DÜNYADA,"TÜRKÜ FESTİVALİ"NİN YAPILDIĞI İLK VE TEK YER OLAN ARGUVAN'DA HASTAHANE YOK!

 İlk defa 2003 yılında yapılan "Arguvan Türkü Festivali" daha sonraki yıllar içinde uluslararası nitelik kazanarak "Uluslararası Arguvan Türkü Festivali"ne dönüşerek gelenekselleşti.Ülkemizin özel koşullarından kaynaklı olarak,üç defa iptal edilen festival, en son 2017'de  temmuz ayının sonunda 12. gerçekleştirildi. 

   Hem ülkemizde hemde dünyada ilk ve tek olma özelliği bulunan "Arguvan Türkü Festivali",Arguvan'ın,Arguvanlıların kendilerini ifade etme, kültürel bir değer ve miras olan türküleri, daha doğrusu, Arguvan Türküleri'ni hem yurt içinde geniş kitlelere hemde yurt dışında yabancılara tanıtmak açısından bir fırsat sunduğu gibi, Arguvan'ın tanıtımına da büyük bir katkı sağlamaktadır. 

    Festival nedeniyle iki gün boyunca çevre ilçelerden, illerden hatta yurt dışından onbinlerce insan Arguvan'a gelmekte, esnafların satışı artmakta, insanlar arasında görüşme, tanışma, eski günleri yad etmek gibi birlik, beraberlik, kaynaşma oluşmakta ve böylece ekonomik ve sosyal düzeyde bir etkinlik olan festival,Arguvan'a bir canlılık, hareketlilik getirmektedir. 

   Ben, daha önce "Uluslararası Arguvan Türkü Festivali" ile ilgili olarak birçok yazı yazdım. Bu yazımda sadece bir öneri getirmek amacıyla panel konusuna değineceğim. Bildiğiniz gibi festival kapsamı içinde gündüz saatlerinde iki gün "panel" düzenleniyor. 

   Isterseniz, panel nedir, açıkladıktan sonra konuyu etraflı olarak ele alalım. 

   "Panel, bir konuşmacı topluluğunun katılmasıyla, genellikle bir bilimsel, toplumsal yada siyasal konuyu dinleyiciler önünde tartışmak amacıyla düzenlenen, konunun karara varmaktan çok, çeşitli yönlerden aydınlatılması için, sohbet havasında geçen,dinleyicilerin soru sorması ile oluşan bir toplantı, bir tartışma platformudur" Tartışmacı sayısı en az üç, en fazla altı kişiden oluşur. 

   Festival kapsamında yapılan bütün panellerde, birkaç istisna dışında hemen hemen bütün konular, ulusal hatta evrensel düzeydeki konulardan oluştu. Ulusal ve evrensel ölçekteki konularla ilgili bilgilere,konuya ilgili ve meraklı olan insanların ulaşması günümüz koşullarında çok kolay. Google'dan konu ismini yaz,karşına yüzlerce link gelir. İstetiğin linke tıklayarak, istediğin kadar oku...
Ama yöresel düzeyde ve daha doğrusu Arguvan özgülündeki konu ve sorunlarla ilgili bilgi kaynağına ulaşmak öyle kolay olmasa gerek! 

   Popülist bir anlayış ve davranış ile ulusal hatta evrensel ölçekte panel konusu belirlemek, panelistleri ulusal bir gazetenin köşe yazarlarından, hergün televizyon kanallarında boy gösteren ünlü bir gazeteciden yada illaki tanınan bir akademisyenden, siyasetçiden belirlemek çokta önemli olmasa gerek! 

    Oysa, panel konusu dar kapsamda, Arguvan özgülünde, temel ve öncelikli sorunlar ve sorun alanları, çözüm önerileriyle ele alınarak, konuya vakıf olan yetkililer ve konu üzerinde bilgi birikimi olan Arguvanlı aydınlar panelist olarak belirlenebilir. 

