ARGUVANLI ŞAİR ARİFE KALENDER’İN ON İKİNCİ KİTABI YAYINLANDI

Arguvan Ermişli (Germişi) Köyünden Şair Arife Kalender’in “ Bendeki Malatya” adlı kitabı Heyamola Yayınlarından çıktı.Şair Arife Kalender, 12 Aralık 2010 Pazar günü saat 15.00’te İstanbul’daki Arguvan Vakfı’nda okurlarıyla buluşturacak

ARGUVANLI ŞAİR ARİFE KALENDER’İN ON İKİNCİ KİTABI YAYINLANDI
ARİFE KALENDER
1954 yılında Malatya’nın Arguvan kazasına bağlı Germişi (Ermişli) köyünde doğdu. Lise son sınıfa kadar doğduğu ilde okuduktan sonra, İstanbul Fenerbahçe Lisesi’nden mezun oldu.1977 yılında İstanbul Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu Almanca bölümünü bitirerek Kadıköy Orta Okulu’na, sonra da Kadıköy Anadolu Lisesi’ne Almanca öğretmeni olarak atandı. Uzun yıllar öğretmen ve yönetici olarak çalıştı. 1997 yılında öğretmenlikten emekli oldu.
             İlk şiirleri Malatya’daki yerel dergi ve gazetelerde,  sonra da 1970’ li yıllarda İstanbul’da ‘Yansıma’ dergisinde yayımlandı. 1992 yılında, Cem Yayınevi tarafından yayımlanan ‘Maviler de Eskidi’ şairin ilk kitabıdır.
 Şiirlerinin yanı sıra Erich Fried, Gerhard Hauptmann,Georg Trakl, Ulla Hahn, Rose Auslander, Else Lasker Schüler, Mascha Kaleko, Albert Ehrenstein,Erich Fried, Erich Kastner’den şiirler çevirdi. E. Cansever, M. Eloğlu, Ş. Kurdakul, A. Damar, B. Necatigil, T. Uyar, Ö. Asaf, M. Gürpınar, A. Behramoğlu, O. Rifat, G. Akın, C. Süreya, İ. Berk,  A. Muhip Dıranas, Sennur Sezer, C. S. Tarancı, F.H. Dağlarca ve Nâzım Hikmet incelemeleri yaptı. Bu araştırma ve incelemelerin bir bölümünü “Şiir Irmakları” adlıyla kitaplaştırdı.
1997-2001 yılları arasında PEN Yazarlar Derneği’nin yönetim kurulunda genel sekreter olarak çalıştı. BESAM ve Nazım Hikmet Vakfı kurucu üyesi olan Arife Kalender, 2002-2007 yılları arasında BESAM’da (Bilim ve Sanat Eseri Sahipleri Meslek Birliği) yönetim kurulu üyeliği yaptı. 2000 yılında uluslararası Struga Sanat Festivali’ne katıldı. 3. kitabı ‘Suskun Resimler Durağı’yla Türk Tabipler Birliği’nin düzenlediği “Behçet Aysan Ödülü”nde şiirleri övgüye değer bulundu. 7. Kitabı ‘Deli Bal’ ile 2005 Orhon Murat Arıburnu ödülünü aldı. Şiir ve eğitim üzerine yazılar yazan, Alman şairlerden çeviriler yapan Arife Kalender, 2007-2009 yılları arasında Türkiye Yazarlar Sendikası’nda Genel Sekreter ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak çalıştı.
 ARİFE KALENDER’İN
YAYIMLANMIŞ KİTAPLARI:
1-Maviler de Eskidi - 1992 Cem Yay.
2-Göçebe Sevinçler- 1994 Cem Yay
3-Suskun Resimler Durağı- 1995 Hera Şiir
4-Gül Küstü - 1997 Hera Şiir
5-Kırmızı Firari - 1999 Cem Yay.
6-Kadın Burcu - 2001 Hera Şiir
7-Deli Bal - 2004 PhoenixYay.         
8-Şiir Irmakları -  Phoenix Yay. 2005 (Araştırma- inceleme)
9- Yedi İklim Dört Mevsim- Türkiye Destanı Phoenix Yay. 2006
10-Dil Altı- Cem Yay.2009
11- Bendeki Malatya - 2010 Heyamola Yay.
12-Kuşlar Geçiyor- 2010 Kavis Yay. (Çocuk şiirleri)
13- Aşk Var mı Aşk- (Seçme aşk şiirleri) (basım aşamasında)
14-Toplu Şiirler 1 Gül Küstü- (Basım aşamasında)
15-Toplu Şiirler 11 Suçlu Fırtınalar (Basım aşamasında)
Malatya’nın Arguvan ilçesine bağlı Germişi (Ermişli) köyünden İstanbul’a uzanan bir yaşam öyküsü… Uzun soluklu, onurlu bir mücadele örneği şair Arife KALENDER…  Düzyazı örnekleriyle birçok şair üzerine incelemeleri olan şairin, daha önce çıkan on bir şiir kitabı bulunuyor. Üç şiir kitabı da basım aşamasında. Arife Kalender’in bu yıl içerisinde kitapları arka arkaya çıkacak ve okurlarıyla buluşacak. Almancadan şiir çevirileri var. Son kitabı ise düzyazının güzel bir örneği: ” Bendeki Malatya”… Arife Kalender’in söyleyişiyle:
 
