Ekmeği var eden, onun sahibi olan, insanın kullanımına açan, çoğaltması için sebepler var eden bir güç- irade var. Bu güç ve irade Allah’tır. İnsan ekmeğin asıl sahibini her daim hatırlamalıdır. O’na her daim şükrünü ifade etmeli ve unutmamalıdır. Unuttuğunda kendisine bunu hatırlatan vesileleri görmezden gelmemelidir.
Ekmeğin sahibine kulluk etmeyenler çoğunluktadır. Ekmeğin sahibini görmeksizin- inanmaksızın kendi kendine rablik taslayan, ekmeği yarattığını iddia eden, ekmeğin yegane sahibi olduğunu savunan kişi- grup- yapılar olacaktır.
Ekmeği eline almak...
Ekmek olmadan yaşam olmaz. Ekmeği eline alması için emek vermelidir. Ekmeğe ulaşmak yollar keşfetmelidir. Başkasının elindeki ekmeği değil yeryüzü sofrasına konulmuş ekmeği almalıdır. Ekmeği eline aldığından dolayı kibirlenmemelidir. Aldığı gibi kaybedebileceğini de düşünmelidir. Meşru, helal, doğru, uygun, adil bir şekilde ekmeği eline almayı öğrenmelidir.
Ekmeğini eline almadan yaşayanlar vardır. Sürekli belli efendilerin eline bakan, pısırık, köle ruhlu insanlar… Ekmeğini eline almaktan imtina eden tembeller… Sürekli almaya alışmış halde yaşayanlar, ekmeğin onurunu kurtaramazlar.
Ekmeği yemek...
Kazanılan- sahip olunan- verilen ekmeği bismillah diyerek yemeye başlamalıdır. Ekmeği yemek, emek verenin hakkıdır. Yaşamını sürdürmesi, geleceğe taşıması ve daha iyisi için ekmeğini yemelidir. Önce asli olan kendisidir- ailesidir.
Ekmeği yedirmek...
Ekmeği yerken 3 kısma ayırmalıdır. Bir kısmını kendisine, bir kısmını ailesine ve bir kısmını ise çevresine yedirmek üzere ayırmalıdır. Ekmeği insana nasip eden Allah, insanın diğer insanlara vermesini ister. Ekmeği yedirmelidir: Yoksullara, komşulara, yetimlere, mültecilere, borçlulara, hastalara, zayıf düşenlere, yolda kalanlara, açlara… Her daim sofrasında onlara da bir yer ayırmalıdır. Ekmeği eline alıp, yemeğe başladıktan sonra diğerlerini unutmamalıdır.
Ekmeği istif edenler… Çoğaltıp çoğaltıp insanların istifadesine sunmayanlar… Ekmeği sadece kendisine ve çevresine yedirenler… İnsanları ekmeğine tehdit olarak görüp, ekmeğini korumak için binbir önlem alanlar…
Ekmeği helalinden kazanmak...
Ekmek kazanmak kadar, kazanma yolu da önemlidir. Var olan ekmeği elde ederken her adımına dikkat etmelidir. Bu adımlarda öncelikle niyetini düzeltmelidir. Ardından elde ediliş yöntemini gözden geçirmelidir. Elde etme yönteminin meşruluğunu ölçmelidir. Meşru olmayan, haram- günah- yasak olan yöntemlerle ekmek kazanmaya yönelmemelidir. Kısa sürede ekmeğe ulaşmak için gayr-ı meşru yollara itimat etmemelidir.
İnsanların elindeki ekmeği alanlar… Haksızlıkla- hile ekmeği kazananlar… Ekmeğini çoğaltmak için plan kuranlar… Helale haram katarak kazananlar… Faiz düzeni kurup ekmeğine ekmek katanlar…
Ekmeği çoğaltmak...
Ekmeği çoğaltmalıdır insan… Artırmalıdır, yenilemelidir. Ekmeği paylaşmak için çoğaltmalıdır. Daha iyisini yapabilmek için çoğaltmalıdır. Çoğaltıp kimseye göstermeyen, gizleyen, istifleyen, gözden kaçıran, sadece kendisini düşünen olarak hareket etmemelidir.
Ekmek Davası’na sahip çıkmak, en büyük Dava'dır.
İnsanlığın tarihi Ekmek davasıdır.
Bu davaya sahip çıkanlar ekmeğin- emeğin- ahlakın- imanın onurunu korumuş olurlar