   Arguvan'ın her geçen yıl çığ gibi büyüyen sorunları vardır ama Arguvan'da hatta dışarıda yaşayan bir hemşehrimize deseniz ki, Arguvan'ın en temel ve öncelikli sorunu nedir?
Hiç düşünmeden,büyük olasılıkla devlet hastanesi yoktur diyecektir. 
Düşünsenize,1954'de ilçe olan Arguvan merkez, kırkaltı köy, onlarca mezrada yaşayan yaklaşık dokuz bin yurttaş, birkaç doktor ve hemşireden oluşan, teknolojik araç - gereç donanımı eksik olan, toplum sağlığı merkezi'ne (sağlık ocağı) mahkûm edilmiş halde. 
Acil bir sağlık sorununda, örneğin, kalp krizi geçiren bir yurttaş, yaklaşık yetmiş kilometre mesafedeki Malatya'ya sevk edilirken, çoğu zaman maalesef hasta yolda yaşamını yitiriyor. 

   Ayrıca, şunu da belirtelimki, Arguvan'ın toplam nüfusu yaklaşık dokuz bin ama gurbetçisi bol olan Arguvan'da,yaz aylarında gurbetçilerin gelmesiyle birlikte nüfus, %40-50'ye kadar artabiliyor. 

   Devlet Hastanesi sorununu çözmek için Arguvan'ın bütün kurum ve kuruluşları, etkili ve yetkili insanların seferber olması gerekir düşüncesindeyim! 
Çünkü, insan sağlığından daha önemli bir şey yoktur...

    Festival kapsamında yapılan panelin konusu neden"Devlet Hastanesi ve Arguvan'ın sağlık sorunları ve koşulları" olmasın. Konuya vakıf olan,sorunu yerinde gözlemlemiş olan üç-beş panelist belirlenir. Örneğin, Arguvan'ın sağlık hizmetleri koşulu,sağlık sorunu ile ilgili olarak Arguvan Toplum sağlığı merkezinden bir yada iki doktor,devlet hastanesi yapılması mevzuatı, prosedürü ve bürokratik aşamaları konusuna vakıf bir hukukçu, akademisyen, konuyu ilgili bakanlıklara ve meclise kadar iletebililecek bir siyasetçi, milletvekili hatta konu üzerinde gözlemlerine bağlı olarak konuşabilecek bir muhtar ve bir yurttaş olabilir. 

   Panele, bir kısım ulusal basın da ilgi gösterdiği için, Arguvan özgülünde varolan ve bugüne kadar çözülmemiş olan devlet hastanesi sorunu daha da görünür, bilinir kılınmak suretiyle geniş kitlelere ulaştırılarak bir kamuoyu oluşturulur. 

   Şayet, devlet hastanesi yapıl(a)masa bile, Arguvanlı iş insanlarının biraraya getirilmesi ve belli bir finansal kaynak sağlanması ile özel hastanede yapılabilir(!) 
Nüfus dikkate alındığında, özel hastane işletmecileri,fanansörler kâr elde edemeyebilirler ama bir kampanya ile oluşturulacak fonlardan özel hastaneye maddi kaynak aktarılabilir yada hastahene,sağlık Bakanlığı'na devredilmek suretiyle devlet hastanesine dönüştürülerek, gerekirse hastaneye büyük emeği geçen bir hemşehrimizin adı da verilebilir. Neden olmasın?
Hastane, teknolojik araç - gereç donanımlı ve her branştan doktor olsunda, isterse 10 yataklı olsun. 

   Arguvan'ın, daha çok ekonomik yapısının ve potansiyelinin yetersizliğinden kaynaklı olarak yaşanan dışarıya göç ve buna bağlı olarak oluşan nüfus azlığı sorunu da var. 
Köylerde hemen hemen yaşlı ve hatta sağlık açısından bakıma muhtaç insanlardan başka genç insanlar da yoktur! 
Hani,Arguvanlı bazı hemşehrilerimiz çok iyi niyetli olarak diyor ya : 
"Her geçen yıl Arguvan'ın nüfusu azalıyor. Sadece dışarıda yaşayan Arguvanlı emekliler Arguvan'a yerleşse bile,nüfus artar, kalabalıklaşır ve bir canlılık, hareketlilik oluşur"...

