ARGUVAN’DA ABDAL MUSA LOKMASI VE CEM YAPILDI

Arguvan Abdal Musa Kültür Derneğinin Düzenlemiş Olduğu Abdal Musa Lokması ve Cem'i Yapıldı.

ARGUVAN’DA ABDAL MUSA LOKMASI VE CEM YAPILDI
 Arguvan Abdal Musa Kültür Derneğinin Düzenlemiş Olduğu Abdal Musa Lokması ve Cem’i Yapıldı.
 Açılış konuşması ve saygı duruşu ile başlayan etkinliğe, Abdal Musa Kültür Derneği Başkanı Soner Üstün bir konuşma yaparak ‘Abdal Musa Lokmasının birlik ve beraberlik için çok önemli olduğunu belirterek, misafirlere hoş geldiniz’ dedi.
 Ardından Zeynel Abidin Vakfı Başkanı Erdoğan Ünverdi ise, Abdal Musa’nın hayatından belli kesitler aktararak, İnsanlığın gereği ve paylaşımın önemine vurgu yaparak, birlik mesajı verdi. Malatya’da kurulan Malatya Alevi Platformu üyesi olan Soner Üstün’e ve çalışma arkadaşlarına başarı diledi.

 Açılış konuşmaları sonrasında misafirlere Abdal Musa Lokması ikramı yapıldı. Platform Yürütme Kurulu üyesi ve Ali Kapısı Dernek Başkanı Muhsin Topalcengiz Dede ise, Cem törenini gerçekleştirmiştir.

Cem Törenine Arguvan Kaymakamı Selçuk Yosunkaya'da katıldı.


Abdal Musa Lokması ve Cem törenine, Malatya Alevileri Eşit Yurttaşlık Platformu üyeleri, Dedeler, Zeynel Abidin Vakfı Başkanı Erdoğan Ünverdi, Atmalılar Dernek Başkanı M.Ali Başıböyük, Güneş TV Yönetim Kurulu Başkanı M. Duran Özkan, Araştırmacı-Gazeteci Osman Tosun, Malatya Matbaacılar Derneği ve Matbaacılar Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve İl Temsilcisi Vahap Altunok, Yazıhan/ Fethiye Eski Belediye meclis üyesi Hasan Altunok, Armutlu Köyü Dernek Başkanı Cemal Ağdağlı, Araştırmacı Ali İhsan Öztürk, Seyit Uşağı Köyü Derneğinden Mahmut Canbay, Zeynel Abidin Vakfı yönetim kurulu üyesi Ali Ekber Karaduman,  Arguvan (Köy) Mahalle Muhtarları ile derneğin bulunduğu mahalle sakinleri katıldı.  


  ABDAL MUSA LOKMASI HAKKINDA BİLGİ 
 Geleneklerimiz içerisinde önemli bir yeri olan Abdal Musa Lokması, Her yıl düzenli olarak yapılan, birlik ve beraberliğin en güzel örneğini teşkil eden, insanları bir araya getiren kaynaşma biçimidir. Burada amaç kurban kesip etli-pilav yeme geleneği değildir. Amaç birlikteliği sağlamak, bir çatı altında toplanmaktır.
 Abdal Musa Lokması, oluşturulacak bir heyetin önderliğinde yapılan birlikteliğin simgesidir. Yapılacak hazırlık da herkesin katkısının sağlanması amaçtır. Alınan kurbanlar, bu heyetin kontrolünde dualar yapılarak kesilir.  Hazırlık aşaması devam ederken, diğerleri de konuklarla ilgilenirler. Cemaatinin toplu olarak bulunduğu kapalı bir alan içerisinde cem töreni yapılır. Cem başladıktan sonra, kapı kapatılır ve ceme başlanır. Cemi bir dedenin yönetmesi gerekir. Onun kontrolünde devam eder. Cem olayındaki bütünlük tamamen Dede kontrolünde olup, burada bulunan herkese sevgi, saygı ve hoşgörünün inceliklerine değinilmesidir.
 Birlik ve dirliği temsil eden Abdal Musa tören ve şöleni; Alevi Örf Hukuku'nda çok önemli bir faktördür. Kesilen kurbanlar ve yiyecekler toplu olarak yenir. Ayrıca evinde kendi imkanlarıyla hazırlamış oldukları yiyecekleri de getirerek, orada bulunan herkesle paylaşma ve dağıtılması ve yenmesidir. Dargınlar ve küsülüler barıştırılır. Abdal Musa'dan sonra cemaatin bütün­lüğü sağlanarak çıkılmış olur. Burada ki asıl bilinmesi gereken nokta, birlik ve beraberliğin önemi vurgulanmaktadır.
 
Haber Ali İhsan Öztürk
 











Güncelleme Tarihi: 28 Mart 2016, 08:05

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
HasanAtalan
HasanAtalan - 9 yıl Önce

Abdal musa lokmalarimizı kabul eylesin hizmeti olanların hizmeti kabul olsun

SIRADAKİ HABER

banner40

banner45

banner57

banner39

banner44

banner56