Arguvan (Malatya) halk müziğimizde önemli bir ekolü temsil eder. Alevi kültürünün önemli eserleri. Âşık Veysel (Sivas) türkülerine benzeyenler var, ondan çok ayrı olanlar var.
Bazen de Arguvan müziğindeki melodik yapının, ritimsiz “deyiş”in ve saz diyaloğundaki “ağıt” kültürünün, benim piyano müziğim “Kara toprak” ve de şarkılarım “Düşerim” (Metin Altıok) “İnsan insan”a (Muhyiddin Abdal) benzediğini gördüm, ama bu şu anlamda, benim çocukluğumda radyodan dinlediklerimle birlikte Arguvan müziğinden kalıcı bir şekilde etkilendiğimi ve on yıllar sonra bu müziğin DNA’larının eserlerime belli belirsiz figürler olarak yansıdığını söyleyebilirim.
Âşık Veysel’deki gibi Hüseyni makamının karar kıldığı bu türkü dili, benim, güçlü yorumcu Serenad Bağcan ile vereceğim 5 Temmuz Arguvan konserimde, seyirciye çok tanıdık gelecektir.
İyi ki gidiyoruz Arguvan’a.
Hatta beraberce bir de Arguvan türküsü söylesek, o akşam Nâzım Hikmet Meydanı’na gelen binlerce kişi ile birlikte çok da güzel olur diye düşünüyorum.
Bu konser, tamamen bir müzik kültür buluşmasıdır, hiçbir siyasi içeriği yoktur, hiçbir slogana, siyasi partinin propagandasına gerek yoktur, müzik insanlığın evrensel ortak dilidir, Arguvan müziği Japonya’da da müziktir, Peru’da da müziktir...
Biliyorsunuz geçenlerde bir yazı yazmış, Munzur ve Arguvan konserlerinin organizasyonunun başarılamamasına sinirlenmiştim. Munzur konseri seneye kaldıysa da Arguvan’daki konseri başarabildiler. Yani bu sefer kızdığımız işe yaradı.
Şimdi, bu organizasyonu yapanlara ben buradan isim vermeden teşekkür etmek istiyorum.
Arguvan meydanına piyanoyu koyacağız, emeği geçenlere teşekkür ederim, bu yazki konser dizimizde Paris / Brüksel / İstanbul / Arguvan sırasıyla gidiyor, herhalde çok güzel bir müzik buluşması yaşayacağız.
Cumhuriyet
Teşekkürler arguvan i onurlandirdiniz