“Eller Sığdı Ben Sığmadım Halpız’a”

Çocukluğumuzla ilgili olarak, “Aklım yettiğinden beri” deyimini sıkça kullanırız. Bu deyim ile hangi yaşlardan söz edilir acaba? Eğitimciler daha çok üç beş yaşlarında çocukların “teyp gibi” hemen her şeyi kaydettiklerini belirtirler. Bu da yaşam boyunca bir etki olurmuş…
Üç beş yaşlar, zaten çocuğun kendini bulduğu ya da bildiği yaşlardır. Bu nedenle bazı insanlar bu yaşlardan itibaren yaşadıkları ya da tanık olduklarını anımsayabilirlermiş. “Anımsarlarmış” demiyorum, çünkü her insanın düzeyi farklıdır.
Benim aklım yettiğinden itibaren pek çok şeyi anımsamam ve geleceğe aktarmada kayda geçmem bence önemli olmalı. Çünkü yaşam kalıcı olduğu oranda değer kazanır. O yaşlarda değilsem bile bir iki yaş sonrasında yaşadığım ya da tanık olduğum bazı konuları zamanla dile getirdiğim oluyor.
Çocukluğumun dokusuna işleyen türküleri unutmak ne mümkün…
Bu yazımda da bir türküye değinmek istiyorum.

Dreye aşşağı endim yarpıza
Eller sığdı ben sığmadım Halpız’a
Küçük yaşta meyil verdim bir kıza
Meyilimi boşa savma elkızı


Bağlantıları da vardı ama o ayrı bir konu…
İkinci dörtlükte Karaca köyü ile ilgili ilginç bir söylem vardı.

Yol üstüne koymuş harman tozunu
Ben istemem Karaca’nın kızını


Konu Karacanın kızı değil, Halpuz’dan söz etmek istiyorum.
Türkü’de sözü geçen Halpuz’u o zaman görmemiştim ve bilmiyordum. Ancak 1962 yılında ilçeye gittiğimde uzaktan görmüştüm.
Halpız ya da Halpuz ne anlama geliyor? Bunu herhalde muhtarlık, dernek yetkilileri ya da ilgilenen kişiler araştırmışlardır ya da araştırıyordur.
Acaba yeni adı olan Dolaylı’nın bu iki adla bir ilgisi var mıdır?
Arguvan’a yakınlığı nedeniyle mahallesi olan köyün halkının yarısının Şah İbrahim Veli Ocağına bağlı olması ve akrabalık ilişkilerimizin oluşu nedeni ile de yakından tanıyoruz bu köyü.
Arguvan türkülerinin gözesi olarak bilinen Halpuz’da türküleri kadar söyleyenleri de çoktur. Muharrem Yazıcıoğlu’ndan başlarsak çok ad sayabiliriz. Hacı Engüzel, Müslüm Engüzel, Sultan Erkaya, Abbas Ekici, Derviş Yılmaz, Müslüm Sürücü, Çetin Bulut, Gazi Erkaya, Fatma Şahin bunlardan bazıları…
Halpuz Köyü dernek Başkanı Erdal Ekici geçen yıl bir kitap çalışmasından söz etti. Ben de köy inceleme planı ve basıma hazırlık çerçevesinde yardımcı olacağımı belirttim. Diğer yandan bazı sorunların çözümünde de iletişimimiz oldu. Bir ay kadar önce Ankara’da iken aradı ve 21 Temmuz 2018 günü 3. Halpuzlular Buluşma ve Dayanışma Gecesinin üçüncüsünü yapacaklarını, gecede konuşmacı olarak ve kitap imza etkinliğinde yer almamı istedi. Gecenin Muharrem Yazıcıoğlu anısına yapılacağını öğrenince Arguvan Haber sitesinde yer alan yazımı özetleyerek onunla ilgili bir yazı hazırladım ve Malatya Söz gazetesindeki köşemde yayınladım.
21 Temmuz 2018 günü köye bir taksi çağırarak Arguvan’a, oradan da Halpuz’a gittim. Geri ilçeye geldim, bazı işlerimi yaptıktan sonra dönerken otuz yıldan fazla bir süre önce öğrencim olan İsmail Erbaş aradı. Doktor olmuş ve Elazığ’da çalışıyormuş. Kardeşi de Malatya’da doktor imiş. Başka arkadaşlarından söz etti, çok memnun oldum ve sevindim öğrencilerimin durumlarına.
Halpuzlular Kalkındırma ve Dayanışma Derneği tarafından hazırlanan, sunumunu Rüstem Turhan ve Duygu Şahin Doğan’ın yaptığı etkinlik saat 18.00’de başlaması gerekirken biraz geç başladı.
Başkan Erdal Ekici kısa konuşmasında katılanlara teşekkür etti ve gecenin amacını açıkladı.
Geceye gelen iletiler okundu.
Muharrem Yazıcıoğlu ile tanışmamı ve onunla ilgili duygu ve düşüncelerimi “Sen Kirlenme Ben Öleyim Akdeniz” yazıma bağlı kalarak anlattım.
Hüseyin Şahin arkadaşımız hakkında kitap yazdığı Abbas Ekici’yi anlattı.
Muharrem Yazıcıoğlu şiirleri okundu, gösterim yapıldı.
Ali Özçelik, Sinan Eren, Alican Yaylagül, Cihan Yıldız, Andaç ve Özge Berktaş, Cengiz Özkök, Gazi Erkaya, Derviş Yılmaz, Ceren Yıldırım, Fatma Şahin sahneye çıktılar ve türküler söylediler.
Hüseyin Şahin ve Muharrem Yazıcıoğlu’nun oğlu Ali Asgar Yazıcıoğlu ile kitap imza masasında oturduk gece boyu beş saate yakın geçen sürede üç Arguvan Türküleri, iki Abbas Ekici kitabı satın aldılar. Demek ki Arguvan Türkleri ve sanatçılarının kitaplarına ilgi ancak bu kadarmış…
Etkinlikten sonra görüştüğüm Halpuzlular Kalkındırma ve Dayanışma Derneği Başkanı Erdal Ekici şunları söyledi.
 “Üçüncüsünü gerçekleştirdik. Gelecek yıl daha katkılı ve donanımlı bir etkinlik istiyoruz. Bu tür etkinlikler maddi katkı olmadan olmuyor. Genellikle aynı kişilerin katkısı oluyor. Halkımızın derneğimize maddi ve manevi katkı sağlamasını bekliyoruz. Yine halkımızdan yapmamızı istedikleri etkinlikler konusunda öneri de bekliyoruz.
Açıklamak istediğim başka bir konu da köyümüzle ilgili kitap konusu. Gelecek kuşaklara bilgi ve belge bırakmak amacıyla köyün çeşitli yönleri ile tanıtan bir kitap hazırlıyoruz. Bilgi ve belge ile katkı sunmak isteyen köylülerimizin desteğini bekliyoruz.”


*Süleyman ÖZEROL*
 

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

banner40

banner45

banner57

banner39

banner44

banner56