ARGUVAN HABER
2021-07-12 16:10:42

İSA MAHALLESİ (İSAKÖY) MUHTARI HASAN HÜSEYİN ÇELİK - 1

SÜLEYMAN KILIÇ

12 Temmuz 2021, 16:10

SÜLEYMAN KILIÇ (SK): Hasan Hüseyin Çelik kimdir?

HASAN HÜSEYİN ÇELİK (HHÇ): 1956 yılında Malatya Arguvan İsa köy de doğdum. İlkokulu köyde okudum, Ortaokulu Gaziantep ve Malatya'da, liseyi Malatya'da sanat okulunu bitirdim. Ondan sonra askere gittim, asker dönüşü köyde yaşamaya devam ettim.

1983 yılında devlet dairesine girdim. Sümerbank banka şubesinde on dört yıl çalıştım. Sümerbank sonra özelleştirilince, Sosyal Güvenlik kurumuna geçtim.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nda on dört yıl çalıştıktan sonra emekli oldum.2009 yılından sonra köyde çiftçilik yaptım. 2019 seçimlerinde muhtar adayı oldum ve kazandım.

HERKESİN MUHTARIYIM

SK: Biz şunu biliyoruz ki; bizim köyde muhtarlık seçimleri heyecanlı ve çekişmeli geçer. Seçim sonrası bile bu çekişmeleri sürer gider. Dönem dönem kırgınlıklar yaşanır. Siz bu süreci nasıl yaşadınız?

HHÇ: İlk aday olduğum zaman heyecanlıydı. Fakat ben sonucun köy için iyi olacağını köyümüz için oy veren vermeyen kesinlikle ayırt etmeyeceğimi hep söyledim. Muhtarlık sonrası çekişmeleri hiç dikkate almadım. İnsanlarla devamlı diyalog içinde oldum. Oy veren vermeyen fark etmez hepsi bana oy vermiş gibi hareket ettim. Tabii ki bazı insanlar arkadan önden konuşacak. Ben onları hiçbir zaman için dert etmedim. Çalışmaya devam ettim, edeceğim. Köyümüze ufak bir çivi vura bildiysek ne mutlu. Köyümüz için de bir çivi vuracak insanın da elini öperim.

SK: Yani sana oy veren, vermeyen herkesin muhtarı oldum diyebiliyor musun?

HHÇ: Evet. Ben öyle görüyorum kendimi. Bu pandemi döneminde eğer yanlışlarım varsa, taraflı davrandığım olmuş ise yüzüme söyleyebilirler. Hata yapmış isem o insanlardan özür dilemesini de bilirim. Ancak özellikle bu salgın döneminde çok çalıştığıma ve doğru işler yaptığıma inanıyorum.

KÖYLÜMÜN TAKDİRİ

SK: Muhtar Hasan Hüseyin Çelik’in hizmetinden memnun musunuz? Ayrım yapmadan herkese eşit bir hizmet veriyor mu desek köylü neler söyler?

HHÇ: O vatandaşın takdiri kimisi takdir edecek. Kimisi de etmeyecek. Kendi istediği gibi olmayınca, haksız bir şey istediği zaman olmayınca elbette ki muhtarı kötüleyecek. Ama ben köyde mesela yapılan işlerde kesinlikle kimseyi ayırmadım. Köyümüzde yol yapılırken özellikle Daire Başkanı ve bizim Belediye Başkanımızı köyümüze davet ettim. Köylülerimizi çağırdım. Bakın dedim ben köyün eksiklerini yetkililerimize aktardım. Sizin ilave bir isteğiniz var ise herkes buradayken konuşun isteyin dedim.

SK: Ana yollar asfalt yapılmış. Kilit taşlar daha önce yapılmıştı. Ancak kilit taş yapılmayan yerler var. Eksikliklerin giderilmesi için bir girişiminiz oldu mu?

