BELEDİYE VE KOOPERATİF PROFESYONELCE ÇALIŞIR
SK: Şimdi Kooperatif başkanı Süleyman Yücel beyin alanına girdik.
Mehmet Kızıldaş: Evet biz kendimiz belediye olarak ürettiğimiz buğdayı, nohudu ve diğer ürünlerimizi kooperatife satıyoruz. Kooperatif paketleme, ambalajlama işini Arguvan Belediyesinin şirketi olan Arbel’e fason yaptırıyor. Sonra kendi bünyesinde satış ve pazarlama faaliyetini yapıyor.
Kooperatifin kendi işleyişi ayrı ve bağımsız bir kurumdur. Biz kooperatif ve belediye olarak birbirimizle ticari ilişkisi olan iki ayrı kurumuz.
SK: Mehmet Başkan izninizle bu aşamada Kooperatif Başkanımız Süleyman Yücel’e dönmek istiyorum.
Süleyman Yücel başkan, kooperatif sanırım bir yıl önce büyük bir heyecanla kuruldu. İstanbul’da bir toplantı yaptı. Toplantıya bende katıldım. Heyecanlandık ve bende hisse aldım. Daha sonra sanki bu heyecan kayboldu gibi, belki ben takip edemedim. Kooperatifimizin tam ismini ve hangi aşama da olduğumuzu anlatır mısınız?
KOOPERATİF HEYECANIMIZ DEVAM EDİYOR
SÜLEYMAN YÜCEL (SY): Kooperatifimizin ismi” Sınırlı Sorumlu Arguvan Doğal Tarımsal Kalkınma Kooperatifi” Sizlerin İstanbul’da ilk yaşadığınız heyecanı biz kuruluş aşamasından beri yaşadık ve şu an halen yaşıyoruz. Orada bir toplantı olmuştu. Oradaki toplantıda Belediye başkanımız duyurusunu yapmıştı. Güzel bir katılım oldu. Yaklaşık bir hafta heyecandan, yoğunluktan yatamadık. Sürekli bankaya para transferi geliyor, sürekli telefonla arıyorlar. Paranın dışında başka ne yapabiliriz diye soruyorlar. Amaçları destek olmak biz buradan nasıl destekleriz diye sürekli görüşmelerimiz oldu.
Ancak bazı ticari sıkıntılar var. Salgından kaynaklanan sıkıntılar daha da arttı. Ama pandemi döneminden sonra desteklerinin devam edeceğini bize söylediler. Bizde hak verdik. Yani hem Türkiye ekonomisinin durumu ve hem de pandemi sürecinde herkes etkilendi.
KOOPERATİF KONUSUNU YILLARCA ÇALIŞTIK
Belediye Başkanımızla bu kooperatif konusu üzerinde uzun zamandır çalışıyorduk. Benim ilk üniversite eğitimim kooperatifçilik üzerineydi. Başkanımızın kooperatif konusunda benimle çalışma isteği beni çok mutlu etti kolları sıvadık. Yaklaşık bir sene kadar bir araştırmasını yaptık. Kooperatifin Arguvan modelini bizim yöremize nasıl uyarlayabiliriz diye düşündük. Başka kooperatiflere gittik, orada öğrenebileceklerimizi öğrendik, Yapılanları gördük. Mevcut kooperatif modellerine ne katabiliriz, o modelleri buraya nasıl uyarlarız diye her yeri dolaştık, baktık gezdik, tartıştık.
BELEDİYELERİN DESTEĞİ ŞART
Belediye seçimlerinin sonucunda ikinci dönem, Mehmet Başkanımızın kazanmasıyla birlikte start verdik.
