AKP 12 EYLÜLDE BİLE OLMAYAN YASAĞI GETİRDİ

TBMM’de kabul edilen hava işkolunda grev yasağı getiren düzenleme ILO, AİHM, Avrupa Sosyal Şartı’na aykırı. ILO’da tek istisna silahlı kuvvetler ile polis.

AKP 12 EYLÜLDE BİLE OLMAYAN YASAĞI GETİRDİ
AKP Hükümeti, hava işkoluna, 12 Eylül döneminde bile olmayan grev yasağı getirdi. TBMMde kabul edilen havacılık hizmetlerinde grev yasağı getiren düzenleme Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Avrupa Birliği Temel Haklar Şartı, BM Ekonomik, Sosyal, Kültürel Haklar Sözleşmesi ve anayasaya aykırılık taşıyor. ILO normlarında, sadece silahlı kuvvetler ve polis konusunda sözleşmelerle sağlanan güvencelerin ne ölçüde uygulanacağı ilgili ülke mevzuatlarına bırakılıyor. Diğer alanlarda sınırlama bulunmuyor.

Yasak, anayasanın 90. maddesi ile dikkate alınma zorunluluğu getirilen uluslararası anlaşmalara da aykırılık taşıyor. Türkiyenin de onayladığı ILOnun 87 Nolu Sendika Özgürlüğü ve Sendikalaşma Hakkının Korunması Sözleşmesinde, sendikaların çalışanların çıkarlarına hizmet ve bu çıkarları savunmak amacıyla kurulduklarına dikkat çekiliyor. Aynı sözleşmede, sendika özgürlüğü ve sendikalaşma hakkının korunması konusunda tek istisna silahlı kuvvetler ile polise getiriliyor. Bu hakkın silahlı kuvvetler ile polise ne oranda uygulanacağı konusunda yetki ilgili ülkelere bırakılıyor.

Hava işkolunun da aralarında bulunduğu diğer gruplar için sınırlama bulunmuyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, TBMM gündeminde bulunan Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısının genel gerekçesinde, sendikal hak ve özgürlükler ile serbest toplu pazarlık süreçlerinin 87 ve 98 Nolu ILO sözleşmeleri dikkate alınarak yeniden düzenlendiğine dikkat çekmişti.

AİHM de, Enerji Yapı Yol-Sen’in açtığı davada, grev hakkının tamamen yasaklanamayacağına dikkat çekmişti. Greve katılan çalışana ceza verilemeyeceğine işaret eden AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin ihlal edildiğini vurgulamıştı.

Avrupa Birliği Temel Haklar Şartının, Toplu görüşme ve eylem hakkıbaşlıklı maddesinde de, İşçiler, işverenler veya işçi ve işveren örgütleri; topluluk hukuku ile ulusal hukuk ve uygulamalarla uyumlu olarak uygun düzeyde görüşme ve toplusözleşme akdetme hakkına ve uyuşmazlık halinde, çıkarlarını korumak için, grev de dahil, toplu eylem yapma hakkına sahiptirdeniliyor.

Cumhuriyet

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner40

banner45

banner57

banner39

banner44

banner56