İlave ücreti iki katına çıkaran karar Bakanlar Kurulu’ndan geçti. Vakıf üniversiteleri dahil sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları tarafından, sağlık hizmetleri bedeline ek olarak alınabilecek ilave ücretin tavanı Bakanlar Kurulu tarafından iki katına yükseltildi.
Vakıf üniversite hastanelerinde ve özel hastanelerde sağlık hizmeti almak isteyenler ceplerinden sağlık hizmeti bedelinin iki katı ilave ücret zorunluluğu getirildi. 12 Ekim Cumartesi günü 28793 sayı ile Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile “Kamu idaresi sağlık hizmeti sunucuları dışındaki vakıf üniversiteleri dahil sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu’nca belirlenen sağlık hizmetleri bedelinin en fazla iki katına kadar ilave ücret alabilirler” kararı yayımlandı. Bu kararla özel hastaneler sundukları sağlık hizmetinin bedelini hem SGK’den hem de bu bedelin 2 katını hastadan nakit olarak talep edebilecek.
Sağlıkta devrim iddialarıyla kısa bir süre önce sağlığı piyasalaştırırken “artık vatandaşı tuzu kuru hekime soydurmayacağız” sözleri hafızalara kazınan hükümetin, gelinen noktada yurttaşı özel hastanelere nasıl soydurduğunu SES Denetleme Kurulu Üyesi Dr. Ergün Demir verdiği birkaç örnekle gösterdi. Buna göre Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) işlem tutarı 3470 lira olan bir mide ameliyatı için vatandaş, hastaneye en az 7482 lira ve ilaveten muayene, tahlil ve tetkik ücertlerinin de iki katını ödeyecek.
Ödenen ücret arttı
Havatandaşın sağlık için harcadığı miktar son dört yılda yüzde 9.2 arttı. Türkiye’deki toplam sağlık harcamaları 2009’dan 2012’ye yüzde 32 yükseldi.Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), birkaç gün önce Türkiye’nin son 4 yıllık sağlık harcamalarıyla ilgili istatistikleri açıkladı.
Sağlık harcamasının gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranı 2012’de yüzde 5.4’e düştü. Bu oran 2009’da yüzde 6.1’di. 2012’de hastanelerin sağlık harcaması toplamı 32.8 milyar lira oldu. Bunun 29.6 milyar lirası devletten, 3.2 milyar lirası özel sektörden geldi.
Hanehalkları tarafından yapılan cepten sağlık harcamasının toplam sağlık harcaması içindeki payı 2009’da yüzde 14.1’di. Bu oran 2012’de yüzde 15.4’e çıktı.