Hasan Basri Kılıç’ın 100 Arguvan Eseri Ara Değerlendirmesi

Arguvan müzik kültüründe yer alan anonim türküler, Arguvanlı ozanların deyiş ve türküleri, Arguvan dışında yetişmiş ozanların Arguvan’da çalınan söylenen deyiş ve türkülerinden oluşan 100 eseri sizlere sunduk.

          Eylül 2021 den buyana geçen sürede 5.2.2022 tarihinde Arguvanhaber’de yayımlanan röportajdaki çizgide Arguvan müzik kültüründe yer alan anonim türküler, Arguvanlı ozanların deyiş ve türküleri, Arguvan dışında yetişmiş ozanların Arguvan’da çalınan söylenen deyiş ve türkülerinden oluşan 100 eseri Ersoy Eren’in You tube kanalında sizlere sunduk.

     Bir ara değerlendirme yaparak, sizlerin de katkı ve önerileriyle yeni bir yol çizip bundan sonraki yapacağımız çalışmalarımıza devam edeceğiz. Öncelikle siz değerli kültür emekçilerine katkılarınızdan dolayı teşekkür ediyoruz. Arguvan’dan ya da Arguvan dışından çok sayıda değerimizin destek ve ilgisini gördük. Bu destek ve ilginin her geçen gün artması bu hizmetin hızını ve kalitesini artırmakta bizim çalışma aşkımızı ateşlemektedir.

   Sunduğumuz 100 eserin mutlaka müzik yönünden ya da edebi yönden bir özelliği vardır. Ya yeni bir eserdir. Ya farklı bir müzikle çalınıp söylenmiştir. Ya da bilinenin dışında bir söz yapısı vardır. Bazen bir eserin bu güne kadar bilinen en geniş sözel yapısını ortaya koyduk,  bazen müzik yapısını… Bir tek sözcük için bir eseri yeniden söylediğimiz oldu.

      Sunduğumuz eserlerin tam yarısını ilk defa dinlediniz.50 yeni eser takdir edersiniz ki azımsanmayacak bir sayıdır.

    Arguvanlı 17 değişik ozanımızdan 33 eseri sunduk.

    28 anonim Arguvan eseri sunduk.

    Arguvan dışından 22 farklı ozanın Arguvan’da çalınan söylenen 39 eserini sunduk.

     Müzik yapısı olarak 100 eserin 38 i Arguvan’a has deyiş müziklerinden, 62 si Arguvan’a has uzun havalardan oluşmaktadır.

    Yukarıda özetini sunduğum bu eser yelpazesini giderek genişleterek ömrümüz, elimiz, dilimiz… yettiği sürece Arguvan kültürüne geniş bir bellek oluşturmayı amaçlıyoruz.

    Eserlerin oluşumunda özel arşivim, belleğim, kütüphanem, Ersoy Eren arşivi ve bu kültürün sevdalısı dostlarımızın sunduğu bilgilerden yararlanıyoruz. Bİr dostumuzun arayıp : “-Hocam şu dörtlüğü de söyleyin.” “- Bu resimi kullanın” “-öyle bir türkü vardı. Onu da araştırın”…demesi bizi nasıl mutlu ediyor bilemezsiniz. Her gün yöremize ait bir hazineyi bulmanın ve sizlerle paylaşmanın sevincini yaşıyoruz.

    Görsel bölümde Arguvan’a özgü binlerce fotoğraf ve film ile yöremizin bir belleğini oluşturmaya çalışıyoruz.

    Bu çalışmanın şahsım, Ersoy Eren ve Rıza Parlak’ın katkılarıyla oluştuğunu, hiçbir kurum ya da kuruluştan maddi manevi destek alınmadığını, Arguvan kültürüne sevdalı dostlarımızın değerli bilgi desteklerini aldığımızı ve onlara ihtiyacımızın olduğunu, bu desteklerini esirgememeleri gerektiğini bildirmek isterim.

     Bundan sonraki çalışmalarımıza vereceğiniz desteğe şimdiden teşekkür eder, saygılarımı sunarım.

                                                                          Hasan Basri Kılıç (Basiri)

Güncelleme Tarihi: 20 Aralık 2022, 07:58

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner40

banner45

banner57

banner39

banner44

banner56