Bilgi Kaynağı ve Fotograflar: Nihat Mürşitpınar
MORBELİKLİ, ŞAH SULTAN BELGESELİ
Şah Sultan, Sultan Hatun veya yörede tanınan adıyla Morbelikli 1700- 1800 yılları arasında yaşamış Arguvanlı bir halk ozanı, bir Bektaşi Dervişi… Şah Sultan’ın uzun süre yaşadığı ve Hakka yürüyünce de kırklara karıştığı yer Bozan köyü. Bu köyde Şah Sultan’ın yatırı var. Yöre halkı için önemli bir ziyaret yeri. Şah Sultan Alevi inanç önderleri arasında “kadın” olması nedeniyle de önemli bir yere sahip. Belgesel bu yönüyle de bir ilki gerçekleştirmiş. Önümüzdeki 20 yıl içerisinde bu tür kültürel değerleri yazılı veya görsel hale getirmezsek, maalesef bizden sonraki kuşağa hiçbir şey kalmayacak.
(Bir Emeklinin Düşü)
Emekli olmuş bir insan ne yapar? Köşesine çekilir, bir süre sonra hayata küser bizim buralarda… Zeki KAYA, Emlak Bankasından emekli. Köşesine çekilmemiş, Bir Süre Ankara Arguvanlılar Derneği Başkanlığı yaptı… Başkanlığı döneminde onun yöresine ilişkin yazdığı bir radyo oyununu (GÖZE) sahnelenmişti Arguvanlı üniversite öğrencileri ve gençlerle birlikte.
Yine Zeki Kaya, “yöremin geçmişinin unutulmasına seyirci kalmamalıyım” diyerek Morbelikli adlı kendi yazdığı bir öyküyü çekmek için olağanüstü bir gayret gösterdi. Öncelikle sponsor bulmaya çalıştı. Olmadı. En son Kültür Bakanlığının bu tür projelere az da olsa destek olduğunu öğrenince, bütün gücüyle o kanalları zorladı ve bir destek aldı. Sonra birlikte hesaplar yapıldı. … Mümkün değildi. İstenilen kalitede bir belgesel çıkması için bu para yetmiyordu. Bu aşamada durulmasıda mümkün olmazdı… Zeki KAYA Yapacağım dedi ve yaptı. Hatta onunla kalmadı. Ankara’da bir de tanıtım kokteyli düzenledi Kendi ekonomik şartlarını da zorlayarak bunları yaptı.
Belgeselde: 1700-1800 yıllarında yaşamış olan halk ozanlarının öyküsü (Derviş Muhammet, Aşıki Ahmet ve Şah sultan) Anlatılıyor… Çekimler: Malatya-Arguvan-İsaköy-Karahöyük-Bozan/Sivas-Divriği-Anzahar’da yapıldı.
Morbelikli belgeselinde emeğiyle katkı sunanlar: Muharrem Temiz (Müzik), Rıdvan Öztürk-Kemal Sert (Kameraman), Zeki Kaya (Yapımcı), Nihat Mürşitpınar (Yönetmen), Sevda Bülbül (Kurgu-Montaj) Halit KAYA(Ulaşım), Remziye KAYA(Aşçı ve Yapımcı Koçu), Zeynep ÇELİK(Projenin maskotu ve neş’e kaynağı)
OYUNCULAR: Nihat Mürşitpınar (Yöre İnsanı), Hüseyin Zülfikar (Hıdır), Hıdır Şahin (Memoş),Sevim Özdemir (Yaşlı Kadın), Zeki Kaya (Babo Ahmet), Süleyman Öztürk (Alican), Zafer Yılmaz (Derviş Muhammet), Özlem Dede (Morbelikli), Gülben Çelik (Zeynep), Cevdet Çelik (Âşık-i Ahmet), Ahmet Yılmaz (Hıdır Ağa), Ahmet Yılmaz (Senem Ağa), Abdurrahman Yılmaz (Garip Ağa), Teslim Mansur (Eşkıya),
Köylüler: Süleyman Sayın, Rıza Kaya, Safiye Yılmaz, M. Ali Gültekin, Mahi Zülfikar, Sabır Kaya, Zekiye Yılmaz, Nazife Öztürk, Hatun Yılmaz, İlyas Bozan, Ahmet Yılmaz
AYRICA; Kültür Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü. Ali Kılıç/Teknik Poliüretan San. Tic. A.Ş., Arguvan Belediyesi, Kaymakamlığı, çekim yapılan köyler ve Yöre insanları…