MALATYADAKİ ARGUVAN KÖY DERNEKLERİ İKİNCİ TOPLANTILARINI YAPTILAR

Doç. Dr. Gazi Gülbaş Arguvan ve Köyleri Eğitim Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kızıldaş ile görüştüğünü, Arguvan ve Köyleri Eğitim Kültür Vakfı’nın Malatya’da bir şubesinin açılabileceğini belirttiğini köy derneklerinin de tüzel kişilik olarak vakfın şubesine üye olabileceklerini, bu üyeliğin yasal bir engeli olmadığını belirtti.

 MALATYADAKİ ARGUVAN KÖY DERNEKLERİ İKİNCİ TOPLANTILARINI YAPTILAR
     Malatya’da faaliyet gösteren Arguvan köy derneklerinin yöneticileri, ikinci kez bir araya geldiler. Güçlerini birleştirmek amacıyla ilk olarak 05.02.2011 tarihinde Atmalılar Derneği’nde bir araya gelen Arguvan köy dernekleri, bu kez Eymir Köyü Derneği’nde bir araya geldiler. Atmalılar Derneği, Kızık Köyü Derneği, Eymir Köyü Derneği, Yukarı Sülmenli Köyü Derneği, Halpuz (Dolaylı) Derneği, Çavuş Köyü Derneği, Akören Köyü Derneği, Bozan Köyü Derneği, Kuşu (Armutlu) Köyü Derneği, Parçikânlılar (Bozburun) Derneği,  Arguvan Gençlik ve Kültür Derneği yönetici ve temsilcileri, alınan karar doğrultusunda yeniden bir araya geldiler.
     ARGUVAN VAKFI ŞUBESİNE DERNEKLER TÜZEL KİŞİLİK OLARAK ÜYE OLABİLİYOR  
Bir önceki toplantıda gündeme gelen İstanbul’daki Arguvan Vakfının şube açma düşüncesi gündeme gelmişti. Bu konuda, Çavuş Köyü Derneği adına toplantıya katılan Doç. Dr. Gazi Gülbaş Arguvan ve Köyleri Eğitim Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kızıldaş ile görüştüğünü,  Arguvan ve Köyleri Eğitim Kültür Vakfı’nın  Malatya’da bir şubesinin açılabileceğini belirttiğini köy derneklerinin de tüzel kişilik olarak vakfın şubesine üye olabileceklerini,  bu üyeliğin yasal bir engeli olmadığını belirtti.
Toplantıya katılan dernekler bu gelişmeden son derece memnun olduklarını, Vakıf yönetimi ile yapılacak toplantıya katılacaklarını dile getirdiler.
Doç. Dr. Gazi Gülbaş ayrıca Ankara Arguvanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Asım Aydoğdu ile de görüştüğünü,  6 Mart 2011 tarihinde Gazi Üniversitesi konser salonunda gerçekleştirilecek olan 3. Ulusal Arguvan Sempozyumu’na tüm dernekleri davet etti.”
 ANKARA’DAKİ 3. ULUSAL ARGUVAN SEMPOZYUMU’NA KATILIYORUZ
Yukarı Sülmenli Köyü Derneği yönetiminden Hasan Şengül:” Hatta, sempozyuma hep birlikte gidelim, derim.” dedi. Birçok dernek yöneticisi bu fikre katıldı. Engeli olmayanların sempozyuma katılmaları görüşüne varıldı.
Atmalılar Derneği Başkanı Mehmet Ali Başıbüyük:” Yılan hikâyesine dönen Yoncalı sulama barajının artık sonlandırılması gerekiyor. Ya yapılsın ya da insanlara sürekli, olmayacak sözler verilmesin. Arguvan köyleri susuzluktan kırılıyor, kırk yıldır Yoncalı Barajı hayaliyle avunuyor. Boş sözler de artık nefret uyandırır duruma geldi. Bir an önce sonuçlansın. Bu umutsuzluk, köylerin kente boşalmasına neden oluyor.”
                           
                  YAYLAYA KAÇARAK KUTULUYORUZ
Parçikânlılar Derneği Başkanı Mehmet Kapusuz:”Yoncalı sulama barajı, Arguvan köyleri için çok önemli. Bu baraj lafıyla dedem öldü, babam öldü, ben yetmiş yaşımdayım. Bari torunlarım görsün. Teknoloji ilerledi. Hükümetler isterse 40 kilometrelik yerden su getirebiliyorlar. Bize 40 yıldır sulama barajımızı yapmadılar. Köyümüzde hepatit B hastalığı yaygın. Her yıl karaciğer hastalığından, sirozdan on kişi hastalanıyor. On beş bin hayvanımız var. Hayvancılıkla uğraşıyoruz, yaylaya kaçarak, göçerek diyemiyorum, canımızı, malımızı kurtarabiliyoruz. Parçikân’da ne hayvanlarımıza ne de insanlarımıza sağlıklı suyumuz var. Kanalizasyon sistemimiz bile yok bu çağda. Ben göremem de bari gelecek nesiller kurtulsun.”
                                                             
                         BIÇAK KEMİĞE DAYANDI
Bozan Köyü Derneği Başkanı Ali İhsan Öztürk: “İçme suyumuzun içilmez raporu var. 1995’ten beri de İl Genel Meclisi kararıyla köyümüzün yerleşim yerinin değiştirilmesi kararı var. Ama sorunun çözümü konusunda bir adım ilerleme sağlanmış değil. Köyde bu yüzden safra kesesi taşları nedeniyle otuz kişi öldü. Yazları birkaç haftalığına köyümüze gidiyoruz. Köye damacana su taşıyoruz. Bizden geçti, bari çocuklarımız hastalanmasın, diyoruz. Birlikte hareket etmezsek kimsenin yüzümüze bakacağı yok. Bıçak kemiğe dayandı.
Yılların birikimi olan sorunların bir listesi yapıldı. Bu sorunların yer aldığı dosyanın Arguvan kaymakamlığına sunulması için Arguvan kaymakamlığından randevu talebinde bulunulması ve en kısa sürede Arguvan’a gidilmesi kararlaştırıldı. Arguvan ve köylerinin genel sorunları:
İçme suyu sorunu
Kanalizasyon sistemi sorunu
Yoncalı sulama barajının son durumu
Mandıra gerekliliği
Toprak Mahsulleri Ofisinin gerekliliği
Yataklı tedavinin gerçekleştirilebileceği sağlık merkezi gerekliliği
TOKİ konutlarının gerekliliği
Arguvan ve köylerinin acil çözümlenmesi gereken sorunlar dosyasıyla önce Arguvan kaymakamının ziyaret edilmesi; ardından Arguvan Kaymakamı, Belediye Başkanı, İstanbul’daki Arguvan ve Köyleri Eğitim Kültür Vakfı, Ankara Arguvanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği, köy muhtarları ve köy derneklerinin bir araya gelebileceği geniş kapsamlı bir toplantının Arguvan’da yapılması kararlaştırıldı. Köy derneklerinin bir çatı altında toplanma, sorunlara kökten çözüm üretme kararlılıkları, bu konuda çok hızlı hareket etme istekleri dikkat çekiciydi.
Sultan KILIÇ - Malatya
 
 

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner40

banner45

banner57

banner39

banner44

banner56