ÇIRMIHTILI KADINLARIMIZ ÇALIŞTAYDA MALATYA’YI TEMSİL ETTİ

Yeşilyurt Girişimci Kadınlar Derneği, “Bölgesel Kırsal Alanda Kadın Çalıştayı” nda Malatya’yı temsil etti. Arguvan’ın İsaköy’ünden katılan Gülnaz adlı bayan, kendini mükemmel yetiştirmişti. Ona hayran oldum. Gülnaz Hanım, zaten Çiftçiler Yarışıyor’un Türkiye dördüncüsüymüş.

ÇIRMIHTILI KADINLARIMIZ ÇALIŞTAYDA MALATYA’YI TEMSİL ETTİ
              Yeşilyurt Girişimci Kadınlar Derneği, “Bölgesel Kırsal Alanda Kadın Çalıştayı” nda Malatya’yı temsil etti. Tokat Tarım İl Müdürlüğünün koordinatörlüğünde düzenlenen “ Kırsal Alanda Kadın Çalıştayı” na ilimizi temsilen Yeşilyurt Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Refiye UÇAR katıldı.
            Tokat’ta düzenlenen “Kırsal Alanda Kadın Çalıştayı” na Malatya’yı temsilen Malatya Tarım İl Müdürlüğünce görevlendirilen Yeşilyurt Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Refiye UÇAR: Tokat Valisi Şerif Yılmaz, ömrünü ve çocukluğunu kırsal alanda anasının sırtında kâh tütün tarlasında kâh bağda kâh ekin tarlasında geçiren birisi olarak, böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmanın huzuru ve sevincini paylaştığını söyledi.
Kırsal alanda yaşayan kadınların durumunu ele almak ve bu konudaki gelişmeyi etkileyen temel problemleri tespit edip çözüm yolları geliştirmek amacıyla düzenlenen Bölgesel Kırsal Alanda Kadın Çalıştayı; Malatya, Adıyaman, Elazığ, Tunceli ve Tokat temsilcilerini ve yerel yönetimleri bir araya getirdi.
Yeşilyurt’un ilçe merkezindeki kadınlarla sık sık bir araya geliyoruz. Kaymakamlığa bağlı Sosyal Hizmetler uzmanlarıyla köylere gidiyorum. Köylerde kadınların sorunlarını, yerinde görerek belirliyoruz. Tüm bu belirlediğimiz sorunları, Tokat’taki Kırsal Alandaki Kadın Çalıştayı’nda sundum. Tokat’taki çalıştaya Tunceli, Adıyaman, Sivas, Elazığ, Tokat ve Malatya temsilcileri katıldık. Öğretim üyeleri de kendi sunumlarını yaptılar. Bizim sunumlarımız, bizzat ya kendi yaşadıklarımız ya da yaşananlara tanıklıklarımızdı.
Arguvan’ın İsaköy’ünden katılan Gülnaz adlı bayan, kendini mükemmel yetiştirmişti. Ona hayran oldum. Gülnaz Hanım, zaten Çiftçiler Yarışıyor’un Türkiye dördüncüsüymüş. Diğer kadın temsilciler de hazırlıklı gelmişlerdi. Erkek katılımcılar da vardı tabi; ama konu kırsal alandaki kadının sorunlarıydı.” diyor.
Yeşilyurt Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Refiye UÇAR’a, Yeşilyurt ve köylerindeki kadınların sorunlarını soruyorum. Diğer illerden gelen temsilcilerin sunumlarından yola çıkarak, Yeşilyurt ve köylerindeki kadınların sorunlarıyla diğer illerdeki kadınların sorunlarını kıyaslamasını istiyorum.
Refiye UÇAR: “Tarlada kadın çalışıyor. Ürün satılıyor, ürünün gelirini kadın görmüyor, erkek alıyor ürünün gelirini. Çocuklara kadın bakıyor. Ev işlerinde kadın çalışıyor. Tarlada, bahçede kadın çalışıyor; ama üründe kadının adı bile olmuyor. Kadının söz hakkı bile yok. Kadına soru soruyoruz, kocası cevap veriyor. Nüfus planlamasından ya kadının haberi yok ya da kadına çocuk yapıp yapmama hakkı tanınmıyor. Hele bazıları, 25- 30 liralık çocuk yardımı için çocuk yapıyor. Bedava ırgat olsun, diye çocuk yapan da çok.

