KEŞKE HAVANDA HEP ARGUVAN SULARI DÖVÜLSEYDİ

Malatya’daki Arguvan köy derneklerinin düzenlediği yemekli toplantıya, Ankara’daki Arguvanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği ve İstanbul’daki Arguvan ve Köyleri Kültür Eğitim Vakfı temsilcileri davet edilmişti.

Toplantının sonuç bildirgesi yayımlanıncaya kadar toplantıyla ilgili haber yayınlamamamız rica edilmişti. Sonuç bildirgesi, yayımlandı; artık bu konuda yazabilirim. Yalnız, ben toplantının Malatya bölümüne katılmıştım. Arguvan bölümüne katılmaya gerek görmemiştim.

Akören Derneği’nde yapılan toplantının çıkışında, yüksek sesle: “Biraz da Arguvan’da havanda Arguvan sularını döversiniz. Arguvan’a gitmeme gerek yok.” demiştim. Toplantının Arguvan bölümüyle ilgili bilgileri de daha sonra görüştüğüm birkaç dernek yöneticisinden ve toplantı sonuç bildirgesinden öğrendim. Hani, çok şey kaçırmamışım. Tahmin ettiğim durumlar, görünen köy yani.

Beklenti yüksekti başlangıçta. Malatya’daki Arguvan köy dernekleri birlik kararı almışlardı. Ankara ve İstanbul’daki dernek ve vakıfla da güç birliği yapacaklardı. Böylece Arguvan’ın eksikleri bir bir giderilecekti.

Malatya’daki toplantıda, Arguvan köy derneklerinin temsilcileri, Ankara ile İstanbul’u uzlaştırma çabasına girdiler. Ankara Arguvanlılar Derneği Başkanı Asım Aydoğdu: ”Kurumsal ya da bireysel olarak kimseye küskün değiliz. İstanbul’daki vakıfla iletişimimiz var, sorun yaşamıyoruz.

Ankara’da Arguvan kültürünü yaşamak ve yaşatmak amacıyla bir araya geldik. Amacımız, sempozyumlarla Arguvan’ın sorunlarını ulusal boyutlara taşımak ve orada sorunlara çözüm bulmaktı. Eksiğimiz de vardır

Malatya’daki Arguvan köy derneklerinin birlikteliğini kutlarım. Sizlerle Arguvan için yapılacak her etkinliğe hazırız. Bize de destek verecek herkese kapımızı açtık.

Arguvan’da yatırım olmadığından, Arguvan’a ne yaparsak o önemli olacaktır. Kooperatifleşmeyi başlatalım. İsa köylü K. Yalçınoğlu, kadınların kuracağı bir kooperatif projesine destek sözü verdi. Türküleriyle sınırları aşan Arguvan, ekonomisiyle de kendini toparlamalı.” dedi.

 Asım Aydoğdu, Beydağlarına çıkmadı. Kimselere yumruk atma heveslisi de görünmedi. Herkesle eşit düzeyde, uzlaşmacı, sorunlara ortak çözüm bulmaya hevesli bir insan izlenimi yarattı.

İstanbul’daki Arguvanlılar Vakfı Temsilcisi Hasan Aydın: “Kişiler geçici, kurumlarsa kalıcıdır.75 civarında öğrenciye burs veriyoruz. Arguvan türküleri ses yarışması düzenliyoruz. Arguvan türkü festivalini düzenliyoruz. Biz, eğitim ve kültür vakfıyız. Malatya’da vakfın bir şubesini açmayı düşünüyoruz.

 Birlikte hareket etme kararınızı sevinçle karşıladık. Arguvan için ne yapılacaksa her türlü desteği vereceğimizi bilmenizi isteriz. Temel güç sizsiniz. Malatya’daki Arguvan köy derneklerinin lokomotif işlevi üstlenmesi gerekiyor. Örgütleri yok saymamız mümkün değil.

İlgili uzmanlardan her konuda bilgi ve destek almak gerekiyor.  Kendinizi her konuda güncelleyin.

Toplantılarınızın sonuç bildirgelerini, kendiniz kaleme alın ve duyurun.

Yapıcı eleştirilerle büyük Arguvan değerlerini, çok daha yükseklere taşımayı arzu ediyoruz.” dedi.

İstanbul’daki Arguvanlılar Vakfı Temsilcisi Hasan Aydın, yarı cahil insanlara ders verir gibi bir tavır takındı. Beydağlarının tepesinden, aşağılardaki dernek temsilcilerine bakarak konuştu. Bir eksiği vardı, o da boks eldiveniydi.

Malatya’daki Arguvan köy derneklerinin yediği ilk yumruk değildi elbet. İlk yumruğu Arguvan Kaymakamlığını ziyaretlerinde yediler. Kaymakamlıktan destek istemeye gittiklerinde Kaymakam, derneklerden iş makinesi, kepçe istedi. Kaymakamlıktan çıktığımızda dernek yöneticilerinden biri: “Ağam, yağı eritek de mi getirek; eritmeden mi getirek.” kıssadan hissesini anlattı.

Arguvan Belediyesine gittiğimizde Belediye Başkanı, derneklerden itfaiye aracı istedi. İkinci yumruğu yiyen dernek temsilcileri bu kez de: “Ne umarsın bacından, bacın ölüyor acından.” dediler belediyeden dışarı çıkınca.

En etkili yumrukta, yanlarında değildim. Toplantı sonuç bildirgesinde tanık oluyorum o yumruğa. Arguvan için ne yapılacaksa her türlü desteği vermeye hazırız, diyen, İstanbul’daki Arguvan Vakfı’ndan gelmiş o şiddetli yumruk. “Arguvan Belediyesine sağlanacak itfaiye aracı için gerekli olan 40 bin lirayı verin. Arguvan köy dernekleri olarak rüştünüzü ispatlayın.” denmiş.

Bu sınav yetmez bu derneklere. Yüksek atlama, yüzme, koşu, günlerce aç susuz kalma gibi sınavlar da uygulayın. Rüştlerini ispatlasınlar. Vakıfla bir araya gelmek kolay mı öyle?

Bugün alınan kararlara bakar mısınız? “Kopukluk, kırgınlık ve sıkıntıların tümünü geride bırakarak ortak hareket etme kararı alındı.” deniyor bildirgede. Ortaklık için reşit olmak gerekiyormuş, o da Arguvan köy derneklerinde yokmuş.

“Projeleri birlikte hayata geçirme kararı” da alınmış bugün. Reşit olmadıklarından bu karar da doğduğu gün ölüyor haliyle.

Havanda epeyce Arguvan suları dövüldü. Keşke sadece Arguvan suları dövülseydi havanda. Üçüncü yumruk, pek okkalı oldu. Şaştığımsa Malatya’daki Arguvan Dernekler Platformu, toplantı sonuç bildirgesinde hâlâ birlik ve dayanışma isteğinden söz ediyor. 

 

Sultan KILIÇ - Malatya

 

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

banner40

banner45

banner57

banner39

banner44

banner56