HHÇ: Kalan kısımlar için kilit taş istedik. Hem Büyükşehir Belediye Başkanımız buraya geldiğinde hem de Arguvan'da yapmış olduğu toplantılarda özellikle istedim. Valilik’ten talepte bulunacaklar. Fakat halen bir haber çıkmadı. Biz bunun takibindeyiz.

SU VE KANALLARIYLA İLGİLİ SORUNUMUZU İLETTİK TAKİPTEYİZ

SK: Muhtar şu anda köyümüzün acilen hangi sorunları var ve bu sorunlara çözümünüz nedir?

HHÇ: Köyle ilgili su sorunumuz var. Kuraklıktan kaynaklı su seviyesinde düşme başladı. Bu durumu MASKİ’ye bildirdik. Bize; sizin köyün suyu yeterli daha acil suyu olmayan köyler var diye cevap verdiler. Ayrıca köyün içinden giden büyük dereye Devlet su işlerinden bir taş duvar Menfez yapılmasını istedik, koruma istedik. Programa aldıklarını belirttiler. 

SK: Su sorunu kısa vadede çözülemeyecek gibi duruyor.

HHÇ: Yakın bir zamanda tekrar görüşme yapacağız. Bizim daha önceki su kanallarımızın çok eski olduğu için yeniden yapılmasını istedik. Çünkü sondajımız güzel çalışıyor ama yeterli olmuyor. Diğer iki kanalımız vardı. O iki kanalla ilgili dilekçemizi verdik, ilgileneceklerini söylediler. Yakın bir zamanda bu da çözülür düşüncesindeyim.

ELEKTRİK HATLARIMIZ ÇOK ESKİ

SK: Köye geldiğimden beri elektriklerin sık sık kesildiğini gözlemledim. Salgından kaynaklı bütün öğrencilerimiz evde internet üzerinden eğitim görüyor. Köyümüz de ilkokulundan, Üniversitesine kadar öğrencilerimiz var. Elektrik kesintilerinin kaynağı ve çözümü nedir?

HHÇ: Fırtınadan kaynaklı tellerde bağlantılarda kopmalar oluyor. Bizim hatlar eskidi. Elektrik kurumu iki yıldır yenileyeceğiz sözünü verdi. Henüz bir gelişme olmadı.

SK: Peki bu konuda şikâyet mercii neresi?

HHÇ: Elektrik Kurumu. Muhtarlar toplantısında da bu sorun dile getirildi. Yalnız bizim köy değil, tüm köylerde olan bir şey. Bu fırtınadan dolayı işte teller kopuyor, direk yıkılıyor. Bunlar yapılacak çözeceğiz diyorlar.

GÖLETTEN FAYDALANANLAR DAHA DUYARLI OLMALI

SK: Köyümüzün bir göleti var. 8-10 km uzaktan kanala su geliyor ve gölette birikiyor. Göletin etrafındaki araziler sulanıyordu. Aynı zamanda köyümüzün malı davarı bu göletten su içiyordu. Daha sonra Kanalların bozulması yıkılmasından dolayı epey zaman zaman gölete su gelmedi. Sonra kanallar tekrar yapıldı. Şu anda bu göletlimiz de su var. Gölet verimli kullanılıyor mu? Gölete su sağlıklı geliyor mu? Sorunları var mı?

HHÇ: Göletin En büyük sorunu kanalları. Kanalları kırılmış kendiliğinden çökmüş. Vandaşlar gereksiz yere de kırmışlar mesela. Tarlalarının geçtiği güzergahtan kanalları kırıyorlar su boş araziye gidiyor. Şu konu çok önemli Göletten en çok faydalananların duyarlılığı ve katkısı daha fazla olmalı maalesef biz bu katkıyı ve duyarlılığı göremiyoruz. Faturayı tüm köylüye yüklemek istiyorlar bu adaletli bir şey değil. Adamın orada arazisi yok, malı davarı yok, fedakârlık yap diyorlar. Göletten faydalananlar kendilerinin yanında birde, dışardan bizim köylü olmayan adam getiriyorlar.

