CHP’den 2, MHP’den 1 ve BDP’den 5 vekil cezaevinde bulundukları için TBMM’ye gelemediler.
TBMM yeni yasama yılına 8 milletvekilinin tutuklu olması nedeniyle eksik başladı. BDP ve blok milletvekilleri, dün TBMM Genel Kurulu’nda “yemin” ederek, Hatip Dicle ve 5 milletvekilinin tutukluluğunu protesto etmek amacıyla yaklaşık 3 aylık “Meclis protestosu”nu sona erdirdi. Aralarında 20 yıl önceki “Kürtçe yemin krizi”yle hafızalara kazınan Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana’nın da bulunduğu BDP ve blok milletvekilleri “olaysız” bir şekilde yemin törenini tamamladı.
TBMM, yeni yasama yılına tutuklu milletvekillerinin gölgesinde girdi. CHP’den İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal, MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan ile BDP’den 5 milletvekili, tahliye taleplerinin reddedilmesi nedeniyle dünkü birleşimde de yemin edemedi. BDP’liler aylardır tartışılan “Meclis protestosu”na son verip, topluca dün Meclis’e gelerek yemin ederken, parti yönetiminin aldığı karar doğrultusunda “kriz” yaşanmadı. Zana, Mardin Milletvekili Ahmet Türk, Van Milletvekili Aysel Tuğluk ve halen tutuklu olan yine Van Milletvekili Kemal Aktaş, “siyasi yasakları” nedeniyle BDP’ye katılamayıp bağımsız kalırken blok listesinden seçilen İstanbul Milletvekili Levent Tüzel’in EMEP, Diyarbakır Milletvekili Şerafettin Elçi’nin de Meclis’te KADEP milletvekili olarak görev alacağı bildirildi. BDP’nin resmi grubu ise tutuklu olan Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız, Gülser Yıldırım ve İbrahim Ayhan’la birlikte 29 milletvekilinden oluştu.
Zana’ya büyük ilgi
Meclis’e iki grup halinde gelen BDP’lileri “basın ordusu” karşılarken, en büyük ilgi odağı ise Zana oldu. Milletvekilliğinin düşürüldüğü 1994 yılından sonra ilk kez Meclis’e gelen Zana, gazetecilerin duygularını sorması üzerine, “Barışa olan umudumdur beni buraya getiren. Gönül isterdi ki bugün Mehmet Sincar’lar, Orhan Doğan’lar, Hatip Dicle ve Kemal Aktaş’lar da aramızda olsaydı” dedi. Ülkenin seçilenlerinin “demir parmaklıklar ardında olmaması” arzusunu dile getirti. Zana, “silahların susması” çağrısı da yaptığını belirterek, “Aslında bu silahların çoktan susması gerekirdi. Hepimizin umudu, çabası o; bir an önce silahların susması, insanın konuşmasıdır” diye konuştu.
Meclis’e gelişinde açıklama yapan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da “Meclis tam kadro toplanıyor” haberlerine tepki göstererek, “Her şeyden önce Hatip Dicle yok, 8 tutuklu milletvekili yok. 8 vekilin 1 Ekim’de Meclis’te olmaları için de ilgililerin çaba sarf etmediğini, bu siyasi krizin çözümü açısından da gayret göstermediğini görüyoruz. Maalesef ki parlamento büyük eksikle çalışmalarına başlayacak” dedi. Demirtaş, partili milletvekillerinin adaylıklarının veto edildiği dönemde çıkan olaylarda yaşamını yitiren Halil İbrahim Oruç adına Meclis kapısından girdiklerini bildirdi. Demirtaş, “sınır ötesi operasyon” tezkeresini kastederek, “Meclis’in ilk işi savaş tezkeresi olmamalıdır” dedi.
Tutukluların isimleri sıralarda
Abdullah Gül’ün konuşması başlamadan hemen önce Genel Kurul salonuna giren BDP’liler, sıralarına, Dicle ve tutuklu milletvekillerinin isimlerinin yer aldığı kartları koydular. Oturum açılırken CHP’li Kamer Genç, yeminin Meclis’in açılışında yapılması gerektiğini belirterek itiraz etti. Meclis Başkanı Cemil Çiçek ise daha önceki teamülleri örnek gösterdi. Genel Kurul’da BDP’liler, hızlıca ve düşük bir ses tonuyla milletvekili yeminini okumaları dikkat çekti. Mardin milletvekili Erol Dora ise Meclis’te yemin eden ilk Süryani milletvekili oldu. Yemin töreni sırasında bütün gözlerin çevrildiği Zana, alçak bir sesle yemin etti. Zana’nın yemininindeki “Türk milleti” ifadesini okurken, şivesi nedeniyle “Türk” mü “Türkiye” mi dediği konusunda tereddüt yaşandı. Ancak Çiçek, yemini tekrarlatmadığı için tutanaklara “Türk milleti” olarak geçti. Zana, hatırlayamadığını ifade ederek, “Önceden planladığım bir şey değil, tamamen bilinçaltı” açıklamasını yaptı.
Tutuklu vekillerin ismi bu kez okunmadı
BDP ve blok milletvekillerinden sadece Bodrum kaçamağı nedeniyle partinin disipline sevkettiği Batman Milletvekili Bengi Yıldız Meclis’e gelmedi. Milletvekillerinin tutukluluğunu protesto ettiği için Meclis’te yemin etmeyen tek CHP’li İsa Gök, yemin töreni boyunca Genel Kurul’daydı. Gök, salonda olmasına rağmen, yemin etmeyerek, “yok” sayıldı. Meclis’in yeni yasama döneminin başladığı 11 Temmuz’daki yemin töreninde, tutuklu milletvekillerinin isimleri okunurken, dünkü törende okunmaması dikkat çekti.