MALATYA: SAVAŞA ŞİDDETE HAYIR!

Malatya’da faaliyet gösteren 49 sivil toplum örgütü bir araya gelerek ‘savaşa hayır’ dedi.

MALATYA: SAVAŞA ŞİDDETE HAYIR!
 
  “Bireyin insan olmaktan kaynaklanan hak ve özgürlüklerinin yanı sıra, Kürtlerin demokratik talepleri, işçi sınıfı ve sendikaların haklı istemleri vardır.
              Alevi toplumunun inanç özgürlüğü yönünde çıkış arayışları, başörtüsü mağdurlarının devam eden sorunları, 8 yıllık ideolojik eğitimin varlığı ve meslek liselilerin önünün kesilmesi vardır.
               Farklı inançtaki halkların öne çıkan talepleri, kadınların öldürülmesi, şiddet, taciz, aşağılanma ve ucuz emek gücü olmaktan kaynaklanan sorunları nedeniyle baskılanan kesimlerin talepleri halen günümüzde de varlığını korumaktadır.”
           Malatya’da faaliyet gösteren 49 sivil toplum örgütü bir araya gelerek ‘savaşa hayır’ dedi.
           Şiddet; nereden, kimden, nasıl gelirse gelsin, kime yönelirse yönelsin karşısında duracağız, diye haykıran 49 sivil toplum örgütünün üyeleri, Malatya merkez postanesinin önünde toplandı.         Savaşı lanetleyen pankart ve sloganlar eşliğinde kamuoyuna bildiri sundular.
           Malatya’daki Barış Birleşenleri adına basın açıklamasını yapan İnsan Hakları Derneği Malatya Şube Sekreteri Hasan Buran Şunları söyledi:
           Bugün, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nün 72. yıl dönümü! 2. Dünya Savaşı’nın yok ettiği bir barışa vurgu yapmak için insanlık gündemine gelen dünya barış gününün insan onuruna uygun barışlar getirmesini ve insanı aşağılayan bütün zalimce davranışların bitmesini ayrıca bir güne sığdırılıp sonra unutturulmayan bir barış ortamı diliyoruz.
           İkinci Büyük Emperyalist Paylaşım Savaşı, 1 Eylül 1939 günü Nazilerin Polonya‘yı işgaliyle başladı. Ardında elli iki milyon ölü, milyonlarca yaralı, sakat; moloz yığını haline gelmiş kentler ile acı ve gözyaşı bıraktı. Dünya insanlığının vicdanında, zihninde ve biyolojik yapısında onarılması zor travmalara yol açan ve anlatmaya kelimelerin yetmediği o savaşı bir kez daha haykırarak lanetliyoruz.
           Biz İnsan Hakları savunucuları ve Malatya’daki Sivil Toplum Örgütleri olarak; 1 Eylül Dünya Barış Günü’nü anarken, milyonlarca ölü, yaralı ve sakat insanımızın anılarını diri tutarken; ırk, renk, cinsiyet, dil, din, ideolojik ve siyasal görüş ayrımı gözetmeksizin onları anıyoruz. Hangi ideolojik görüşe, dini inanca sahip olursa olsun, insan bizim için insandır ve insan olmaktan kaynaklanan vazgeçilmez haklara sahiptir!
          Bu bakışla 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde her yerde savaşı, militarizmi, şiddeti, terörü lanetleyelim, barışa ve insanlığın kardeşlik bağına sahip çıkalım!  
          Bir yerde, bir ülkede savaş, iç savaş, işgal ya da devletlerarası savaş varsa; orada bireyin hak ve özgürlüklerinin baskı altına alındığı, en azından kısıtlandığı gerçeği günümüzde de yaşıyor. Bugün, yeryüzünün birçok yerinde örneğin ülkemizde, Avrupa’da, Amerika’da ve adını sayamadığımız ülkelerde çeşitli baskılarla karşılaşan, özgürlükleri baskı altına alınan, hakları yok sayılan insanlar var.
             Bugün Irak ve Afganistan’da işgal var. Suriye, Yemen Mısır ve Libya gibi ülkelerde halkına direnen diktatörlerin yol açtığı kan gölünde emperyalist güçlerin ne kadar rolü varsa Somali, Etiyopya… Vb. ülkelerdeki açlık ve sefalette de bu güçlerin parmağı vardır.
