İLÇE TARIM MÜDÜRÜNÜN ŞAP HASTALIĞI HAKKINDA BİLGİLENDİRMESİ

Arguvan Tarım İlçe Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Askar Ekici, telefonla aradı. Keşke yazmadan önce bizden de bilgi alsaydınız, dedi.

İLÇE TARIM MÜDÜRÜNÜN ŞAP HASTALIĞI HAKKINDA BİLGİLENDİRMESİ
Arguvan’da Atma, Şotik, Çakmak yaylasındaki göçerlerin çadırlarına konuk olmuş… Kısa süreli de olsa onlarla yaşamış… Yaşamlarının saflığına, güçlüğüne, devlet tarafından kaderlerine terk edilmişliğine tanık olmuştum.
Sığır ve davarlarının yem yiyemediğini, yaylıma yürüyemediği için topalladığını, komda ateşler içerisinde yandığını, sütlerinin çekildiğini… ŞAP (Dabak) hastalığına yakalandıklarını… Tüm obaların, tüm sürülerin ŞAP salgınıyla baş başa bırakıldığını… Hayvan sahiplerinin de üzülmekten başka bir şey yapmadığını, yapamadığını gördüm ve yazdım.
Arguvan Tarım İlçe Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Askar Ekici, telefonla aradı. Keşke yazmadan önce bizden de bilgi alsaydınız, dedi. Ben de veterineriniz, vatandaşa: “7 çeşit Şap hastalığı var. Nereden bileyim sizinkinin hangi çeşit olduğunu. Elimizdekinden versem de sizinkine etkili olmayabilir.” demiş. Bunu duyunca, tarım ilçe müdürlüğüne uğramak gereğini duymadım, dedim.
Ali Askar Ekici, kuzuların küpeleme meselesinin süt birliğinin sorunu olduğunu… Sürülerin ilçe sınırlarından geçerken kontrol belgelerinin alınması gerektiğini… Hayvanların, hastalıklara karşı 15 Eylül’de aşılanabileceğini… Aşılama için sıcak havaların uygun olmadığını… Baharda yaylaya çıkarken aşılarının yapıldığını… 6500 aşılama kapasitesini 8 bine çıkarmış olduklarını…
Sürü sahiplerinin, böylesi durumlarda Tarım İlçe Müdürlüğünü bilgilendirmeleri gerektiğini… (Yaylada binlerce büyük ve küçükbaş hayvan şap hastalığına yakalanmış. Ölümler oluyor. Çakmak yaylası Şaptan kırılıyor, haberi basına yansıyıncaya kadar, tarım ilçe müdürlüklerinin haberi olmuyor.)
Hasta hayvanların sürüden ayrılması gerektiğini… Komlara girerken ve komlardan çıkarken ayakkabıların özel sıvıyla dezenfekte edilmesi gerektiğini… (Yaylaya giderseniz ne kadar dezenfekte edileceğini, temizlik koşullarını görürsünüz.)
Arguvan’da, İsaköy’ünde, Karahüyük’te, Halpız (Dolaylı)’da da Şap hasalığının ineklerde de yaygın olduğunu söyledi.
Arguvan Tarım İlçe Müdürü Ali Askar Ekici’ye, bu durumda hangi önlemleri alacaklarını sorduğumda da: “Arkadaşları, o bölgeye yolluyorum. Kontrol altına alacaklar. Sağlık olsun…” dedi.
 
Sultan KILIÇ                   

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner40

banner45

banner57

banner39

banner44

banner56