Hüseyin Şahin’den “Mezarımın İşareti Kırmızı”

Hüseyin Şahin ile 1988 yılının sonbaharında tanışmıştık…

Nasıl mı?

Vilayet parkının arkasında genç bir kız Atatürk posteri sordu. Üniversiteyi yeni bitirmiş, mimarlık bürosu açmış, çerçeveletip bürosuna asacakmış.

“Evde var ama hemen şurada, Kültür Müdürlüğü var onların güzel takvimleri oluyor, soralım” dedim ve Esnaf Kefalet Kooperatifleri Birliği üzerinde bulunan İl Kültür Müdürlüğüne çıktık, İl Kültür Müdürü Sami Çulcu'ya durumu anlattım. “İçeride arkadaşlar var sorun” dedi ve bir odayı gösterdi. Odada bulunan genç Hüseyin Şahin, Fırat Üniversitesi'ni yeni bitirmiş olan bir antropolog idi. Malatya İl Kültür Müdürlüğünde “Halk Kültürü Araştırmacısı” olarak göreve başlamıştı. Var olan takvimlerden bulup verdiler Aysel Şahin’e.
Hüseyin Şahin, Arguvan Morhamam köyünden; mimar Aysel Şahin de Yazıhan Karaca köyünden, böylece iki arkadaşımız ile aynı günde tanışmış oldum. Mimar Aysel Şahin (Altaş), yıllar sonra evlendi ve bizim mahalleye (Başharık) geldi, yıllarca komşu olduk.
1983 yılından itibaren başladığım, halk kültürü derleme ve araştırma çalışmalarından sonucu olarak dosya haline getirdiğim, Arguvan türkülerini 1993 yılından itibaren de Hüseyin Şahin'le birlikte çalışmaya başladık. Arguvan Türküleri/Halkbilimsel bir Araştırma Denemesi” adıyla 2014 yılında da Arguvan Eğitim Vakfı tarafından basıldı.
Pek çok konuda kendisine yardımcı olduğum Hüseyin Şahin’in ilk kitabı “Malatya Mutfak Kültürü” olup ortak bir çalışmaydı. Yine ortak bir kitap Malatya Kültür Envanteri...
Ve derken 2017 yılında, yani mesleğinin 30. yılında yeni bir kitap, yani dördüncü kitabını yayınladı Hüseyin. Ancak bu diğerleri gibi ortak kitap değil, kendisine ait bir yapıt.
“Arguvanlı Ozan Abbas Ekici/Mezarımın İşareti Kırmızı (Yaşamı, Sanatı, Şiir ve Türküleri)” adını taşıyan kitap Malatya’da protest matbaasında basılan kitap, 424 sayfa olup, A5 kitap boyutundadır. Kapak tasarımı, Volkan Darmaz ve Seyrani Uğurlu’ya ait olup, kapak fotoğrafı Rıza Parlak tarafından çekilen Halpuz köyü (Dolaylı Mahallesi) görüntüsüdür. Üzerinde Abbas Ekici'nin gençlik fotoğrafı ile curası yer almıştır. Arka kapakta yazar Hüseyin Şahin’in fotoğrafı, yaşamöyküsü, Abbas Ekici ve eşinin fotoğrafı ve türkülerinden birinin bir dörtlüğü yer alıyor.
 
Hasretlik halinden halim besbeter
Azrail gelse de boş gelir gider
İşte Ali’m yazım burada biter
Yeri felek ahım sana kalırsa
 
Kitabın önsözünde, “Mezarımın İşarete Kırmızı” alt adının neden verildiği açıklaması yer almalıydı. Ancak 109. sayfada Abdullah Ekici'nin açıklamasında yer almış.
 
Kısaltmalar ve içindekilere bakalım neler var içinde?
I. Bölüm; Giriş ve Arguvan hakkında oldukça uzun bilgi var. Abbas Ekici’nin yaşamı, âşıklık geleneği içindeki yeri, şiirlerinin ve okuduğu türküler, özellikleri yer almış.
Arguvan ağzı türkülerin kaynağı olan Halpuz hakkında hiç olmazsa birkaç cümle yazılmalı; neden “göze” olduğu açıklanmalıydı…
II. Bölümde kitaba kaynak oluşturan yazılı ve basılı kaynaklar, fotoğraflar, görüşme notlarından söz edilmiş.
III. Bölümde, diğer belgelik özelliği taşıyan araç gereç ve kaynaklarla ilgili açıklamalar yapılmış.
IV. Bölümde, kasetler ve diğer kaynaklar. Bunlardan yazıya geçirilen şiirler ve türküler de var.
V. Bölümde, şiirler mektuplar tebrik kartları, anı ve eşyalar ile diğer fotoğraflar yer almış.
Notaya alınmış dört yapıt, yerel sözcükler ve kaynakça ile kitap tamamlanmış.
 
Abbas Ekici, şairlik yönünden çok saz-ses sanatçısı olarak bilinen bir Arguvanlı olup, Halpuzlu olması ve yörenin özgün ağzını kullanması da diğer önemli bir özelliği… Onun söylediği, “Yaz gelsin, yaz gelsin neyleyim yazı”, “Helke ufak kollarına taksana”, “Almanya’ya geldim eyledim marak” unutulmayacak türkülerdir.
Hüseyin Şahin arkadaşımız bu çalışmasıyla sanatçımız Abbas Ekici’yi her yönüyle tanıtarak kalıcı kılmış. Kitaptaki küçük teknik aksaklıkların yeni bir baskıda düzeltebileceğini belirterek yeni kitaplara kapı olması dileğiyle sevgilerimi iletir, başarılar dilerim.


Süleyman Özerol

      
 
 

 

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

banner40

banner45

banner57

banner39

banner44

banner56