ARGUVANLI DEKAN PROF. DR TURAN KOYUNCUNUN BAŞARISI

Adıyaman Üniversitesinde güneş enerjisiyle çalışan araçları yapan Dekan Prof.Dr. Turan Koyuncu’nun Arguvanlı olduğu öğrenildi.

ARGUVANLI DEKAN PROF. DR TURAN KOYUNCUNUN BAŞARISI
Adıyaman Üniversitesinde güneş enerjisiyle çalışan araçları yapan Dekan Prof.Dr. Turan Koyuncu’nun Arguvan-Göçeruşağı Köyünden olduğu öğrenildi.
Son bir haftadır yaygın basında yer alan resmi plakalı güneş enerjisiyle çalışan araçları üreten ADIYAMAN Üniversitesi Teknoloji Fakültesi  gündeme otururken, araçları yapan Fakülte Dekanı Prof.Dr. Turan Koyuncu’nun Malatya’nın Arguvan ilçesine bağlı Göçeruşağı Köyü nüfusuna kayıtlı olduğu öğrenildi.
Adıyaman Üniversitesi'nde tasarlanarak üretilen ve yöreden esinlenerek ‘Fırat’ ve ‘Commagene’ adları verilen güneş enerjili araçlar, testleri yapıldıktan sonra şehir içinde trafiğe çıkarılması yurt genelinde ilgi çekti. Çok sayıda yayın kuruluşu Adıyaman’a giderek resmi plakalı bu araçları canlı yayınlarla dünya gündemine taşıdı.
Türkiye’de. İlk kez trafiğe çıkan güneş enerjili araçların kendileri için gurur kaynağı olduğunu söyleyen Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Gündüz, “Teknoloji Fakültemiz, Adıyaman gibi nispeten düz araziye yerleşmiş bir alanda toplu ve bireysel taşımacılıkta neredeyse sıfır maliyetle, harcamalarla kullanılabilecek bir aracın üretilmiş olması burada büyük bir heyecanla karşılandı. Test çalışmalarımız halen devam ediyor.
Türkiye’de ilk defa resmi plakalı, güneş enerjisinden yararlanılan bir araç üretilmiş oldu. Bu bakımdan Adıyaman Üniversitesi birçok konuda olduğu gibi bu konuda da içinde doğduğu yerleşim alanının değerlerini evrensel noktalara taşıma gayreti içerisinde olunca, ilk kez üretilen prototipi bu araçlara öğrencilerimiz arasında yapılan oylama sonucu bölgenin nehri Fırat ve eski uygarlık olan Commagane isimlerini vermeyi uygun bulduk” diye konuştu.


SESSİZ VE ÇEVRECİ ARAÇLAR
Adıyaman ÜniversitesiTeknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Koyuncu, yaptıkları araçların bir başlangıç olduğunu belirterek, güneş enerjisinden faydalanarak çalışan araçların çevreci, sessiz ve yakıt maliyeti bulunmadığını söyledi. Her iki aracın da Adıyaman kendileri tarafından tasarlandığını belirten Prof. Dr. Koyuncu, “Bu araçlar dünyanın ilk resmi güneş enerjili araçlarıdır. 2 araç tasarladık ve ürettik, aynı zamanda denemelerini de yaptık. Her biri için 50 km farklı yol koşullarında ve farklı yüklerde denemeler yaptık. Bunlardan bir tanesi 5 kişilik MB sınıfı dediğimiz otomobil, ikinci araç ise M2 sınıfı dediğimiz 14 kişilik minibüs. Araçlarımızın ikisi de güneş enerjisi ile çalışmaktadır. Üst kısmında güneş panelleri bulunuyor. Güneş panelleri almış olduğu güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürmektedir. Biz bu elektrik enerjisini MPP dediğimiz regülâtörlerden geçirerek bataryalarda şarj etmekteyiz. Daha sonra bataryalarda elektrik motoruna ileterek, elektrik motorunun hareketini tekerleklere vermekteyiz” dedi.
2 aracın toplam maliyetinin 210 bin lira olduğunu; seri üretime geçilmesi durumunda maliyetin araç başına 5-6 bin liraya düşeceğini tahmin ettiklerini kaydeden Prof. Dr. Koyuncu, araçların saatti 50 kilometre hız yapabildiğini de kaydetti.
VE O DEKAN ARGUVANLI…
 
Adıyaman üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Turan Koyuncu, yaygın basının gündeminde sık bir şekilde yer alırken, yayınlanan öz geçmişinde Malatya’nın Arguvan ilçesi Göçeruşağı Köyünde doğduğu yazıyor.
 
