AĞBABA’DAN ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

AKP İktidarı döneminde 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlamak , gazetecilere yapılan en büyük haksızlık olacaktır.

AĞBABA’DAN ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI
Cumhuriyet Halk Partisi( CHP) Malatya Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu üyesi  Veli Ağbaba ,10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle bir açıklama yaptı.
Ağbaba’nın basın açıklaması şu şekilde;
10 Ocak 1961’de  212 sayılı yasa yürürlüğe girmiş,  52 yıldır her 10 Ocak günü çalışan gazeteciler günü olarak kutlanmaya başlanmıştır. Ancak AKP İktidarı döneminde 10 Ocak  Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlamak , gazetecilere yapılan en büyük haksızlık olacaktır.
Basın ve ifade özgürlüğü konusunda Türk Ceza Kanununda yer alan kısıtlayıcı hükümler nedeniyle cezaevleri gazetecilerle doldurulmuştur. Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu’nun saptamasına göre 31 Aralık  2012 tarihi itibariyle Türkiye  cezaevlerinde 10’u imtiyaz sahibi ve yazı işleri müdürü toplam 73 gazeteci tutuklu ve hükümlü bulunuyor.
2012 Aralık ayında tüm dünyada 232 gazetecinin tutuklu olduğundan hareketle, cezaevlerinde 73 gazetecisi bulunan Türkiye için bundan daha ağır bir utanç tablosu olamaz. Eğitimde, sağlıkta, ekonomide dünya lideri olamayan Türkiye’nin tutuklu gazeteci  sayısında 1. olması ülkede yaşayan herkes için  çözülmesi gereken en önemli sorunlardan biridir.
Cezaevlerindeki gazeteci sorununun çözümü için ,en kısa sürede Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele kanununda yer alan ve basın hürriyetinin önünde bir kalkan oluşturan maddeler kaldırılmalıdır.
Türkiye’nin basın konusunda yaşadığı bir diğer sorun da ekonomik yetersizliklerdir. Anadolu’da bir yerel gazetenin hayatını sürdürebilmesi büyük bir meziyettir. Malatya’da çok sayıda gazetenin ekonomik krizle karşı karşıya kaldığı, personel maaşlarını vermekte bile zorlandıkları  ifade edilmektedir. Yerel gazeteler , halkın haber almasında, kamuoyunun aydınlatılmasında, hızlı ve güvenilir bilgiye ulaşılmasında çok büyük rol üstlenmektedir.Bu nedenle sorunlarıyla baş başa bırakılan yerel basın yayın kuruluşları sadece kamu ilanlarını yayınlatılarak değil, farklı alanlarda da desteklenmelidir.Unutulmamalıdır ki bir ülkede basının sesi ne kadar çok çıkarsa o ülkede daha çok demokrasiden ve özgürlüklerden söz edilebilir.
Daha 2 gün önce görevlerini yaptıkları için 2 basın mensubunun saldırıya uğramasını kınıyor, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün gazeteci sorunlarının çözümü için gerekli adımların atılacağı gün olmasını diliyorum.
 

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner40

banner45

banner57

banner39

banner44

banner56