyla yapılacak sorunlarımızsa:
Elli yılı aşkındır devam eden ve kangren haline gelmiş Yoncalı Barajı’nın yapımıyla ilgili çözüm yolları ve girişimlerde bulunulması. Yapılacaksa devletin bu projeye hız vermesi, yapılmayacaksa bu insanların elli yıldır aldatıldığı gibi ümit verilmemesi, sonucuna gidilmesi.
 
2010 yılında Arguvan merkezinde temeli atılan kültür evinin yapılmasıyla ilgili girişimlerin hızlandırılması.
 
Son bir tespit ise Arguvan’a TOKİ evleri yapılmasıyla ilgi girişimlerin yapılması gündeme gelmiştir.
 
Değerli dostlar anlatılacak şeyler çok ancak zaman kısıtlı, gündem yoğundur.
 
Tüm Arguvanlılardan doğdukları, büyüdükleri köylerini ve mezralarını senede bir de olsa ziyaret etmeleri buradaki anıları güzellik ve sıkıntılarını yerinde yaşamalarını ve görmelerini rica ediyorum.
 
Bu vesileyle bu paneli düzenleyen başta Ankara Derneği başkanı ve yönetim kuruluna ve emeği geçen herkesi kutluyor ve teşekkür ediyor.
 
Saygılarımı sunuyorum.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.