Her yıl yaklaşık 700 bin gencin üniversiteyi bitirerek hayata atıldığı Türkiye’de, diplomalı işsizlerin sayısı yüzde 30’lara ulaştı. Üniversite mezunu her 100 gençten 20’si çalışma hayatının dışında kalıyor. Memurlar sendikalı olmaktan kaçınırken çalışan kadınlar da kendilerine ve çocuklarına yeterince zaman ayıramadıklarını belirtiyor.
Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi’nin yaptığı araştırmaya göre Türkiye’de her yıl 700 bin genç üniversiteyi bitirerek hayata atılıyor. İstatistiklere göre üniversite mezunu gençler arasında işsizlik oranı yüzde 11.2. Üniversite mezunu her 100 gençten 20’si, iş bulma ümidi olmadığı gerekçesiyle çalışma hayatının dışında kalıyor. Dolayısıyla diplomalı işsizlerin oranı gerçekte yüzde 30’lara kadar tırmanıyor. Araştırmaya göre üniversite mezunu kadınlarda işsizlik oranı yüzde 16.7 gibi “trajik bir orana” ulaşmış durumda. Her yıl Kamu Personeli Seçme Sınavı’na 900 binin üzerinde üniversite mezunu başvuruyor. Araştırmada, “Bu rakam dahi diplomalı işsiz sayısında gelinen durumu göstermesi açısından son derece önemlidir. Üniversite mezunu gençlerimiz umudunu kamuda, gelir garantili bir iş bulmaya bağlamışlardır” denildi.
Memurlar sendikalı olmaktan kaçınıyor
Araştırmada, Çalışma Bakanlığı’nın rakamlarına göre kamuda sendikalı olabilecek memur sayısının 1 milyon 767 bin 737 olduğu belirtildi. Memurların yüzde 57.9’u, yani 1 milyon 23 bin 362’si sendikalara üye. 744 bin 375 memur ise örgütlenmekten kaçınıyor. Sendikalı kamu görevlilerinin yüzde 51.4’ü arkadaşlarının ısrarı üzerine sendikaya üye oluyor. Sendika yöneticilerinin girişimleri ile üye olanların oranı ise yüzde 29.3. Sendikalı kamu görevlilerinin yüzde 6’sı duyurular, yüzde 5.1’i medya aracılığıyla, yüzde 1.9’u ise sendikal eylemlerden etkilendiği için sendika üyeliğini seçiyor. Araştırmaya göre memurların yüzde 29’u sendikalardan ekonomik haklarını geliştirmesini bekliyor. Memurların yüzde 17.6’sı özlük haklarının ilerletilmesi, yüzde 11.2’si daha güvenli bir çalışma hayatına kavuşmak, yüzde 9.6’sı birliktelik sağlamak, yüzde 9.1’i işverene karşı daha güçlü olmak için sendikaya üye olduğunu belirtiyor. Sendika üyesi kamu görevlilerinin yüzde 16.6’sı ise sendikanın yaklaşımlarına fikri yakınlık duyduğu gerekçesiyle sendika üyesi oluyor.