Solunum güçlüğü ve kalp ritm bozukluğu sebebiyle İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan 92 yaşındaki usta yazar, 14 Ocak'tan beri tedavi tedavi görüyordu. Kemal'in, bundan bir hafta önce başka bir hastaneye gittiği ve orada tedavi gördüğü bildirilmişti.
Kemal'in yaşamını yitrimesinin ardından konuşan doktoru Prof. Dr. Mehmet Akif Karan, "Organ yetmezliği vardı. Üzerine eklenen bozucu faktörlerin etkisiyle kalp, akciğer ve diğer organların etkilenmesiyle ortaya çıkan bir durum. Yapay solunum desteği veriliyordu, kendisini kaybettik" dedi.
Yaşar Kemal, 1923 yılında Gökçedam, Osmaniye'nin Gökçedam köyünde doğdu. Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilen ilk Türkiyeli yazar olan Yaşar Kemal başta İnce Memed olmak üzere, Yer Demir Gök Bakır, Yılanı Öldürseler, Hüyükteki Nar Ağacı, Fırat Suyu Kan Akıyor gibi unutulmaz romanlara imza attı. Eserleri 40'tan fazla dile çevrildi. Edebiyatın çınarı Yaşar Kemal roman, senaryo ve öykülerinin yanı sıra gazeteci olarak unutulmaz röportajlarla da akıllara kazındı. Gazeteciler Cemiyeti'nden 'Özel Başarı Ödülü' kazandı.
EŞKIYALARIN DESTANI: İNCE MEMED
Nüfus kütüğündeki 'Kemal Sadık Göğceli' adıyla çeşitli yayımlarda yazarken, Cumhuriyet gazetesine girmesiyle Yaşar Kemal'i kullanmaya başlayan büyük usta, ilk öykü kitabı Sarı Sıcak’ta da yer alan Bebek öyküsü’nü ilk burada yayımladı.
SOSYAL MEDYADA 'YAS İLAN EDİLDİN' KAMPANYASI
Hayata gözlerini yummasıyla birlikte sosyal medyada en çok konuşulan konu Yaşar Kemal oldu. Twitter’da dünya genelinde ilk sırayı alan Yaşar Kemal başlığının ardından sosyal medyada “Yaşar Kemal için yas ilan edilsin” etiketi oluşturuldu. Kullanıcılar, "Suudi Kral Abdulaziz'in ölümü sonrası yas ilan edilen ülkede Yaşar Kemal'e yas ilanı yok mu?" diyerek tepki gösterdi.
Birgün
Güncelleme Tarihi: 28 Mart 2016, 07:59