İSA MAHALLESİ (İSAKÖY) MUHTARI HASAN HÜSEYİN ÇELİK-2                                                                                                                      

KÖYDE YAŞIYORSAN HAYVAN BESLEYECEKSİN
 
SK: Köyde evlerimiz atadan dededen kalma iki katlı. İnsanlar üstte, hayvanlar altta yaşarlar. Hayvan sayılarının gittikçe arttığını düşünürsek. Bu durum insanların yaşam alanlarında sıkıntı yaratıyor mu?
 
HHÇ: Bunu şöyle izah edeyim: Köyde yaşayan insanların hemen hemen birçoğunun tabii elbette ki hayvanı var. Bunlar tabii birkaç tane olsa belki çok önem taşımıyor ama fazla olan hayvanların elbette ki pisliği de fazla oluyor. Etrafa bayağı huzursuzluk yaratıyor. Ama köyde yaşıyor mutlaka hayvan besleyecek. Ahırlar Köyün dışına taşınmış olsa, yaşlı insanların gidiş gelişleri zor olacak. Bu konuda huzursuzluk çok, kapı pencere açamıyoruz, sinek ve böcekler sürekli çoğalıyor.
 
SK: İlçe belediyenin çöp kamyonlarını gördüm. Birkaç defa rastladım. Onlar ne topluyor?
 
HHÇ: Sadece köydeki olan bu çöpleri topluyor. Hayvan pisliği için belediyeden istediğimizde belli zamanlarda kepçe gelir ama her zaman gelemiyor. Kepçe köylünün römorkuna doldurur, köylüde tarlasına gübre olarak kullanır. Veya köyden uzak bir yere boşaltır.
 
SK: Belediyeye bu hizmeti için ücret ödüyor musunuz?
 
HHÇ: Yok. Belediyenin böyle bir hizmeti var.
 
KÜLTÜR EVİNİN EKSİKLERİNİ GİDERECEĞİZ
 
SK: Muhtar Kültür evinin durumu nedir eksiklikleri var mıdır?
 
HHÇ: Görünüşünde birtakım sıkıntılar vardı. Büyükşehir Belediyesine tavanı yaptırdık güzel oldu. Kapılarını yeniledik sıvası ve tabanı ile ilgili sorunlar var. Bunların giderilmesi için çalışmalarımız Büyükşehirle irtibatımız devam ediyor. Salgın döneminde hep kapalı tuttuk. Ancak önümüzdeki dönemde tekrar faal hale gelecek.
 
SK: Kültür evi öyle bir şekilde yapılmış ki, Atatürk büstü tam arkada duvarın dibinde kalmış. Hoş bir görüntü oluşturmuyor. Ön Kısıma almayı düşünmediniz mi?
 
HHÇ: Kültür merkezinin tabanı ve duvarların da tadilat yapacağız. Atatürk heykelini kültür evinin önüne almayı düşünüyoruz. Belediyeden kepçeyi isteyeceğiz. Bunu mutlaka yapacağız.
 
SK: Morg da eksiklikler var mı?
 
HHÇ: Evet morg tamirat istiyor, Büyükşehirle görüştük. Şofben dahil genel bir bakıma ihtiyaç var. Biliyorsunuz morglar Büyükşehir’in bakım ve denetimindedir.
 
SK: Tarihi eser sayılabilecek kubbelerimiz var. Rahmetli Ali Rıza Uğurlu çok emek harcamıştı. Kubbelerin durumu nasıl?
 
HHÇ: Kubbelerde bir sorun yoktur. Yeşillendirildi, bakımlı, çeşmesi var suyu akıyor.
SK: Gani baba türbesi ve Divanın türbesinin bulunduğu iki tepe aynı zamanda köy mezarlığımız. Buralarda sorunlar var mı?
 
HHÇ: Yukarıdaki mezarlıkta daha önce tel çekilmemiş altı-yedi dönüme yakın mezarlığa ait yer vardı. Buraları tespit ettik. Sınırı aşağı yola kadar indirdik tel çekip mezarlık alanına kattık. Ağaçlandırdık, çam ağaçlarımızı diktik, Meşe ağacı bile diktik yeşerdi. Bakımını sulamasını bizzat kendim yapıyorum, merdivenlerin eksiklerini tamamladık.
 
SK: Tüm köylülerimizin üye olabileceği derneğimiz var. Dernekle muhtarlığın ilişkileri nasıl? bir sıkıntı yaşıyor musunuz?
 
HHÇ: Kurulduğu günden bugüne kadar Dernek'le ilgileniyorum. Herhangi bir sıkıntımız olmadı. Derneğimiz Üniversitede okuyan öğrencilerimize burs veriyor.
Göletin faal hale gelmesinde öncülük etti. Ancak biz köyde yaşayanlar, Derneğimize üye olup az da olsa katkı vermemiz lazım.
 
