Malatya’da eğitim anlamında ikinci projenin tanıtım toplantısı için bir araya geldiklerini söyleyen Malatya Valisi Vasip Şahin, “ Bu proje daha öncede ifade edildiği gibi; aslında gündemimizin birinci maddesi olan eğitim konusunun sadece bir ayrıntı bölümünden ibarettir. Eğitimde amacımız her zaman uygulamadığımız gibi iyi insan, iyi vatandaş, donanımlı ve sorumlu insan yetiştirmektir. Bu projelerimiz bu amaçlar için bir araçtır. Bu projenin başarısı, okul yöneticileri ve öğretmenlerimizin çabaları ile sendikalar, dernekler ve sivil toplum kuruluşlarının desteklerine bağlıdır. “dedi.
“Sorun; Veli Noktasında Düğümlendi”
Malatya’da öğretmenlerin sayı ve niteliklerinin yeterli olduğunu söyleyen Vali Vasip Şahin, “Sorun hep veli noktasında düğümlendi. Malatya’nın dışındaki yerlerde de sorun aynı. Bazı velilerin, eğitim konusundaki sorumluluğu çok fazla üstlenemediği konusunda herkes hem fikir. Veli, ya çocuğuna ‘nasıl olsa başarır’ diye çok güveniyor; ya da mevcut maddi durumuna güvenip ‘okumasa bile işi hazır’ gibi bir yaklaşım içerisinde olabiliyor. Dolayısı ile veliler bu eğitim görevi içinde üçüncü rol sahibi olmaz ise eksik kalıyor. Bununla ilgili bir ok çalışma yapıldı; ancak görüldü ki velilerin, veli toplantılarına fazla itibar etmediği yönünde bazı eğitimcilerin ifadeleri var. Dolayısı ile veliler okula davet edilmelerine rağmen gelmemesi bir sorunun işaretidir. Bunun altında herhalde birçok sebep yatıyor. Bu sorumluluk bizlerin sırtında olduğu için bu göreve devam edeceğiz. Öğretmenlerimiz bu görevlerine devam etmek zorundalar. Proje bu düşünceden doğmuştur. Veliyi bu görevin içerisine dâhil etmenin metodu aranmıştır. “ ifadelerini kullandı.
“Önemli Bir Kazanımdır”
Velilerin, gerekirse işyerlerine, evlerine gidilmesi ve çocuklarının istikbali için ne yapılması gerektiğinin anlatılmasının önemine değinen Vali Şahin, “ Bu önemli bir kazanımdır. Biraz fedakârlık gerekecek ama zaten öğretmenlik bir fedakârlık mesleği değil mi? Bu da mesleğin bir unsuru; sizlerden bunu bekliyoruz. Dolayısı ile sorumluluklarımız var, bunları bir başkasına devredemeyiz. Bizler hata yapıp görevimizi eksik bırakırsak, bunun hesabını, vebalini toplum bizden soracaktır. Bu toplantı biraz da vebal paylaşma toplantısıdır. Ben Vali olarak burada üzerimde ağır bir yük olduğunun farkındayım. Sizlerin de ağır yüklerinin olduğunun farkındayım; ama benim görevim maalesef sınıfa girip ders anlatmak değildir. Benim görevim bu projelerin koordinesini sağlamaktır. “ diye konuştu.
“Vicdani Sorumluluğumuz Olmalı”
“Nesil elimizden gidiyor arkadaşlar” diyerek sözlerine devam eden Vali Şahin, “Sokaklarda olan birçok olumsuzluklardan haberdarız. Sorumluk üstlenmiş olarak bizlerin şikâyet etme hakkı; ta ki bu görevi bırakıncaya kadar alınmıştır. Bizim görevimiz bu şikâyet edilen hususları elimizden geldiği ölçüde düzeltmektir. Sokakta eğer bir olumsuzluk varsa; gençlerimiz her gün biraz daha yanlışlar içerisine giriyor ise bu hepimizin vicdanında ve zihninde bir iz bırakması lazım. Biz bu vicdani sorumluluk karşısında elimizden geleni yapmalıyız. Bu konuda her kesimden çok güzel öneriler ve destekler aldık. Bir dönem içerisinde en az bir defa veli ile buluşmak lazım. Bu görüşme mutlaka okul dışında olmalıdır. Veli ile zaman paylaşılır, sorunlar, dertler konuşulur. Bu gerçekleşirse inanın o veli, ertesi gün sizi gördüğünde yolun karşısında bile olsa yanınıza gelip, hatırınızı soracaktır. Çünkü ; veli sizi evinde, işyerinde misafir etmiştir .“ ifadelerini kullandı.
“Öğrencisini Tanımayan, Eğitim Veremez”
Vali Vasip Şahin’den sonra konuşma yapan Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut ise çok kapsamlı bir çalışma yaparak projeyi hayata geçirdiklerini belirtti. Bulut, konuşmasında; “Biz eğitimin, öğrenciyi tanımakla başladığını biliyoruz. Öğrencisini tanımayan öğretmen iyi bir eğitim veremez. Aileler ile işbirliği güçlendirilerek, öğrencilerin akademik başarısını artıracağız. “ ifadelerini kullandı.
Malatya Haber