             Ülkemizde verilen kimi çabalara rağmen hem bireyi hem de toplumun çeşitli kesimlerini ilgilendiren hak ve özgürlüklerle ilgili sorunlar devam ediyor.     Bireyin insan olmaktan kaynaklanan hak ve özgürlüklerinin yanı sıra, Kürtlerin demokratik talepleri, işçi sınıfı ve sendikaların haklı istemleri vardır.
             Alevi toplumunun inanç özgürlüğü yönünde çıkış arayışları, başörtüsü mağdurlarının devam eden sorunları, 8 yıllık ideolojik eğitimin varlığı ve meslek liselilerin önünün kesilmesi, farklı inançtaki halkların öne çıkan talepleri, kadınların öldürülmesi, şiddet, taciz, aşağılanma ve ucuz emek gücü olmaktan kaynaklanan sorunları nedeniyle baskılanan kesimlerin talepleri halen günümüzde de varlığını korumaktadır.
                Malatya’mızda faaliyet gösteren 81 sivil toplum örgütüyle 1Eylül 2010 Dünya Barış Günü’nde aynı duygu ve düşünceleri paylaşmış, BARIŞI haykırmıştık. Bu yılda Ramazan Bayramının 3. gününe denk gelen 1 Eylül dünya barış gününde biz aşağıda imzaları olan sivil toplum örgütleri olarak savaşa ve şiddete karşı olduğumuzu bildiriyor, tırmandırılan çatışmaların ve ölümlerin durdurulmasını talep ediyor, ülkemizde ve yeryüzünde barış ortamının oluşmasına katkı sağlamak için ortak açıklamamızı tüm kamuoyuna deklere ediyoruz.
— Türkiye’de uzun yıllardan beri süren bir çatışmalı süreç vardır. Bu çatışmaların, insanımızı yorduğu, analara büyük acılar yaşattığı gerçeğimiz var. Bu savaş bitirilmelidir.
— Devlet operasyonlara son vermelidir ve PKK ateşkesini ilan ederek, kalıcı kılmalıdır.
— Yaratılacak olan siyasal zeminde etnik ayrımdan ve 12 Eylül’ün militarist ruhundan arındırılmış yeni; demokratik özgürlükçü ve sivil bir anayasa ile sorunlara siyasal çözüm aranmalıdır. 
     — Çatışarak değil; konuşarak, diyalogla sorunlara çözüm aranmalıdır.
— Çatışmalara ayrılan kaynakların, zamanların, imkânların; insanlığın ve Türkiye halklarının BARIŞ ve mutluğuna harcanmasını istiyoruz.”
— 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne destek veren kurumlar:
       İHD, MAZLUMDER, İnşaat Mühendisleri Odası, BİLSAM, Çağdaş Hukukçular Der., Eğitim-Sen, Pir Sultan Abdal Kültür Der., Nida Dergisi, Hak-İş, Cem Vakfı, Barış Meclisi Malatya Tem., Şehir Planlayıcıları Odası, Zeynel Abidin Vakfı, Tüm Bel-Sen, Kurucaovalılar Der., Yapı Yol Sen, Fırın İşverenler Sen., Tarım Orkam Sen, Malatya Ekolojik Tarım Der., Disk Emekli Sen, Sağlık Emekçileri Sen., Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Der., Haçova Köyü Der., Sakatlar Der., Türkiye Büro İş., Adıyamanlılar Der., Beydağ Yamaçları Der., Yağmur-Der., Büro Emekçileri Sen, DÖDER , Malatya Fikir Adamları Der.., Pütürgeliler Der.,TİMAV, Makine Mühendisleri Odası, Haber-Sen, Maden Müh. Odası, Atmalılar Der., Hayırlarda Yarış Der. , Balan Der., ESM Temsilciliği, Türkiye Yazarlar Birliği ve İLESAM Tem., Işıklı Köyü Der., Karacalılar Der., Eymirliler Der., Kürecikliler Der., Umut-Der, Bingöllüler  Der.,Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sen., Hanımeli Der.
 
Sultan KILIÇ / Malatya   [email protected]
      
 
 
                                            
                                                                                 
 
 

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner40

banner45

banner57

banner39

banner44

banner56