Artık yerel yönetimlerin desteği olmadığı sürece bu kooperatiflerin ayakta durması çok zor oluyor. Bunun örneklerini yaşadık. Sürekli kuruldu. Kapandı, kuruldu kapandı, iflas etti. Çünkü buradaki sıkıntı yerel yönetimin desteğinin olmaması. Belediyenin desteği kooperatifin bütün damarlarında şu an geziyor dolaşıyor. Zaten bu proje şahıslar üzerinden başlasa olmayacaktı. Çünkü bölgemizde kooperatif sıkıntısı çok çekilmişti. İnsanların güven sıkıntısı çok fazlaydı. Bu güveni aşmamız gerekiyordu. Bu anlayışla işe başladık. Şu an belediyenin yaptığı akaryakıt petrol istasyonunu kooperatif olarak kiraladık. İşletmesini biz kooperatif olarak yapıyoruz. Kooperatif ortaklarına çiftçilerimize uygun mazot vermeye çalışıyoruz. Piyasaya göre daha uygun şartlarda mazot temin ediyoruz. Üyelerimize özel ıskontolar yapıyoruz. Kooperatifimize üye ortaklarımıza bu şekilde bir destek sağlıyoruz.
SK: O zaman çiftçilerimiz tarımsal faaliyet yaparken girdiler de ve ürünlerinin satımında, kooperatifimiz minimum maliyetle maksimum kazanç sağlayacak bir fonksiyon görecek.
SY: Çünkü günümüzde çiftçilerin en büyük sorunlarından bir tanesi zaten girdi maliyetleri bu maliyetlerin düşürülebilmesini gücümüz yettiği kadar yapıyoruz.
SK: Anladım şu anda kaç üyemiz var, kaç hisse var?
SY: İki yüze yakın ortağımız 4500 yüz'e yakın hissemiz var. Bu hisse paylarını biz 2020 yılı bilançomuzu yılsonunda yaptığımız da bir kar oluşmuştu. Biz bu kardan kooperatif ortaklarının hisse paylarını arttırarak onlara yansıtacağız. Hisse paylarının üzerine ilave edilecek. Kooperatifimiz şu an istihdam yarattı. Bu şekilde aile bütçesine de katkıda bulunuyoruz. Gençleri üretime katmaya çalışıyoruz. Çünkü gençler Arguvan’ı terk etmek istiyorlar, bizler istihdam yaratarak gençlerimizi burada tutuyoruz.
SK: Teşekkür ederim Süleyman Başkan kooperatifle ilgili bilgilendirdiğin için. Buyurun Mehmet Başkan
YENİ PROJEMİZ YEM FABRİKASI KURMAK
MK: Bu arada hemen kooperatif ile ilgili çok önemli bir konuyu da ben söyleyeyim. Şimdi önümüzdeki süreçte projelerimizden birisi de kooperatifimizle birlikte bir Yem Fabrikası kurmak. Yem Fabrikası'nın çalışmalarını başlattık. Oraya ilişkin araziyi hazırlamaya çalışıyoruz. Belediyemizin bir arazisi var. Bir özel girişimci iş adamı hemşerimizden mandıra kurma talebimiz oldu. Sağ olsun kabul etti. Çalışmalarımız devam ediyor. Düşündüklerimizi gerçekleştirebilirsek devletin teşviklerden ve hibelerden faydalanacağız. Sonuçlandırabilir isek Yüzde altmış oranındaki teşvik ve hibeyi kooperatifimize aktaracağız. Böylece kooperatif üyelerimizin hisse değerlerinin yükselmesini sağlamış olacağız.
KOOPERATİFİMİZ ŞİMDİDEN ETKİLİ HALE GELDİ
Belki kooperatif başkanımız mütevazılık yaptı söylemedi. Ben söyleyeyim kooperatifimiz şimdiden, Malatya'da adından söz edilen düzenli işleyen, bütün yasal prosedürleri eksiksiz yerine getiren tek kooperatiftir. İl Tarım Müdürlüğü de aynı tespiti yapıyor.
SK: O zaman şöyle bir eksiklik yok mu? Üyeler ve hissedarlar Kooperatifimizin bu çalışmalarını ve başarılarını yeteri kadar bilmiyor. Kooperatifimiz, kendisini başta üyeleri olmak üzere, Arguvanlıya anlatamıyoru anlıyorum. Mesela benim de içerisinde bulunduğum Arguvanlı iş insanları whatsapp grubu var. Birçoğu kooperatiften hisse aldı. Bu grupta kooperatifle ilgili bir paylaşım ve bilgilendirme yapılmıyor.