SK: Köy dışından insanlarımı getiriyorlar.

HHÇ: Evet ortağım diyerek göletin suyunu hoyratça kullandırıyorlar ama bu insanların da ne köye nede kanala bir katkısı var. Kanalların temizlenmesi için sağ olsun Belediye başkanımız kepçeyi 6 gün bize verdi. Kepçe kanalları ayıklarken bile göletten en çok yararlanan insanlar başına gitmedi doğru dürüst. Bunun çözümü ilk önce göletten yaralanan köylülerimiz elini taşın altına sokacak. Muhtarlık, diğer köylülerimiz ve Derneğimiz de yardımcı olacak.

SK: Muhtar Malatya Büyükşehir statüsüne geçince köyler mahalle oldu. İsaköyü İsa Mahallesi oldu. Kaç hane var, kaç kişi yaşıyor.

HHÇ: İsa Köyde Yüz hane yaşıyor. Şimdi şu anda nüfusu 300 ün üzerindedir. İsaköyün üç mezrası var. Yaz kış oturan. Bunlar Karakaya, Güvercinlik ve Incesu (Eşitge).

SK: Gelir kaynakları nelerdir?

HHÇ: Hayvancılık, Çok az buğday olmak üzere ağırlıklı arpa ekilir. Fazla olmasa da kavun yetiştirilir. Bir köylümüz pancar ekiyor.

SK: Hayvancılıkta büyükbaş mı, küçük baş mı?

HHÇ: Her ikisi de var hemen hemen 1500-1800 arası küçükbaş var. 400 büyükbaş hayvan var. Yani fazla gelir getiren bir şeyimiz yok.

SK: Nüfusun yaş ortalaması nedir?

HHÇ: Hemen hemen altmışa yakın. Gençler çok az. Mesela üç yaşında bir çocuk var. Birde yedi veya sekiz yaşında var. On iki, on yedi yaşında on öğrencimiz var. Genç nüfusumuz yoktur. 

SK: Üretimde kullandığınız aletler nelerdir?

İMECE USÜLÜ KAYBOLDU

HHÇ: Tarlayı ekip biçmede traktör kullanılır. Traktörle beraber yan malzemeler. Römork, pulluk, kültivatör, mikser vb

SK: Kapısında birden fazla traktörü olanları gördüm.

HHÇ: İki, üç, dört traktörü olanlar bile var.

SK: Peki bu tarım aletleri verimli kullanılıyor mu? Mesela üç traktöre gerek var mı?

HHÇ: Kesinlikle gerek yok. İşte bir başkasına muhtaç olmamak için. Diyelim ki tohumu ekmeye gidiyor iki traktör lazım biri ekecek diğeri taşıyacak. Başkasından istemeyeyim diye bir traktör daha alıyor. Zihniyet bu.

SK: Eskiden imece usulü olurdu. Yine imece usulü ile yapılsa daha akılcı ve rasyonel olmaz mı?

HHÇ: Evet köyümüzde bu imece olayı işte bu traktörün fazla olması, imece olayını bitirdi. Siz imece usulü dediniz, İmece usulü bitmiş bizim köyümüzde eskiden vardı. Şimdi mesela kardeşler arasında bile imeceyi pek görmedim. Yani pek nadir.

TRAKTÖRLER KAPIDA 11 AY YATAR

SK: Bir yıl içerisinde Traktör tam olarak kaç gün çalışıyor.

HHÇ: Biri benim en fazla 20 gün çalışır.

SK: Yirmi gün lük bir iş için; bir,iki,üç traktörü 11 ay 10 gün içeride yatırıyor musunuz.?

HHÇ: Evet kapıda bekletiyoruz.

SK: Bir traktörün yaklaşık fiyatı nedir?

HHÇ: Teferruatı ile beraber en vasat traktör 80- 90 bin liradır.

Devam edecek…


Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.