Prof.Dr. Turhan KOYUNCU’nun öz geçmişi şöyle; Malatya’nın Arguvan  ilçesine bağlı  Göçeruşağı  köyü’nde 1968 yılında doğdu. İlköğretimi Malatya’da (Melekbaba ilkokulu-Kubilay Orta Okulu) tamamladıktan sonra yine aynı ildeki Şehit Kemal Özalper Endüstri Meslek Lisesi  Motor   Bölümü’nden  1985  yılında  mezun  oldu.  Aynı  yıl  Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım  Makinaları Bölümü’ne  kayıt  yaptırdı.  1989 yılında Bölüm İkincisi olarak mezun olduktan    sonra    Ankara    Üniversitesi   Fen   Bilimleri Enstitüsü Tarım  Makinaları Anabilim Dalı’nın Yüksek Lisans Programına  başladı.  Bir Yıllık  İngilizce  Hazırlık   Sınıfı’ndan   sonra   1992  yılında  Yüksek   Lisans   Eğitimini tamamladı. 1993 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım  Makinaları Bölümü’ne Araştırma Görevlisi olarak atandı. 1994  yılında   Trakya  Üniversitesi  Fen  Bilimleri Enstitüsü  Tarım  Makinaları   Anabilim  Dalı’nda doktora  programına kayıt yaptırdı. Doktora çalışmaları başta olmak üzere  lisansüstü  eğitimi  sırasında,  Ankara, Gazi, Trakya ve Ortadoğu Teknik  Üniversitelerinin;   Teknik    Eğitim   Fakültelerinin Otomotiv,  Mühendislik  Fakültelerinin  Makina  Mühendisliği  ve  Ziraat Fakültelerinin Tarım Makinaları  Bölümlerinde  özellikle enerji konusunda   çalışan  akademisyenlerden, ya farklı  dönemlerde  doktora   dersleri  aldı  ya  da  doktora  tez çalışmaları  sırasında bu akademisyenlerin katkılarından yararlandı.
 
1998 yılında “Havalandırmada   Kullanılabilecek   Çapraz Akımlı   Plakalı   ve   Petekli   Tip   Isı Eşanjörlerinin Tasarımı ve Yapımı” isimli doktora tezini tamamlayarak Doktor unvanını aldı. Ayrıca, 1995 ve 1996 yıllarında İsrail’de düzenlenen akademik çalışmalara katılarak “Agricultural Engineering” ve “Management of Energy Utilization and Conservation” konularında eğitim aldı. Mart 1998-Temmuz 1999 yıllarında vatani görevini yedek subay olarak tamamladıktan sonra Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü’ndeki görevine yeniden başladı. 19 Şubat 2001’ de Yrd.Doç. kadrosuna atandı. 14 Nisan 2004’de Doçentlik unvanını aldı ve 18 Ağustos 2004 tarihinde de doçentlik kadrosuna atandı. Eylül 2009’ da Adıyaman Üniversitesi’ne Profesör ve Şubat 2010’da ise Adıyaman Üniversitesi Teknoloji Fakültesi’ne Kurucu Dekan olarak atandı. Ülkemizin değişik kentlerinde ve İsrail, Kuveyt, İtalya, Yunanistan, İsveç, Portekiz ve Fransa’da düzenlenen ulusal ve uluslararası kongre, konferans ve sempozyum gibi organizasyonlarda enerjiyle ilgili bildiriler sundu. Misafir öğretim üyesi olarak LLP-Erasmus Programı kapsamında Çek Cumhuriyeti’ndeki “Czech University of Agriculture in Prague”, Slovakya’ da ki “Slovak University in Nitra”, İspanya’ da ki “Universidad de Leon” ve Polonya’daki “University of Technology and Life Sciences” üniversitelerinde enerjiyle ilgili dersler verdi. Ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde yayımlanmış, ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılarda sunulmuş ve bildiri kitaplarında basılmış enerjiyle ilgili çok sayıda yayını bulunmaktadır. Halen Adıyaman Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmakta ve Teknoloji Fakültesi Dekanlığını yürütmektedir. İyi düzeyde İngilizce bilmekte, evli ve bir çocuk babasıdır.

ÖĞRENİM DURUMU
Derece
Alan
Üniversite
Yıl
Lisans
Tarım Makinaları
Ankara Üniversitesi
1989
Y. Lisans
Tarım Makinaları
Ankara Üniversitesi
1992
Doktora
Tarım Makinaları
Trakya Üniversitesi
1998
AKADEMİK UNVANLAR
Unvan
Alan
Üniversite
Yıl
Yrd. Doç.
Tarım Makinaları
Ondokuz Mayıs Üniversitesi
2001
Doçent
Tarım Makinaları
Ondokuz Mayıs Üniversitesi
2004
Profesör
Tarım Makinaları
Adıyaman Üniversitesi
2009
 

Haber Kaynağı: Vahap Güner

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner40

banner45

banner57

banner39

banner44

banner56