KOOPERATİF ÜYELERİ İÇİN AYRI BİR WHATSAPP GRUBU KURACAĞIZ
MK: Sitemiz var orada internet satışı yapıyoruz. Bazı facebook grupların da paylaşımlarınız oluyor. Ovacık kooperatifi bizim ürünlerimizi satıyor. Sizin haklı olarak söylediğiniz bu salgın falan filan olaylarından dolayı olabilir. Sosyal medyayı bu anlamda verimli kullanmamız da fayda vardır diye düşünüyorum. Kooperatif üyesi ve hissedarları için ayrı bir grup oluşturulabilir. Kooperatif ile ilgili bilgilendirmeyi ve haberleşmeyi o grup üzerinden yapabiliriz.
KÖYLÜLERİN ALIN TERLERİNİ DEĞERLENDİRECEĞİZ
SK: Mehmet Başkan şimdi siz belediyenize ait arazilerinizde buğday, nohut, mercimek vb. ekip biçiyorsunuz. Görünen o ki yoğun talep üzerine bu ürünler sizin için yeterli olmayacaktır. Bu konuda köylünün toprağını değerlendirmek çözüm olamaz mı? Köylüyü bu ürünleri ekip biçmeye teşvik etmek. Ürün alım garantisi vermek. Bu da aynı zamanda Arguvan'da üretimin yeniden canlanması ve istihdamın yaratılmasına yol açmaz mı? Göç veren bir Arguvan’ın tekrar göç alan bir Arguvan’a dönüşmesine kapı açmaz mı?
MK: Kesinlikle bizim temel hedefimiz, amacımız da Arguvan Belediyesi'nin arazilerinin ötesinde köylüleri bu ürünleri üretmek için teşvik etmektir. Zaten kooperatifimizin kuruluş amacı da budur. Biz köylülerin ürettikleri sarı bursa ve diğer buğday cinsini de onlardan satın almak istiyoruz. Satın alıyoruz. Artık önümüzdeki bir süreçte gittikçe bizim kapasitemiz arttıkça daha çok köylülerimizden alım yapacağız. Dolayısıyla onların da alın terlerinin karşılığını almış olmalarını sağlayacağız.
DOĞAL ÜRÜNLERİMİZİ BURADA ÜRETİYORUZ
SK: Mehmet Başkan Tahıl ürünleri üretim tesisini beraber gezdik. Bulgur, tarhana ve erişte imalatlarınız ve nohut var. Piyasadakiler ile sizin ürünler arasında ki fark nedir? Bildiğim kadar ile piyasa fiyatının üstünde bir fiyatla satıyorsunuz?
MK: Biraz önce kooperatif başkanımız konuşurken de söyledi. Kooperatifimizin marka adı doğal tarımsal ürünler. Orada bir doğal sözcüğü var. Bir kere yöreye has bölgenin ürünleri yani Arguvan’ın topraklarında üretiliyor.
Örneğin bizim ürettiğimiz ürünlerimiz bittiği anda talepler devam ediyor, ancak karşılayamıyoruz. Bitti diyoruz.
SK: Malatya’dan alın satın? Müşteriye bitti denir mi?
MK: O türlü davranmak ne bizim kişiliğimize, ticari anlayışımıza ne de o yola çıkıştaki ilkelerimize uygundur. Birincisi dediğimiz gibi bölgede yetişen ürünü doğal olarak alıyoruz. İkincisi ata tohumu yani “Sarı bursa buğdayını, siz de çocukluğunuzdan bilirsiniz.
SK: Evet sarı bursa buğdayından bulgur, Gunduru buğdayından un yapardık.
YARIN: TURAN ASLANTÜRK ARGUVAN ZİRAAT ODASI BAŞKANI
SÜLEYMAN YÜCEL ARGUVAN KOOPERATİF BAŞKANI
Paylaş