ARGUVAN HABER

CENAZE EVİNDE ÜÇ GÜN YEMEK PİŞMEZ

MALATYA

Cenazenin çıkmış olduğu eve normalde bizim töremizde, geleneğimizde, örf ve adetlerimizde 3 gün orada yemek pişmez. Taziyede mutlaka bulunulur, 3 gün boyunca da komşuları, yakın arkadaşları, ahbapları o eve sabah, öğlen, akşam dahil olmak üzere 3 öğün yemeği cenaze evinin dışında getirerek oradaki misafirlere ikram ederler. Ancak maalesef şu anda mevlit okutulup, bunun yemekli bir şekilde yapılması sanki zorunlu bir halmiş gibi, dinin bir vecibeymiş gibi algı oluşmaya başladı.

AKP Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, cenaze sahiplerinin 3. gün mevlit okutarak yemek vermesinin dini bir zorunluluk olmamasına rağmen, alışkanlık haline getirilmesinden dolayı asgari ücretlilerin neredeyse kredi çekerek yemek ikramında bulunmaya çalıştığını, bu duruma Müftülüğün el atmasını istedi.

AKP Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, Malatya İl Müftüsü Ümit Çimen’e yaptığı ziyaret esnasında cenazelerin ardından cenaze sahiplerince okutulan mevlidin ardından yemek verilmesinin dini bir uygulamasıymış gibi toplumda algılanmasının yanlış olduğunu söyleyerek, bu konuda müftülüğün toplumu aydınlatmasını istedi.

Milletvekili Şahin, “Daha önce az yerde uygulanan bir adet şu anda ilçelerimiz, köylerimize varana kadar uygulanmaya başlandı. Cenazenin çıkmış olduğu eve normalde bizim töremizde, geleneğimizde, örf ve adetlerimizde 3 gün orada yemek pişmez. Taziyede mutlaka bulunulur, 3 gün boyunca da komşuları, yakın arkadaşları, ahbapları o eve sabah, öğlen, akşam dahil olmak üzere 3 öğün yemeği cenaze evinin dışında getirerek oradaki misafirlere ikram ederler. Ancak maalesef şu anda mevlit okutulup, bunun yemekli bir şekilde yapılması sanki zorunlu bir halmiş gibi, dinin bir vecibeymiş gibi algı oluşmaya başladı. Şimdi öyle insanlarımız var ki adamın bir cenazesi çıktığı zaman asgari ücretle çalışıyorsa, 300-500 kişilik bir mevlit okuttuğunda, bunu yemekli yaptığı zaman en azından 3-4 bin TL borçlanıyor. Bir çoğu gidip kredi çekerek bu mevlidi okutuyor. Bu gerçekten vacipse, sünnetse, farzsa herkes yapsın. Bir ikramdır, hali vakti yerinde olmayanların yapmasının bir zulme, bir eziyete dönüştüğünü görmekteyiz. Bizde daha önce bir mevlit okutulurken, en azında bir mevlit şekeri dağıtılırdı ve onunla bitirilirdi. Şimdi öğle vaktine denk getiriliyor. Bu kesinlikle bu öğle saati değilde, ikindi namazını müteakip mevlitler olursa, hem süre açısında biraz daha taziyenin üçüncü gününü de doldurmuş olurlar. Taziyeye biz 3 gün diyoruz ama maalesef 2.5 gün bile olmuyor. Cenaze sahiplerinin yemek ikramı adeti artık insanlara bir zulüm olduğunu vatandaşlarımızda yer yer ifade ediyorlar. Sizlerden isteğimiz bu konuda vatandaşlarımızın aydınlatılması ve konunun dini boyutunun aktarılmasıdır. En azında mevlitlerini bir şeker ikramı ile okutsunlar. Malatyamızda kökleşmeye başlayan yanlış bir uygulamanın önüne geçmiş olursunuz. Bu duruma sizin el atmanızdan dolayı insanlar kalben mutmain olacaktır ” dedi.

İl Müftüsü Ümit Çimen ise “Cenaze evine külfet yoktur. Bizim Peygamberimizin sünnetinde ve uygulamasında bir evde cenaze çıktığında, bu evin hanesine, cenaze sahiplerine yardım etmek, onlara destek olmak anlayışı vardır. Onların evinde, hatta yemek yapmaya durumları elverişli olmadığından dolayı kendilerine yemek yardımı bile vardır. Cenaze sahiplerinin taziye günlerinde yemek vermeleri, böyle bir külfete girmelerinin dini hiçbir değeri yoktur. Bu bir eziyettir. Bunu da vatandaşımıza hatırlatmak, anlatmak lazım, bu konuda bilgilendirmek lazım” dedi.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.