Malatya Kent Konseyi Tarih Kültür ve Sanat Grubu, Fethi Gemuhluoğlu toplantı salonunda bir araya geldi.
Malatya Kent Konseyinin, cumhuriyet dönemi Malatya tarihi ve kültürü, günümüzde kent araştırmalarının önemi, Malatya tarihi ve kent bilinci, bu araştırmaları teşvik önerileri, Malatya’nın bilinen tarihsel süreç içerisindeki yer değiştirme (Cafer Höyük, Değirmen Tepe, Aslantepe, Eski Malatya, Modern Malatya Beydağı Yerleşkesi) eğilimleri de dikkate alınarak nasıl bir kültürel strateji uygulanacağı… Bu konular üzerinde tüm katılımcılar teker teker konuştular; görüş ve önerilerini sundular.
Kent Konseyi Tarih Kültür ve Sanat Grubuna çok sayıda bilim adamı, araştırmacı, sanatçı, yazar katıldı. Malatya merkezinde bir Malatya evi; hatta araştırmacıların yararlanabileceği, çalışmaların dünya ile paylaşılabileceği Malatya kültür evi açılması… Bu kültür evinin dokümanlarının elektronik ortamda dünyaya yayılması… Valilik ve belediyeden özerk kurulması ve özerk çalışması önerildi.
Kent Konseyi’nin çalıştayına Malatya’nın çarpık kentleşmesi, damgasını vurdu. Bu çarpık kentleşmenin en önemli etkenlerinden birinin, rant olduğu vurgulandı.
Çalıştayın sunuş konuşmasını yapan Abdulkadir Artan: “Gerçekleştirdiğimiz bu çalıştayla Malatya tarihi ve kültürü üzerinde çalışan araştırmacıları bir araya getirmeyi amaçladık. Malatya üzerine yapılan araştırmaların hangi aşamada olduğunu bilmek istedik. Bu alanda hangi komisyonlarla hangi çalışmaları yapabileceğimizi görüştük. Bu, bir ön çalışmaydı.” dedikten sonra çalıştayın sonuç bildirgesinin önümüzdeki günlerde paylaşılacağını da sözlerine ekledi.
Sultan KILIÇ - Malatya