Ballıkaya’da “Etek Sarı Arguvan” Belgeseli Çekimi

Ballıkaya’da “Etek Sarı Arguvan” Belgeseli Çekimi 

22 Ağustos 2017 günü Kuyudere köyünden arayan Hasan Taner, “Belgesel çekimi için gelenlere adınızı verdim, sizinle de görüşecekler” dedi. Ben de ne zaman gelirlerse yardımcı olacağımı söyledim.

24 Ağustos 2017 günü öğlene doğru aradılar, Arguvan’dalarmış, bir saat kadar sonra burada olacaklarmış.

Başaranlara uğradım, Yusuf Başaran ile konuştum konuyu, “Memnuniyetle” dedi.  Biraz sonra önümüzden bir araç geçti, “onlar olmalı” dedim. Çok geçmeden telefonda bizim kapıda olduklarını söylediler, eve döndüm. Devrim Çiftçi, Arguvan Sığırcıuşağı köyünden. Selma Çiftçi’nin akrabası imiş. Çekim ekibinden Özgür Fındık Tuncelili, Ozan Turgut da Ardahanlı…

“Hemen başlayalım” dediler, Başaranlara gittik.

Projenin adı, “Etek Sarı; Arguvan”

“Etek Sarı; Arguvan” belgesel çekimleri dört temel eksende yürütülüyor.

-Arguvan türküleri üzerinden Arguvan kültürünü seçerek çok kültürlü Anadolu’muzun bir bölümünü anlatmak,

-İşlenen türküleri, ağıtları hikâyeleri ile anlatarak, ait olduğu dönemin duygusunu ve sosyal yapılanış özelliklerini aktarmak,

-Hala yaşayan âşık ve dedelere ulaşarak, onların sazı ve sözüyle âşık geleneğini bugüne ve gelecek kuşaklara göstermek,

-Alan çalışması sırasında bulunan, daha önce fazlasıyla bilinmeyen yahut kayda hiç alınmamış türkülerin paylaşılmasını sağlamak…

Devrim Çiftçi Kimdir?

1990 yılında İstanbul’da doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini İstanbul’da tamamladı. 2008 yılında Eyüp Anadolu Lisesi’ni bitirdi, Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’nde öğrenim görmeye başladı. 2012 yılında bu bölümde lisans eğitimini tamamladı.

2013 yılında Anadolu Üniversitesi, Devlet Konservatuarı, Sahne Sanatları Bölümü, Opera Ana Sanat Dalı’nda öğrenim görmeye başladı. 2014 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Müzikoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans programında eğitim görmeye başladı. 2015 yılında Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nden belgesel yapım desteği alarak “Bir Tatlı Huzur: Opera” adlı Türkiye Opera tarihi üzerine bir belgesel çalışması yaptı. Belgeselin görüşmelerinden harmanlanan bir de kitap çalışması bulunmakta olup, önümüzdeki dönemlerde yayınlanması için çalışmaları devam etmektedir.

İstanbul Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Müzikoloji Anabilim Dalı’nda yüksek lisans öğrenimini sürdürüyor.

Âşık Yusuf, Âşık Mustafa, Yusuf ve Hüseyin Başaran

Çekime Yusuf Başaran ile başlandı.

Yusuf Başaran, Şah İbrahim Veli Ocağından, kendi çalışmalarından, dedesi ve babasından söz etti. Yusuf Başaran, 1976-1980 yılları arasında Ruhi Dostlar korosunda yer aldı. İstanbul’da Karaağaç Dergâhında cem yürütüyor.

Söyleyeceği deyişleri babası ve dedesinden öğrendiği, yani aslına uygun biçimde çalıp söyleyeceğini belirtti. Diğer yandan Ruhi Su’nun 1972 ve 1974 yıllarında Ballıkaya’ya gelişlerinde dedesi ve babasından derlediği deyişleri ve türküleri Ruhi Su, Ruhi Su Dostlar Korosu ve Sümeyra Çakır tarafından söylendiğini; bugün söyleyenlerin de kaynak kişi olarak Ruhi Su’yu gösterdiklerini; oysa asıl kaynak kişilerin dedesi ve babası olduğunu vurguladı.

1. “Sabahtan Şahıma Vardım” (Hatayi)

2. “Yarım Derdini Ver Bana” (Aşıki)

3. “On İki İmamların Serçeşmesisin” (Hatayi)

4. “Aşnamdan Ayrıldım Yamandır Halım” (Sefil Kemter). “Ya Hızır” semahının yörede söylenen deyişlerinden…

Yöresel bazı deyişlerde Şah İbrahim Veli’ye övgü önde geliyor…

Hüseyin Başaran, kendi yapıtlarını çalıp söyledi.

1. Yüzün Bektaş Veli Kaş Kızıldeli

2. Demin Devranından Geldi Babam (Şiir)

3. Senin Aşkın Bende Bir Deli Yara

Havuzbaşı Mangal Restoranda akşam yemeğinde türküler ve halk kültürü üzerine sohbet edildi. 

2004 yılında yayınlanan 706 sayfalık Arguvan Türküleri kitabımızda, “Arguvan Türküleri” derken Arguvan da söylenen türküleri kastettiğimizi açıkladım. Türkü metinlerinde Çamşıhı, Hekimhan, Polat ve başka yörelerden de türküler olduğunu; “Etek Sarı Sen Etekten Sarısın” adlı türküsünü ilk söyleyen kişinin Vahap Alkan olduğunu ve öyküsünü gazetede ve internette yayınladığımı, kitapta da yer aldığını belirttim.

Hüseyin Başaran, Yusuf Başaran ve Süleyman Özerol” tarafından seslendirilen “Hon Türküleri” de kaydedildi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

banner40

banner45

banner57

banner39

banner44

banner56