   Bende,bir tespit ve değerlendirmeye bağlı diyorum ki, Arguvan'ın en temel ve öncelikli sorunu olan hastane sorunu çözülmeden,dışarıda yaşayan emeklilerin gelip(!)Arguvan'a yerleşmesi,kendileri açısından büyük bir risk oluşturur. Bildiğiniz gibi, emekli insanların çoğu gayet doğal olarak yaşlı insanlardan oluşuyor. Bütün hastalık ve sağlık sorunları da ileri yaşlarda, yaşlılıkta ortaya çıkıyor. Acil bir sağlık sorununda Malatya'ya sevk edilmek zorunda kalacak bir yaşlı insanın, yolda yaşamını yitirme olasılığı çok yüksek. 
Her yaş kategorisinde bulunan insanların sağlık kurum ve kuruluşlarına yakın mesafede yaşaması gerektiği gibi, bu durum yaşlılarda daha da önem kazanmaktadır. 
Kısacası, hastane sorunu çözülmeden, hiç kimsenin dışarda yaşayan emeklilere Arguvan'a yerleşsin deme hakkı olmadığı gibi, bu vicdani de değildir! 

   Türkü festivali,kültürel,sanatsal,toplumsal hatta Arguvan esnafının kazancı açısından ekonomik bir etkinliktir. Festivali vesile kılmak suretiyle, Arguvan'ın temel ve öncelikli sorunlarını kamuoyuna ve daha çokta sorun çözme(!)merciinde bununan yetkililere, kurumlara hatta bakanlıklara iletmenin bir fırsatına dönüştürülmesi gerekir düşüncesindeyim! 
Her festivalde, Arguvan'ın en temel ve öncelikli bir sorunu gündeme getirilmeli, sorunun çözümü konusunda ise, hem yerelde hemde ulusal düzeyde dinamikler harekete geçirilmelidir. Halkımızın,çok kullandığı bir söz var : " Ağlamayan bebeğe,meme vermezler" diye...
Bizler, ilçemizin sorunlarını çözmek, hak ve çıkarlarımızı savunmak açısından, hepimiz etki ve yetkimiz çerçevesinde harekete geçmeliyiz. Hepimizin ortak noktası Arguvan...

   Bu yazımda,eleştirel yaklaşımdan çok öneriler var. Yinede, bir konuya değinmeden geçemeyeceğim. En küçük eleştirel bir yaklaşımı dahi hakaret ve küfür gibi algılayan kişiler ve toplumlar gelişemezler.Oysa, eleştiri,yanlışların ortaya çıkmasını,doğruların  bulunmasını sağlayan yol gösterici bir işleve sahiptir. Yeterki, niyet, bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek olsun. Niyet ve düşüncemiz çok açık ve net.Arguvan'ımızın temel ve öncelikli sorunlarını çözerek,yaşanılabilir,mutlu olunabilir bir Arguvan özlemi...
Eleştiride kullanılan dil ve üslup özenli, saygılı olduktan sonra, eleştiren kişiye teşekkür etmek gerekir! Hani denilir ya : " Dost yüze söyler; dost dobra dobra söyler" diye...

   Ben, bu vesile ile dünyada ilk ve tek  olma niteliği taşıyan "Arguvan Türkü Festivali"ni ilçemize kazandıran ve bugünlere taşıyan herkese, emeklerine ve yüreklerine sağlık diyorum,bir Arguvanlı olarak hem kendim hemde hemşehrilerim adına teşekkür ediyorum. 

   Bitmedi...Türkü Festivali'ni ilçemize kazandıran hemşehrilerimizin, bir devlet hastanesi yada bir özel hastaneyi de ilçemize kazandıracaklarını umuyor, şimdiden herkesin elini taşın altına koyarak bu acil sorunu çözmesini diliyorum. 
Bende,düşünsel üretimlerim, önerilerim ve yazılarımla bu sorunun çözümü konusunda bir Arguvanlı olarak üzerime düşen görev ve sorumluluğu canı gönülden hissettiğimi bilmenizi istiyorum. 


        Umutta kalın, dirençli olun. 

           Hüseyin Yalçın 
               Sosyolog 


NOT :Bu makalem ağustos 2017'de Malatya Son Nokta gazetesinde köşe yazımda yayınlandı.

 

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

banner40

banner45

banner57

banner39

banner44

banner56