Pazarcığa gelen bölge temsilcilerinin yaptığı konuşmalarla başlayan etkinlikte katılımcılara yemek verildi. Sanatçılar Gülüstan ve Haşim Tokdemir ile diğer yöresel sanatçıların katıldığı akşam programı yapıldı. Katılımın giderek arttığı etkinliğin dördüncüsü 2014 yılında Gaziantep’te gerçekleştirilecek.
Türkiye’deki Atmalılar çeşitli yörelerde farklı isimlerle söylense de köken olarak aynı. Kürtçe Atmi, Atmani, Atmaneki, Atman olarak anlatılan aşirete ise Türkçe Atmalılar denmektedir. Atmalılar hakkın da çeşitli farklı söylemler dile getirilse de bu konuda yeterli kaynaklara dayalı bilgi çok az. Rivayet edilir ki İran Urmiye bölgesinden göç ederek Kars ve Iğdır bölgesinden gelmişlerdir. Göç esnasında Ağrı Patnos, Muş Bulanık, Siirt Baykan, Diyarbakır Kulp, Van Erciş, Adıyaman, Malatya, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay, Kırşehir, Konya yörelerine zamanla dağılmışlardır. Yoğunluk bu bölgelerde olsa da farklı ilerde Atmalılar mevcut. Suriye ve İran çeşitli bölgelere dağılan Atmalılar artık her yıl bir ilde toplanarak örgütlenmeye çalışıyor.
Atmalılar aynı zamanda bir vakıf altında toplanmak için çaba içindeler. 2012 yılında İstanbul’da toplanan Atmalılar Atmani Vakfı adı altında çalışmaları devam ediyor.
Türkiye’nin çeşitli yörelerine dağılan Atmalılar bir kısmı Alevi, bir kısmı Sünni olsalar da kan bağlarını öne çıkartarak Türkiye’de barışa, özgürlükçü demokrasi, her türlü farklı inanç ve düşüncelere eşit mesafede kalarak öncülük etmek arzusundalar. Her toplantıda biraz daha kaynaşıp hedefini büyüten Atmalılar örnek bir duruş sergileyerek barışa katkı sunma konusunda oldukça gönüllü görünüyorlar.