ARGUVAN HABER

AZZET BİBİ, MALATYA’DA HANGİ YOLDA YÜRÜSÜN?

MALATYA

Malatya Valiliği ile Sağlık Müdürlüğü, çağımızın hastalığı denilen şişmanlık (obezite)’la mücadele kapsamında halkı, yürüyüşe davet ettiler.

Malatya Valiliği ile Sağlık Müdürlüğü, çağımızın hastalığı denilen şişmanlık (obezite)’la mücadele kapsamında halkı, yürüyüşe davet ettiler. Malatya Belediyesi, Milli Eğitim Müdürlüğü ve İnönü Üniversitesi de bu etkinliğe destek verdi.
Sağlıklı yaşamak istiyorsan, hareket et; yürü, dediler. Meyveyi, sebzeyi mevsiminde tüket, dediler. Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur, dediler.
Buraya kadar iyi, güzel, doğru, gerekli… Sağlıklı yaşamak için doğru beslenme ve hareketin gerekliliğine dikkat çekmeleri, takdirle karşılanacak bir etkinlik elbette.
Yürüyüş nerede yapıldı dersiniz? Vilayet binasının önündeki kapalı çarşının üstünde başladı. Ana caddede, asfaltta, egzoz dumanlarının arasında yüründü.
Sahi, Malatya’da yaşayanların yürüyebilecekleri bir yürüyüş yolu var mı? Toprak zeminli, iki yanı ağaçlı; kaç metre yüründüğünü gösteren tabelalar, güvenlik kabinleri, çeşmeler, tuvalet ve ısınma hareketlerinin yapılabileceği spor aletlerinin bulunduğu, kente de çok uzak olmayan, egzoz zehirinden uzakta, özel bir yürüyüş yolu var mı?
Halk, zaten yürüyor. İlköğretim ve ortaöğretimdeki gençlerse, servis modasıyla hareketsizleşmiş durumda. Bundan olabilir mi acaba, nasıl yürüneceğini becerememeleri?
 Malatyalı Azzet bibiler, son on yıldır ölümüne yürüyor. Beton yol, toprak yol, taşlı dikenli yol, dere tepe yürüyor Azzet bibiler. Valilik ve Sağlık Müdürlüğü, hareketin gerekliliğine dikkat çekeceklerine, halkın sağlıklı spor yapabileceği doğru dürüst bir yürüyüş parkuru yapsalar daha iyi olmaz mı? Malatya Belediyesi, nitelikli bir yürüyüş yolu yaptı da bizim mi haberimiz yok?
Yürüyüş için toplananların ardından, kapalı çarşının üstünün fotoğrafını çektim. İnönü stadyumunda, Guinness rekorlar kitabına girmek üzere aynı anda 23 bin kişinin Sefiller’den dört sayfayı yüksek sesle okuduktan sonra arkalarında bıraktıkları stadyumun fotoğrafını da çekmiştim. Stadyumun yeşil sahası; kâğıt, köpük ve pet şişeden görünmez olmuştu. Bu kez de kapalı çarşının üstünü, poşet ve pet şişeyle doldurarak yürüyüşe gittiler istasyona doğru.
Geçen yıl da Valilik, Banazı (Konak) vadisine yürüyüş düzenlemişti. Yine liseliler çoğunluktaydı. Orta yaşlılar ses çıkarmazken, liseliler, yol boyu ilenmişlerdi. Bu otlar için mi, bu taşlar için mi getirdiler bizi buraya, diye. Kafe kültürü, gençleri doğadan uzaklaştırıyor sanırım. Bu gençler, Banazı’nın o güzel tepelerini de pet şişelerle kirleterek kente dönmüşlerdi.
Kapalı çarşıdan istasyona doğru yürüyenlerin çoğu lise öğrencisiydi. Okuma rekor denemesine gelenler de ilk ve orta öğretim öğrencileriydi. Banazı’nın tepelerinde ilene ilene yürüyen, doğaya pet şişeleri sorumsuzca fırlatan da öğrenci gençlerdi.
Okumuşlarımız böyleyse, güzel bir amaç için toplanan insanlarımız, çevreye bu kadar duyarsızsa… “Çağam, okusanız neye yarar; hareket etseniz neye yarar?” demez mi Malatyalı Azzet bibimiz?
Bir de Malatya Valiliğinden ve Malatya Sağlık Müdürlüğünden, Malatya Belediyesinden sormaz mı: “Nerede bizim yürüyüş yolumuz?” demez mi Azzet bibimiz?
 
Sultan KILIÇ - Malatya
 











Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.