SK: Derneğin merkezi İstanbul’da. Dernekten ve gurbetçilerimizden beklentileriniz nelerdir?
 
HHÇ: Gurbetçilerimiz gelsinler mevcut evlerinin tadilatını tamirini yapıp oturacak duruma getirsinler. Köyün görünüşü düzelir. Tatillerinin belli bölümünü burada geçirsinler. Köye geldiklerinde kapılarını açıp baba ocaklarında yatsınlar.
 
MEZRALARIN YOLLARININ YAPIMI SÖZÜNÜ ALDIK
 
SK: Köyden mezralara giden yollarda sıkıntılar var. Bu konuda girişiminiz oldu mu? Oldu ise hangi aşama da?
 
HHÇ: Bizim mezralarla bağlantılarımız genellikle tarla yollarıyla bağlantı. Büyükşehir’in sorumluluğunda. Yol İşleri Daire Başkanlığından söz aldık. Güzün tekrar stabilize çalışması yapılacak. Karahüyük köyü ve Narmikan köyü ile olan bağlantı yolumuzun yapılması için dilekçelerimizi verdik takipteyiz.
 
BELEDİYELERLE UYUMLU ÇALIŞIYORUZ
 
SK: Peki muhtar İlçe belediyesi ve Başkanıyla ilişkileriniz nasıl?
 
HHÇ: Genelde herhangi sıkıntımız olmadı. Biz köyle ilgili ne istesek, hayır olmaz yapamam diye bir davranışını görmedim. İlçe belediyesinin boyunu aşan veya kişilere dönük bir talebim olmadı olmaz da. Talebim köyümüzün ihtiyaçlarına dönük olur.
 
SK: Asfaltları Büyükşehir belediyesi mi yaptı?
 
HHÇ: Büyükşehir ve Arguvan belediyesinin ikisinin katkılarıyla oldu.
 
SK: Belediyenin ayrımcılık yaptığı oluyor mu?
 
HHÇ: Yok yok bizim köy için söyleyemem. Başkasını bilmiyorum. Öyle köyler biliyorum ki yolları daha stabilize bile değil. Biz asfalt ve kilit taş yaptırdık. Varsa ayrımcılık bizim lehimize olmuştur.
 
SALGINI AZ HASARLA ATLATTIK
 
SK: Salgını köyümüz nasıl geçirdi? Köyümüzde aşı sorunu yaşadınız mı? Aşı olmayanlar var mı? Ne yaptınız salgınla ilgili olarak?
 
HHÇ: ilk başladığımızda muhtar olarak köyde anons yaptırdım. Zaten dışarı çıkmak yasaktı. Yani ilçeye gitmek, izinsiz gitmek yasaktı. Köye giriş çıkışları kontrol altına aldık. Köye gelen satıcıları engelledik. Köylünün alışveriş ve ihtiyacını muhtar olarak ben üstlendim. Hastanın ilacından, sebzesinden, meyvesinden, etinden, sütünden, maaşında ne tür şeyleri ihtiyaçları varsa hepsini karşıladık. Özellikle yaşlılarla ilgili ihtiyaçları. Kaymakamlık ve karakol muhtarlığımızı bu özverili çalışmalarından dolayı taktir etti, teşekkürlerini belirtti. Yılbaşındaki yaşadığımız o acı olayın dışında önemli bir sıkıntı yaşamadık. Bu salgın dönemini diğer yerlere nazaran köyümüz daha az hasarla atlattı.
 
SK: Herkes aşı yaptırdı mı?
 
HHÇ: Aşı da birkaç yaşlının dışında herkes yaptırdı. Bir iki yaşlı yaptırmadı ikna edemedik. “Ben nereye çıkıyorum, bir yere gittiğim yok evdeyim diyor. Zaten ben ömrümü tamamlamışım “diyor. Birkaç kişi kovit geçirmişti. Onların aşı takvimi yaklaştı biliyorum.
 
SK: Evet peki ilave etmek istediğiniz benim sormayı unuttum bir konu var mı?
HHÇ: Daha öncede söyledim ben köyümü seviyorum. Elimden geldiği kadar hizmet ediyorum. Muhtar olayım, olmayayım önemli değil hizmetlerim devam edecektir.
 
KÖYLÜMÜZÜN TAKDİRİ
 
SK: 2023'de tekrar aday mısınız?
 
HHÇ: Köylünün tercihine bırakacağım. İllaki ben olacağım diye bir şeyim yok. Köylü tercih ederse olurum. İstemezse köylünün istediği arkadaşımın arkasında durur destek olurum.
SK: Peki çok teşekkür ederiz.
 
HHÇ: Ben teşekkür ederim.
 
Yarın son…Efendim benden kurtuluyorsunuz. Son söyleşiyi kendimle yaptım. Anlayacağınız kendim çaldım, kendim oynadım…Buyurun…Kaçırmayın derim


 

 

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

banner40

banner45

banner57

banner39

banner44

banner56