TMMOB Genel Başkanı Soğancı, seçim kaybetme pahasına da olsa kaçak yapıları yıktıracağını söyleyen Başbakan’a tepki göstererek, “Adama günaydın derler. 9 senedir iktidarsanız bu sözü söylemeye insan utanır” dedi.
‘Yine yoksul mağdur olacak’ Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu da kentsel dönüşümün önünü açmak için depremin bahane edildiğini savunarak “Yine dar gelirliler mağdur olacak” dedi. Yeni binaların depreme dayanıklı olmayabileceğini belirten Muhcu, Van’da yıkılan binaları örnek gösterdi.
Erciş depremini yerinde inceleyerek tespit ve önerilerde bulunan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Genel Başkanı Mehmet Soğancı, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Artık kaçak yapıları yıkacağız” açıklamasını “Adama günaydın derler. 9 senedir iktidarsanız bu sözü söylemeye insan utanır. Yalova depremi sonrası getirilen eksik ve hatalı mevzuatın üstüne tek bir çivi çakmadılar” diye değerlendirdi. Soğancı, “Üstelik tek sorun kaçak yapı değil ki. Ruhsatlılar da var. İşte Van’da ruhsatı alındıktan sonra galeri yapılmak için 15 kirişin kırıldığı bina. Türkiye’deki 15-20 milyon yapıdan yüzde 30’u güçlendirilmeli, yüzde 10’u tamamen yıkılmalı. Kolon kesilmiş bina çökmüş. Yer etüdü yapılmamış veya yanlış yere yapılmış yer göçmüş ya da mühendislik denetimi olmadığı için yana yatmış” diye konuştu.
Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu da Büyük depremi bekleyen İstanbul’da 1 milyon 650 bin bina bulunduğuna yönelik açıklamalar olduğunu anımsatarak, “İstanbul’daki yapıların yüzde 70’inin kaçak, yüzde 90’ının da depreme karşı dayanıklı olmadığını biliyoruz” değerlendirmesini yaptı. İstanbul’un Van’dan daha ciddi bir zemin sorunu olduğunu vurgulayan Muhcu, “Daha elllerinde bina envanteri bile yok ama yıkacağız diyorlar. Amaç, gerçekten sağlam binalar yapmak mı acaba, diye sorgulamak gerekiyor” dedi.
‘Deprem, projelerin bahanesi’
Muhcu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasını, 20 yıldır Türkiye genelinde, 8 yıldır da kent merkezlerinde uygulanan kentleşme ve imar politikalarının iflasının itirafı olarak niteledi. Van’daki depremde yıkılan binaların çoğunun son 10 yılda Deprem Yönetmeliği çıktan sonra yapılanlar olduğuna dikkat çeken Muhcu, 20-30 yıllık yapıların hâlâ ayakta olduğunu vurguladı. Yoksulların bedelini ağır şekilde ödediği kentsel dönüşüm projelerinin önünü açmak için depremin bahane edildiğini ifade eden Muhcu, bu projeler kapsamında yapılan binaların güvenliğinin de tartışmalı olduğunu kaydetti. Muhcu “Yine dar gelirliler mağdur olacak. Yıkıp yeniden yapmak binaların depreme karşı dayanıklı olacağı anlamına gelmiyor. En büyük zararı yine mahallelerinden sürülenler görecek. Elde edilecek yüksek rant yandaşlara finans transferi anlamına geliyor” diye konuştu.
Soğancı ise Erdoğan’ın, “Çıkıyorlar, ‘Vali istifa’ diyorlar. Vali mi veriyor bunların ruhsatını? Kimbilir hangi belediye verdi?” sözlerini eleştirerek, “Yapı ruhsatlarını belediye veriyor ama sonuçta valilik devletin oradaki temsilcisi. Belediye arama kurtarma çalışmasını yapacak değil ki. Valiliğin koordine etmesi lazım. 1999-2011 bir arpa boyu yol alınmamış. Bir planlama, koordinasyon, önlem yok. 2,5 ay sonra bu iş unutulacak” dedi.