ARGUVAN HABER

DİNSEL REFERANSLAR ÜZERİNE ŞEKİLLENEN ZORUNLU EĞİTİM 4 YILA İNİYOR

TÜRKİYE

Teklifle birlikte sınırın 10 yaşa inmesi, küçük öğrencilerin örgün eğitimden kopartılarak Kuran kurslarına gitmelerine de olanak verecek. Açıköğretim sistemi kapsamında öğrenciler okula gitmeden evlerinde eğitime devam ederek yalnızca dönem sonlarında merkezi sınavlara giriyor.

AKP’nin önceki gün TBMM’ye sunduğu ve 28 Şubat’ın yıldönümüne kadar TBMM’den çıkarmayı planladığı yasa önerisi, kesintisiz eğitim sisteminin kademelere ayrılmasının yanı sıra örgün eğitimin açıköğretimle de kesintiye uğramasına olanak veriyor. Öneriye göre, 8 yıllık ilköğretim 1, 2, 3 ve 4. sınıflar için birinci kademe 5, 6, 7 ve 8. sınıflar için ise ikinci kademe olmak üzere ikili bir yapıda örgütlenecek. Söz konusu iki kademenin yanı sıra bugüne kadar örgün eğitim ile yapılan zorunlu eğitime açıköğretim alternatifi de getirilecek. İlköğretim birinci kademenin ardından öğrenciler ikinci kademeyi açıköğretim aracılığıyla okuyabilecek.

Bakanlar Kurulu, hem kesintili eğitim modeline geçiş tarihine hem de hangi açıköğretim programlarının zorunlu eğitim kapsamına alınacağına karar verecek.

Zorunlu eğitim kapsamında örgün eğitimden açıköğretime geçiş aynı zamanda türbanın resmen ilköğretime inmesi anlamını da taşıyor. 4 yıllık temel eğitimin ardından öğrenciler, ikinci kademede herhangi bir okula devam etmeden açıköğretime giderek zorunlu eğitime devam edecek. Böylece türbanlı öğrencilerin açıköğretim sistemini kullanarak ilköğretimi bitirmeleri sağlanacak.

Kuran kursuna...

Açıköğretim kapsamında bugün, ilköğretime başvurmak için özel eğitime muhtaç, tutuklu, hükümlü, ıslahevindekiler ve bir yıldan fazla süreli kamu görevlisi ebeveynine bağlı olarak yurtdışına çıkmak zorunda kalanların dışında 15 yaş sınırı bulunuyor. Teklifle birlikte söz konusu sınırın 10 yaşa inmesi, küçük öğrencilerin örgün eğitimden kopartılarak Kuran kurslarına gitmelerine de olanak verecek. Açıköğretim sistemi kapsamında öğrenciler okula gitmeden evlerinde eğitime devam ederek yalnızca dönem sonlarında merkezi sınavlara giriyor.

’nin 8 yıllık kesintisiz eğitimin kademelere bölünmesini öngören yasa önerisinde, Bakanlar Kurulu’na “örgün eğitimden açıköğretime geçiş kararını” alma yetkisi verildi. Hükümetin 28 Şubat’ın yıldönümüne kadar TBMM’den çıkarmayı planladığı yasa önerisine göre öğrenciler 4. sınıftan sonra zorunlu eğitim kapsamında belirlenecek açıköğretim programlarında okula gitmeden okuyabilecek. Öneride, FATİH Projesi kapsamında yapılacak ihalelerin Kamu İhale Kanunu kapsamı dışında tutulması da sağlandı.

AKP’NİN ÖNERİSİNE TEPKİ YAĞDI:

Dindar gençlik düzenlemesi

Eğitimciler, AKP’nin 8 yıllık zorunlu eğitimi kesintili hale getiren yasa önerisine tepki göstererek, amacın dindar gençlik olduğuna dikkat çekti.

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu CHP’li üyesi Nur Serter: “Mesleki eğitimi geliştirme” gerekçesi bir bahane. Esas projeyi başbakan açıkladı: Dindar gençlik. Daha sonra da “Kininizin davacısı olun” dedi. Başbakan dindar adı altında kindar bir gençlik yaratmak istiyor. AKP’nin eğitim sistemindeki yarattığı dönüşümün “altın vuruşu”.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız: Dindar nesil düşüncesinin eğitim alanında atılan adımıdır. Zorunlu eğitim süresi arttırılmamaktadır, fiilen 4 yıla indirilmektedir. İlk 4 yıldan sonra mesleki yönlendirme adı altında imam hatip liselerinin orta kısımlarına öğrenci alımını sağlayacak bir düzenleme. “Dini inançlarına bağlı nesiller” ya da siyasal iktidarın kendisi için potansiyel seçmen olarak gördüğü bir toplum nasıl yaratılır, bu yapılmaya çalışılıyor.

Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir: Milli Eğitim Bakanlığı, Atatürk devrimleri ve Cumhuriyetle hesaplaşma merkezi gibi. Bilimsel ve pedagojik olmayan siyasi bir yasa. Medrese mantığı ile hazırlanmış bir yasadır. Tevhidi Tedrisat Yasası deliniyor.

Eski CHP milletvekili Mustafa Gazalcı: Cumhuriyet eğitimine en büyük darbe vurulacak. Ne Cumhuriyet eğitiminin birliği ne de bilimselliği kalacaktır. 8 yıllık kesintisiz eğitimi içine sindiremeyen, “dindar gençlik yetiştirmek” isteyenlerin önerisidir.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.