“Bendeki Malatya, annemden babamdan ödünç aldığım hayatı, kızım Burcu Çiçek Güneş’e devrederken, ömrüme dönüp baktığım bir kitap oldu. Malatya, doğduğum şehir. İlk gördüğüm, ilk söylediğim, ilk güldüğüm yer. On yedi yaşıma kadar her soluk alışımda kanıma işleyen, daha sonra da İstanbul’a benimle gelip yerleşen, hayatımda hep var olan şehir… Kanımda Beydağı’nın rüzgârı, Göldağı’nın karı var. Hâlâ damarlarımda âsi akıyor Fırat.
Yazdıklarım, ne tarihtir ne de bilimsel gerçekler. Yıllar önce ardımda bıraktığım bir şehrin, bende kalan öyküsüdür. Bir yanı düş, bir yanı anı, bir yanı özlem, bir yanı dilek… Kelebek kanatlarıydı, her şeye biraz dokunup geçen. Hiçbir yazı, bitmiş değildir ve bu şehir de eksik yazıldı. Dağ tepe bir yel esti. Kayısı çiçeklerini kokladı, pencerelere dokundu, kapıları tıklattı, karda yattı, sofranızda oturdu, sözünüze tadınıza ortak oldu. Yaranızı gördü, acınızla kanadı…
‘Hepiniz gibi birisiyim işte
Arife Kalender
Geçip gidiyordum aranızdan
Şiire düştüm’
Toprağınızda oturdum, havanızdan soludum… Bu şehir bende yaşıyor hâlâ… “
 
Şair Arife Kalender, “Bendeki Malatya” adlı eserini, 12 Aralık 2010 Pazar günü saat 15.00’te İstanbul’daki Arguvan Vakfı’nda okurlarıyla buluşturacak. (Arguvan Vakfı – Küçükyol Sokak No: 3 İstasyon Arkası, Eski Sabit Pazar Girişi Bostancı – İstanbul) Arife Kalender, Arguvan Vakfı’nda okurlarıyla buluşup Bendeki Malatya adlı yeni kitabını okurlarına imzalarken, Arguvan’ın Mıneyik köyünden Halk Müziği Sanatçısı Muharrem Temiz de türkü ve deyişleriyle dinleyicileriyle buluşacak.
 
  
Sultan KILIÇ                                           

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner40

banner45

banner57

banner39

banner44

banner56