Çoğu evler, hayvan barınağından beter, özellikle köylerde rastladım böyle hayatlara. Bir dam işte; tuvalet, banyo, mutfak diye bir şey yok. Böyle dağınık, ev demeye bin şahit isteyen yerlerde yaşayan insanlar, belli bir yerde toplanabilir. Sağlıklı konutlara yerleştirilebilir. İlköğretimdeki gibi liselerde de taşımalı sistemle gençlerin okuması sağlanabilir. Köylerden kente göç önlenebilir. Köyden kente göçenlerin uyum sorunları yaşadıklarını, masraflarının arttığını görüyoruz. Cumhuriyet Örnekköy, güzel bir örnek. Okuma düzeyi de yüksek Cumhuriyet Örnekköy’ün insanlarının. Bu köyde kadının söz hakkı var, kadına ve çocuğa saygı da var. Bu güzellikleri Tunceli’den gelen temsilciden duyduk sadece. Diğer illerin kadın sorunları, tıpkı Yeşilyurt’un Cumhuriyet Örnekköy’ü dışındaki diğer köylerindeki kadın sorunlarına benziyor. Onlarda da kadın, geleneksel baskılarla cahil bırakılıyor. Tunceli’de babaların suçu yok, onların sebebi yoksulluk. Diğer illerde hem yoksulluk hem de erkeklerin baskısı, kırsal alandaki kadın sorunlarının artmasına sebep oluyor.”
Bu çalıştayın kırsal alandaki kadın sorunlarının saptanmasına ve çözüm önerilerinin hayata geçirilmesine katkısı olacak mı, diyorum Refiye UÇAR’a.
Refiye UÇAR: “Grup çalışmalarından elde edilen sonuçlar doğrultusunda hazırlanan sonuç bildirgesinde, kırsal alanda yaşayan kadınların sosyal ve ekonomik durumları hakkında temel saptamalar yapıldı. Yoksulluktan en fazla kadınların etkilendiğini ve kadınların emeğinin karşılığını alamadıklarını ve bu doğrultuda kadınların bilinçlendirilmesi için eğitim imkânlarından faydalandırılmasının gerektiği vurgulandı. Sağlık konusunda kırsal alandaki kadının, kentte yaşayan kadına oranla fırsat ve erişim eşitsizliği ile karşı karşıya olduğu belirtildi. Çözüm önerileri de sonuç bildirgesinde yer aldı. Umarım bu saptamalar doğrultusunda kırsal alanda sorunlarla, eşitsizliklerle boğuşmak zorunda kalan kadın; sorunlarına çözüm bulunarak insanca yaşam hakkına kavuşturulur. Yeşilyurt Girişimci Kadınlar Derneği temsilcisi olarak, kırsal alandaki kadın sorunlarının saptanmasına ve çözüm önerilerine katkı sunmaya çalıştım. Diğer illerden gelen temsilcilerden de çok şey öğrendim. Bizim derneğimizin kuruluş amaçları da bu önerileri kapsıyor. Sorunlarla mücadele ederek derneğimizi yaşatmaya çabalıyoruz. Kadınlarımız, insana yakışır biçimde, kendi emekleriyle yaşamanın onurunu kazansınlar.“ diyor. Kırsal alandaki kadınlara destek olurken, kadın- erkek tüm insanlara da örnek oluyor Yeşilyurt Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Sayın Refiye UÇAR. 

Sultan KILIÇ                                     
[email protected]
 

SULTAN KILIÇ

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner40

banner45

banner57

banner39

banner44

banner56