MALATYA TAŞHORAN ERMENİ KİLİSESİNİN SON DURUMU
Malatya’nın Salköprü Mahallesi ile Çavuşoğlu Mahallesi arasında bulunan 280 yıllık Taşhoran (Surp Yerrortutyun) Ermeni Kilisesi’nin onarımına nihayet adım atılıyor.
Yıllardır bürokrasi engeliyle kapalı duran Taşhoran’ın ana kapısı, 2010 yılının son aylarında açılabilmişti. Taşhoran’ın üzerinde bulunduğu arsanın mülkiyetinin üçte ikisi Milli Emlak’a, üçte biri de Malatya Belediyesi’ne ait; bir elde toplanamadığından kilisenin onarımı yapılamıyor, deniyordu.
Bu aşılmaz engel, yılan hikâyesine döndürülerek imkânsız olarak sunulan engel, Malatya Valisi Ulvi Saran’ın girişimleriyle aşıldı. Malatya’da yaşayanlar, demek ki istenirse imkânsız olarak gösterilen engeller aşılabiliyormuş, çözülemez denen sorunlar çözülebiliyormuş, dediler.
Malatya Valiliği’ne bağlı olarak kurulan Koruma Uygulama Denetim Bürosu (KUDEB), Levent İskenderoğlu başkanlığında tarihsel, kültürel varlıklarımıza sahip çıkmakla kalmadı. Kültür varlıklarımızın kayıt altına alınması, korunması ve onarılması için var güçleriyle çalıştılar. Devlet memuru anlayışının dışına taşarak çalıştılar. Çalışma saatlerine sınır koymadıkları gibi bürokratik engelleri de yasaların dışına çıkmadan en pratik yoldan çözdüler. Engelleri aştılar. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Malatya Valisi Ulvi Saran’ın destekleri, güvenleriyle kısa sürede bu kadar yol aldıklarını söyleyen KUDEB Başkanı Levent İskenderoğlu, 300’ü aşkın eseri, on bir ay gibi kısa sürede koruma altına aldıklarını ifade etti.
RESTORASYONA ÇOK YAKLAŞTIK
Agos gazetesi genel yayın yönetmeniyken suikaste kurban giden Hrant Dink’in doğduğu mahallede bulunan tarihi Taşhoran (Surp Yerrortutyun) Ermeni kilisesinin çizimlerinin bittiğini söyleyen Levent İskenderoğlu: “Taşhoran kilisesinin aletli ölçümünden sonra her taşı teker teker çizildi. Taşhoran’ın çizim çalışmaları ayları aldı. Proje hazırlandı. Hazırlanan proje, mayıs ayında yapılacak olan Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na sunulacak.
Mayıs ayındaki toplantıda ele alınacak olan proje, kurul tarafından onaylanırsa bu kez restorasyon ihalesine gideceğiz. Restorasyon derhal başlayacak. Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun kararı olumlu gelirse çalışmalarımız hızla restorasyona yönelecektir.
Kent merkezindeki bu muhteşem tarihi eserin sadece Malatya’ya değil, insanlığa kazandırılması, korunması ve yaşatılmasını önemsiyoruz.” dedi.
Sultan KILIÇ - Malatya