HER ŞEY ARGUVAN HALK KÜLTÜRÜ YAŞASIN DİYE...

Ankara Arguvanlılar Derneği, Arguvan Kaymakamlığı, T. C. Kültür Bakanlığı ve İnönü Üniversitesi işbirliğiyle 4. Ulusal Arguvan Sempozyumu düzenlendi. Sempozyuma sunulan bildiriler "4. Ulusal Arguvan Sempozyumu-Arguvan Halk Kültürü" adıyla Ankara Arguvanlılar Derneği tarafından kitaplaştırıldı ve Temmuz ayı içersinde yayınlandı.

İnönü Üniversitesi'nde düzenlenen sempozyumun konusu ise "Arguvan Halk Kültürü" idi.
Sempozyum, 6. Arguvan Türkü Günleri ile sona erdi. Sahne alan sanatçılar Arguvan türkülerinden örnekler verdi.
Sempozyumda şiir yarışmasında dereceye giren Ümit Çalışıcı, Musa Aslantaş ve Murat Eren'e de ödülleri verildi.

İki oturum olarak yapılan sempozyumun ilk bölümünde Hakan Sinan Mete "Malatya-Arguvan Yöresi Halk Müziğine Genel Bir Bakış", Doç. Dr. Banu Mustan Dönmez "Arguvan Yöresi Müzik Kültürünün Genel Karakteristiği ve Bölgesel Özellikkleri",  Hüseyin Şahin "Arguvan Yöresindeki Ağıtlar Üzerine Bir Araştırma" adlı bildirileri sunarken, ikinci bölümde ise Gülsen Balıkçı "Geçiş Dönemleri", Yasemin Özüberk Gümüş "Malatya İlline Bağlı Arguvan İlçesinde Uygulanan Evlenme Adetleri Üzerine Bir Değerlendirme", Sabahiye Noraşin "Malatya İli Arguvan İlçesi Ölüm Gelenekleri" ve Zuhal Kasap "Arguvan Mutfağına Genel Bir Bakış" adlı bildirileri sundu. Sempozyumda her otum için ayrı bir sonuç bildirisi hazırlandı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Ankara Arguvanlılar Derneği Başkanı Asım Aydoğdu Arguvanlıların en önemli özelliklerinden birinin, dünyanın neresine giderlerse gitsinler akıllarının bir parçasının Arguvan'da kalması olduğuna dikkat çekti: "Bir Arguvanlı için ‘fiziksel doyum’ ne kadar önemliyse ‘ruhsal doyum’ da o kadar önemlidir. Ve ruhunu doyuran tek şey "sıla"sıdır. İşte bu nedenle Arguvan'ı, Arguvan kültürünü ve Arguvanlıyı daha yakından tanımak gerekmektedir. Çünkü Arguvan bir semboldür ve bir kültür mirasının ortak adıdır. Kültürlerin sınırları olmadığı için, onlar bir bölgenin adıyla anılsa dahi çok daha geniş bir coğrafyanın ortak mirasıdır. Bu yüzden Arguvan'ı tanımak, Türkiye'yi tanımak adına bir başlangıç adımıdır."

Arguvan türkülerinin ve ağıtlarının ele alındığı ilk bölümün sonuç bildirgesinde, Arguvan türkülerinin en önemli özelliğinin yaşamın her alnına değinen söz dizelerine rastlanması olduğuna dikkat çekilirken, ikinci oturumun sonuç bildirgesinde ise Arguvanlıların kültürlerini türküler ile evrenselleştirip büyük kitlelere ulaştırdıklarına vurgu yapılıyor.

Hakan Sinan Mete "Malatya-Arguvan Yöresi Halk Müziğine Genel Bir Bakış" adlı bildirisinde Arguvan halkının güçlü bir anlatma yetisine ve kelime hazinesine sahip olduğunu belirtiyor: "Yöre insanı kendisini belki de en iyi müzikle ifade edebilmektedir. Derdini, tasasını, sevincini sohbet ortamında söylerse toplum tarafından yadırganacağını düşündüğü hemen her konuyu müzik ile ifade edebilmektedir. Sözlere yansıyan derin ifadeler, hızlı düşünen ve yorumlayan yöre insanları tarafından hemen algılanmakta ve içselleştirilmektedir."

Sempozyumu takip edemeyenler üzülmesin... Ankara Arguvanlılar Derneği diğer sempozyumları olduğu gibi Nisan ayında yapılan sempozyumu da kitaplaştırdı. Kitabı mutlaka edinin, okuyun ve çocuklarınıza da okutun. Süs olarak saklamayın kitaplığınızda...

Sempozyum bildirilerinin yer aldığı kitapta bildirilerde söz edilen konularla ilgili fotoğraflara da bolca yer veriliyor. Kitapta, aynı zamanda şair olan Rıza Parlak'ın çektiği Arguvan fotoğrafları da yer alıyor.Gerek sempozyuma gerekse sempozyum kitabına emeği geçenlere teşekkürler...

 





 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

banner40

banner45

banner57

banner39

banner44

banner56