Arguvan ve Köyleri Eğitim Kültür Vakfı tarafından düzenlenen 10. Geleneksel Arguvan Türküleri Ses Yarışması finali\'nde Arguvan Belediye Başkanı Hüseyin Taştan\'ın yaptığı Konuşma\'nın metni
Bugün Ulu Önder Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanımın isminin verildiği bu mekânda sizlerle gönül telimizi titreten türkülerimizi, dinleme olanağını yakalamanın çok güzel ve bir o kadarda anlamlı coşkusunu yaşıyorum.
Arguvan ve Köyleri Vakfının düzenlemiş olduğu Türkü yarışması etkinliğinin, Arguvan kültürünü gelecek kuşaklara tanıtmakla beraber, yetenekli gençlerimizin önünü açacağına inanıyorum.
Bildiğiniz gibi Arguvan türküleri kendi yöresini aşarak Halk müziği içinde \"Arguvan havası, Arguvan ağzı” gibi adlandırmalarla orijinal bir üsluba dönüşmüştür. Kaynağını kendi sosyal yaşantısından almış, bu yaşantıyı türküler’e, yöreye has çalma ve söyleme geleneğine taşımıştır.
Türkülerimiz maddi ve manevi yaşantımızdan derin izler ve yansımalar taşımaktadır.
Ekonomik yapımız, kültürümüz, inanç sistemimiz ve insanımıza, insanlığımıza dair her şeyimiz bu türkülerin içine öyle bir sinmiştir ki; bu türkülerle ah eden, bir şeyleri özleyip bekleyen sevdalı insanların feryadını duyarız adeta. Bu türkülerde aşk, ayrılık, gurbet yoksullukla pişirilmiştir.
Yârine, sevdiklerine, anasına, babasına ulaşmasındaki engel yokluktur, yoksulluktur. İnsanımız, inancımız, umudumuz bu türkülerin içinde öyle mahzun bakar ki, olanca doğallığı ile duygularımızı gemleyemediğimiz tek yer türkülerimizdir.
Arguvan kültürü özellikle de türküleri Arguvan dışındaki yörelere de ilham kaynağı olmuştur.
Yeri gelmişken şunu da üzülerek söylemek istiyorum, Arguvan menşeili birçok türkü veya türkü sözü, gerek resmi gerekse resmi olmayan bazı kaynaklarda başka yörelere mal edilmektedir. Ama varsın olsun yeterki oralarda da türkü olarak okunsun.
Son günlerde İnönü Üniversitesi Müzik Bölümü, Arguvan türkülerini mercek altına alarak büyük bir arşiv çalışmasının yanı sıra iki yıl üst üste Arguvan türkü günü tertip etmiştir.
Buradan bu çalışmalarda emeği geçen sanatçılarım başta Sn. Muharrem TEMİZ, Sn. Erhan YILMAZ ve Sn. Erol KÖKER olmak üzere Akademisyen ve Öğrencilerine ve İnönü Üniversitesi Rektörüne duyarlılıklarından dolayı gönülden teşekkür ediyorum.
Unutmayalım ki Arguvan türküsüz, türkü Arguvan’sız olmaz.
Ne diyor Nazım Usta,
İnsanların, türküleri kendilerinden güzel
Kendilerinden umutlu
Kendilerinden kederli
Daha uzun ömürlü kendilerinden
Çünkü türküler politikacıların ayırdığı halkları bir araya getiriyor, yüreklerini yumuşatıyor, onlara insanlıklarını hatırlatıyor ve arada sırada gizli, gizli gözyaşı döktürüyor.
Bu Dünyada yiyip içtiklerim
Gezip tozduklarım
Görüp işittiklerim
Hiç biri – hiç biri
Bahtiyar etmedi beni türküler kadar
Evet böyle demiş Ulu çınar Nazım Hikmet
Ben sözlerimi burada noktalamaya çalışırken bu organizasyonu tertipleyen başta Arguvan ve Köyleri Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet KIZILTAŞ hocam olmak üzere tüm Yönetim Kurulu üyelerine, Köy Dernekleri Başkanlarına, yarışma jürisinin kıymetli üyelerine, kısaca emeği geçen herkese ve buradaki tüm Arguvan türkü dostlarına teşekkür eder saygı ve sevgilerimi sunarım.
Allah hepinizi türkü dinlemekten ve söylemekten mahrum etmesin.
Dirliğimiz ve birliğimiz kaim ve daim olsun.
Hüseyin TAŞTAN
Arguvan Belediye Başkanı
Sevgili Başkanım,
Yapmış olduğunuz konuşma metni tek kelime ile mükemmel.Size çok teşekkürler ediyorum.Benim de arkadaşıma,başkanıma yakışan bir konuşma.
Bundan sonraki çalışmalarınızda başarılar diliyor,sevgiyle selamlıyorum.