ARGUVAN HABER

ÜNİVERSİTE GENÇLİĞİ GELECEKTEN KAYGILI

TÜRKİYE

Parasız eğitim ve barınma istiyor, işsizlikten korkuyor, devletin ilgisizliğinden, suni gündemden şikâyetçi


Üniversite gençliği gelecekten kaygılı
Üniversite gençliği, “gelecek kaygısı” duyuyor, ülkemizin siyasi gündemi konusunda “kaygılanıyor”, parasız eğitim konusunda ısrar eden öğrenciler, devletin öğrenciler için barınma olanaklarının daha da arttırılmasını, binlerce konut yapan devlet için bunun iş bile olmadığını düşünüyor. Öğrencilerin büyük çoğunluğu dil eğitimi için de yurtdışına çıkmak istiyor. Türkiye’nin çeşitli illerinden büyük kentlere gelen öğrenciler zor koşullarda yaşıyor, iyi beslenemiyor, kültürel faaliyetler için yeterli oranda kaynak ayıramıyor, istediği etkinliklere gidemiyor. Anayasal hakları olan “parasız eğitim”in kendilerine tanınmadığını aksine cezalandırıldıklarını düşünen öğrenciler siyasi partilerin de bu konuya yeterince eğilmediğini vurguluyor.
Üniversite öğrencileri ne izliyor, ne okuyor, ne izliyor, ne düşünüyor? Bu sorulara öğrencilerin verdiği yanıtlar oldukça çarpıcı.

‘İşsiz kalmaktan korkuyorum’
Fırat Doğan (Atatürk Üniversitesi): Gelecek noktasında kaygılıyım, işsiz kalmaktan korkuyorum. Dil öğrenebilmek, farklı kültürler tanıyabilmek için yurtdışına çıkmayı düşünüyorum. Kültür sanat aktiviteleriyle, ekonomik sıkıntılardan dolayı ilgilenemiyorum. Popüler kitapları okuyorum. Türk halk müziği dinliyorum. Gündemi, gazete ve televizyonlardan takip ediyorum. Üniversitelerde sosyal imkânları yetersiz buluyorum. Üniversitemizin bilim anlamında, ciddi anlamda yetersiz olduğunu görüyorum.

‘Gerçek gündemden uzaklaştırılıyoruz’
Gökhan Çakır (Marmara Üniversitesi): Ülkemin içinde olduğu durum nedeniyle geleceğe yönelik kaygılarım var. Türkiye’nin gündemini takip ediyorum. Gündem zaman zaman yapay oluşturuluyor. Yapay gündemin nedeninin de insanları gerçekten uzaklaştırmak olduğunu düşünüyorum. Bir öğrenci olarak devletten parasız eğitim, iş olanakları ve sosyal devlet tanımına uygun koşullar yaratmasını bekliyorum. İmkânsızlıklardan dolayı kültürel etkinliklere vakit ayıramıyorum. Türk halk müziği dinliyorum.

‘Özgürlükten yana kaygılarım var’
Yavuz Tunahan Karakadıoğlu (Trakya Üniversitesi): Gelecek konusunda, istediğim hayat standartlarına sahip olamama, iş bulamamak ve içinde bulunduğumuz sistem içerisinde özgür bir birey olamamak gibi kaygılarım var. Türkiye’de her dakika değişen ya da değiştirilen suni bir gündem var. Devletten daha çok öğrenci yurdu ve üniversite şehirlerinde özel kira planlamaları yapmasını bekliyorum. Herkes gibi yurtdışına çıkmayı globalleşen dünyada zorunluluk olarak görüyorum.
‘Beklentilerimin karşılanması zor’
Davut Abohayra (Bahçeşehir Üniversitesi): Geleceğe yönelik her öğrenci gibi kaygılarım ve beklentilerim var. Türkiye’de beklentilerimin karşılığının zor bulunacağını biliyorum. Sinema ve sanatın hak ettiği değeri görmediği bir ülkede yaşıyorum. Bunu yadırgamıyorum. Sonuç olarak, globalleşen dünyada sanat değersizleşmeye başlıyor. Yaratılan gündemi suni bularak göz atıp geçiyorum.
‘Yargıda kadrolaşma endişelendiriyor’

Deniz Sıla Bağrıyanık (İstanbul Bilgi Üniversitesi): Adalet mekanizmasında işleyen kadrolaşma gibi eylemlerden ötürü kaygılar taşıyorum. Gündemle ilgileniyorum. Küçüklüğümden beri piyano çalıyorum.
 
Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.