ARGUVAN HABER

İBRAHİM KAYPAKKAYA MEZARI BAŞINDA ANILDI

TÜRKİYE

Diyarbakır Cezaevi'nde işkence edilerek katledilen İbrahim Kaypakkaya, Çorum Karakaya Köyü'ndeki kabri başında anıldı.

Diyarbakır Cezaevi'nde işkence edilerek katledilen İbrahim Kaypakkaya, Çorum Karakaya Köyü'ndeki kabri başında anıldı.
Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist (TKP/ML) lideri İbrahim Kaypakkaya için 18 Mayıs 1973 tarihinde Diyarbakır Cezaevi'nde işkence edilerek katledilmesinin yıldönümünde mezarı başında anma etkinliği düzenlendi. Anma etkinliği için Demokratik Halklar Federasyonu (DHF) ve Partizan'ın çağrısı ile Ankara'da sabah saatlerinde bir araya gelenler, buradan otobüslerle Kaypakkaya'nın kabrinin bulunduğu Çorum'un Karakaya köyüne doğru yola çıktı. ESP, SDP, HDP ve EMEP'in de destek verdiği anma etkinliğine Kaypakkaya'nın kardeşi Ali Ekber Karakaya, Gezi eylemleri sırasında Ankara'da polis tarafından katledilen Ethem Sarısülük'ün ağabeyi Mustafa Sarısülük ve bazı ÇHD'li avukatlar da katıldı. Köy girişinde araçlardan inen grup, "Bu çelik aldığı suyu unutmayacak İbrahim Kaypakkaya ölümsüzdür", "Yürü zulmün üstüne umut büyüsün, kavga başkaldırsın yürüsün" pankartları arkasında mezarlığa doğru yürüyüşe geçti.
Yürüyüşte yine üzerinde Haki Karer ve Kaypakkaya'nın fotoğrafının bulunduğu "Devrim şehitlerine devrim sözümüz var, belki olmayacağız ama bu çelik aldığı suyu unutmayacak" ve "İbrahim Kaypakkaya ölümsüzdür" pankartları da taşındı.
Ulaşılan mezarlıkta etkili olan yağmur altında yapılan anmada, önce saygı duruşunda bulunuldu. Ardından da hep bir ağızdan "Önderimiz İbrahim Kaypakkaya", "Şehit namirin", "Haki heval ölümsüzdür", "Devrim şehitleri ölümsüzdür, "18 Mayıs'ı unutma, şehitlere sözümüz devrim olacak" sloganları atıldı. Anmada, Soma faciasında yaşamını yitiren işçilerde unutulmayarak, "Soma'nın katili AKP hükümeti" ile "Katil devlet hesap verecek" sloganları atıldı.
78'liler Girişimi üyesi Metin Uzunöz tarafından yapılan açıklamada ise İbrahim Kaypakkaya'nın Türkiye devrimci hareketinin turnusol kağıdı olan Kürt ulusal sorununa en net duruşu sergilediği ifade edildi. Kaypakkaya'nın düşüncelerinin egemenler için tehlikeli olduğunu söyleyen Uzunöz, "Amed zindanlarında bedenlerini ateşe vererek Kürt ulusunun özgürlük ateşini tutuşturan Dörtler, Kürt ulusal mücadelesinin geliştirilip, yaygınlaştırılmasına mal olmuştur" dedi.

Komünist önder Kaypakkaya'nın yaktığı meşalenin günümüze kadar geldiğini de ifade eden Uzunöz, "Bu meşaleyi taşıyanlar olarak Kaypakkaya, Haki Karer ve Dörtler ile Mayıs ayında ölümsüzleşen devrim şehitlerinin bilincini kuşanıp kazanacağız" diye konuştu.

Açıklamanın ardından anma sloganlar eşliğinde sona erdi.


Kaynak: Özgür Gündem
Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.