ARGUVAN HABER

MALATYADA SULAMA SUYU PROJELERİNE AYRILAN ÖDENEKLERİN KARARLAR DOĞRULTUSUNDA KULLANILMADIGI BELİRLENDİ

MALATYA

Malatya İl Genel Meclisi, sulama suyu projeleri için ayrılan ödeneklerin alınan kararlar doğrultusunda kullanılmadığı gerekçesiyle Malatya Valiliği'nin yasal işlem yapması için karar aldı. Plan ve Bütçe Komisyonu olarak yapılan araştırma ve inceleme sonucunda Arguvan ilçesine ayrılan 250 bin TL'nin 51 bin TL'sinin kullanıldığı, geriye 198 bin TL'nin kullanılmadığı belirlendi.

Malatya İl Genel Meclisi, sulama suyu projeleri için ayrılan ödeneklerin alınan kararlar doğrultusunda kullanılmadığı gerekçesiyle Malatya Valiliği'nin yasal işlem yapması için karar aldı.

Malatya İl Genel Meclisi, Temmuz ayı çalışmalarına Meclis Başkanı Naci Şavata başkanlığında toplanarak devam etti. Toplantıda 2010 yılı sulama suyu projelerine ayrılan ödenekler ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından hazırlanan rapor görüşüldü. İl Genel Meclisi üyeleri, kurumların alınan kararlara uymadığı için tepki gösterdi.

Toplantıda Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Şireci tarafından okunan komisyon raporunda, "İlimiz merkez ve ilçelerde 2010 yılında yapılacak sulama projelerinin hayata geçirilmek için ödenek ile birlikte İl Genel Meclis kararına bağlanmıştır. Alınan karar doğrultusunda sulama projelerinin hangi aşamada olduğu belirtilmiştir. Plan ve Bütçe Komisyonu olarak yapılan araştırma ve inceleme sonucunda; 2010 yılında sulama suyu projeleri için ayrılan 8 milyon 220 bin TL'den merkez ilçeye ayrılan 1 milyon 50 bin TL'nin 668 bin 144 TL'sinin kullanıldığı geriye kalan 381 bin 336 TL'nin kullanılmadığı, Akçadağ ilçesine ayrılan 620 bin TL'nin 116 bin TL'sinin kullanıldığı, geriye kalan 503 bin TL'nin kullanılmadığı, Arapgir ilçesine ayrılan 450 bin TL'nin 41 bin TL'sinin kullanıldığı, geriye kalan 408 bin TL'nin kullanılmadığı, Arguvan ilçesine ayrılan 250 bin TL'nin 51 bin TL'sinin kullanıldığı, geriye 198 bin TL'nin kullanılmadığı, Battalgazi ilçesine ayrılan 850 bin TL'nin 365 bin TL'sini kullanıldığı, geriye kalan 343 TL'sinin kullanılmadığı, Darende ilçesine ayrılan 300 bin TL'nin 365 TL olarak kullanıldığı, geriye kalan 65 bin TL'nin fazla kullanıldığı, Doğanşehir ilçesine ayrılan 500 bin TL'nin 7109 bin TL olarak kullanıldığı, geriye kalan 219 bin TL'nin fazladan kullanıldığı, Doğanyol ilçesine ayrılan 350 bin TL'nin 550 bin TL olarak kullanıldığı ve geriye kalan 200 bin TL'nin fazladan kullanıldığı, Hekimhan ilçesine ayrılan 600 bin TL'nin 472 bin TL'sinin kullanıldığı, geriye kalan 127 bin TL'sinin kullanılmadığı, Kale ilçesine ayrılan 350 bin TL'nin 181 bin TL'sini kullanıldığı, geriye kalan 168 bin TL'sinin kullanılmadığı, Kuluncak ilçesine ayrılan 500 bin TL'nin 114 bin TL'sinin kullanıldığı, geriye kalan 385 bin TL'nin kullanılmadığı, Pütürge ilçesine ayrılan 700 bin TL'nin 1 milyon 183 bin TL olarak kullanıldığı geriye kalan 483 bin TL'nin fazladan kullanıldığı, Yazıhan ilçesine ayrılan 700 bin TL'nin 67 bin TL'sinin kullanıldığı, geriye kalan 632 bin TL'nin kullanılmadığı ve Yeşilyurt ilçesine ayrılan 1 milyon TL'nin 267 bin TL'sinin kullanıldığı, geriye kalan 732 bin TL'nin kullanılmadığı görülmüştür. Sonuç olarak İlimiz İl Genel Meclisi kararı ile İl Özel İdaresi 2010 yılı sulama suyu projeleri için ayrılan 8 milyon 220 bin TL'den 5 bin 306 TL'sinin kullanıldığı, Darende, Doğanşehir, Doğanyol ve Pütürge ilçelerine toplam 968 bin TL'nin fazladan ödenek kullanıldığı, geriye kalan 2 milyon 913 bin TL'nin kullanılmadığı, projeleri yapılmayan ilçelerdeki sulama suyu projeleri için yapılan başvurularda ilgili müdürlük tarafından ödenek olmadığından talep edilen işlerin yapılamayacağı belirtilmiştir. Bu nedenle sulama suyu projeleri için arta kalması gereken 2 milyon 913 bin TL, ilçe ödeneklerinin İl Genel Meclisi programı dışı kullanıldığı görülmüştür" denildi.

Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Şireci, "Kurum, Meclis kararlarına uymuyor. Paraların nerede kullanıldığını bilmiyoruz. Programın yüzde 50'sine uyulmamış. Yasanın hiç bir yerinde, 'Burası senin babanın çiftliğidir' denmiyor. Kullanılması gereken para piyasada yok. Programın dışında ödenekler kullanılmış" ifadelerini kaydetti.

İl Genel Meclisi Başkanı Naci Şavata da, "İdareciler, ben yaptım mantığı ile yönetirlerse, biz yaptık mantığını hakim kılmaz iseler, bu sıkıntıyı halkın temsilcileri olarak seçilen sizler çekmeye devam edeceksiniz. Dikkat edin, 2.5 senedir, Malatya'da ben yaptım mantığı var. Biz yaptık mantığı yok. Onun için biz ne karar alırsak alalım, karar uygulanmıyor. Bu raporlar ışığında ne yapacağımızı tartışacağız. Gerekli prosedürü hazırlayacağız. Bu tarihi bir döngü olacaktır. Diğer İl Genel Meclislerinde yaşanmayan olaylardan bir tanesi, burada Türkiye'ye ibret olarak yaşansın. Çünkü artık yerel yönetimlerin de varlığını göstermesi lazım. Bakın 2.5 senedir hep serzenişler vardı. Bugünde arkadaşlarımız güzel bir raporla bunu önümüze getirdiler. Kara sizin" dedi.

Yapılan tartışmalardan sonra hazırlanan raporun üzerine "Yasal işlem yapılması için Malatya Valiliği'ne bildirilmesine" şeklinde oy birliği ile karar alındı.

Öte yandan, Meclis toplantısında inceleme ve çalışma için komisyonlar tarafından istenen araç taleplerine de zaman zaman cevap verilmediği de iddia edildi.

Tartışmalarda İl Genel Meclis Üyeleri, kurumlardan gelen talepler doğrultusunda kararların alınmasına karşın, alınan kararların talepte bulunan kurumlarca uygulanmadığı ileri sürüldü.

Malatya İl Genel Meclisi'nin aldığı kararın Türkiye genelinde bir ilk olduğu vurgulandı.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.