Etkinlik;‘Bozkırın Yazgısı Kasım Gümüş Fotoğraf Sergisi’ i ile başladı. Kasım Gümüş’ün Arguvan’da çekmiş olduğu resimler bir dönemin yaşam biçimini anlatması açısından tarihe bir not düşmektedir. Her biri tablo değerinde olan sanat eseri resim sergisi görülmeye değer.
Sempozyum; Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Bülent Yılmaz, Ankara Arguvanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Asım Aydoğdu, Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürü Çetin Şişman ve İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Ahmet Kızılay’ın açılış konuşmaları ile başladı.
Arguvan Kültürünün Bilimle buluşması
Arguvanın yaşam biçimini,türkülerini,gelenek ve göreneklerini bilimsel açıdan
inceleyen çok önemli tebliğler sunuldu. Ben bu durumu Arguvanın bilimle buluşması olarak görüyor ve önemsiyorum. Üniversite ve bilim dünyasının Arguvanla ilgili araştırmalarını derinleştirerek devam edeceğini umuyorum. Bu araştırmaların şüphesiz ana gövdesini-konusunu doğal olarak Arguvan türküleri oluşturmaktadır ki, olması gerekendir. Arguvan kültürünün ana öğesi insandır. Bu farklı ve zengin kültürü yaratan Arguvan insanının ekonomik kaygılardan dolayı Arguvan’ı terk ettiklerini biliyoruz. Arguvan da göçü durdurmak ve Arguvan’ı göç veren değil, göç alan bir ilçeye çevirmek için bilim dünyasının yapması gereken çalışmalar olduğunu düşünüyorum. Arguvan kültürünün gelişmesi açısından ekonomik ayağı üzerinde çalışılması gerekmektedir.
10. Arguvan Türkü Şöleni
Sempozyum akşamı İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesinin organizasyonunda Türkü şölenine katıldım. Şüphesiz Arguvan türküleri ozanlarımızın bağlamasıyla çok güzel , ancak Doç.Dr.Murat Bulgan şefliğinde 50 kişilik koroyla çeşitli enstrümanlarla Arguvan türkülerini dinlemenin zevki bir başkaydı. Koro üniversite öğrencilerinden oluşuyor.700 kişilik salon dolmuştu,oturamayanlar saatlerce ayakta izledi. İzleyenlerin önemli kısmı öğrencilerden oluşuyordu. Üniversite gençliğinin Arguvan kültürüne, türküsüne ilgisi görülmeye değerdi ve sevindiriciydi. Üniversite camiasına, hocalarına ve öğrencilere gönülden teşekkürler.
Güzelliklerle Dolu Kültür Gezisi
İkinci gün Doğanşehir ve Akçadağ ilçesine yapmış olduğumuz gezi güzelliklerle doluydu. Her iki ilçemizin su ihtiyacını karşılayan Sürgü barajı yağış bolluğundan dolmuş taşıyor.Takaz mahallesinin suyu ,alabalık tesisleri görülmeye değer. Polat Beypınarı Belediye Sosyal Tesislerinde yediğimiz alabalığın tadı damağımızda kaldı. Eksik olmasın Cengizhan Karaçoban sazı ve sözüyle yemeğimize ayrı bir tat kattı.
Akçadağ merkez ve Levent Vadisi; eşi ender bulunan bir vadi Levent Vadisi, kesinlikle gidilmesi, gezilmesi, görülmesi gereken bir vadi. Ülkemizin her tarafı cennet ama ‘Levent Vadisi’ iddia ediyorum ayrı bir cennet. Sorun; tanıtım ve hizmet eksikliği…
Sultan suyu harasını gezdik. Birincilikler kazanan, derece yapmış birçok At gördük. Nazım Hikmet’in’ kuvvayi milliye ‘şiirini anımsadım. Sanki Nazım’ın şiirindeki Avni’nin atlarıydılar… müthiştiler.
Sonuç: Ankara’dan başlayan uzun otobüs yolculuğumuzda dost ve arkadaşlarla tanıştım. Geleneğimizde olan paylaşımın, dayanışmanın güzelliklerini yaşadım. Dolu dolu bir etkinliğe davet ettiği için Dernek başkanımız Asım Aydoğdu’ya ve dernek yönetimine çok teşekkür ediyorum.Etkinliğe emeği geçen herkese en içten teşekkürlerimi sunuyorum. Kültürel ve ekonomik faaliyetlerin devamını diliyorum. Yeni etkinliklerde buluşmak dileğiyle…
Süleyman KILIÇ



