İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa ve Çapa tıp fakültelerinde görevli öğretim üyeleri, uzman ve asistan hekimler, sağlık çalışanları ve tıp öğrencileri, tıp fakültelerinde ve sağlık alanında yaşanan sorunlara dikkat çekmek amacıyla bugün grev yapacak. Hastanede, acil vakalar dışında hiçbir hizmet verilmeyecek. Hekimler, bugün saat 09.00’dan itibaren İstanbul Tıp ve Cerrahpaşa Tıp Fakültelerinde kurulan “g(ö)rev” çadırının önünde toplanacak. Saat 10.00’da İstanbul Tıp ve Cerrahpaşa Tıp fakültelerinden başlayarak, toplu olarak İstanbul Tıp Fakültesi’ne doğru yürüyüşe geçilecek ve saat 12.00’de İÜ Tıp Fakültesi’ndeki çadırın önünde basın açıklaması yapılacak.
. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde dahili ve cerrahi bilimlerdeki toplam 422 hekimin 176’sı; Çapa Tıp Fakültesi dahili ve cerrahi bilimlerde de toplam 375 hekimin 162’si hasta muayene edemez ve ameliyatlara giremezken, İstanbul’daki üniversite hastanelerinde karaciğer nakli yapılamadığı belirtildi.
Öğretim üyeleri isyanda
AKP hükümetinin birinci basamak sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesi ile başlayan ve katkı-katılım payları, performansa dayalı hekim ücretleri, aile hekimliği ve son olarak kanun hükmünde kararnameye (KHK) dayandırılarak çıkardığı tamgün çalışma ile devam eden uygulamaları, öğretim üyelerini çalışamaz hale getirdi. Özellikle, eğitim ve araştırma faaliyetlerinin yapıldığı üniversite hastaneleri, son uygulamalar ile çıkmaza girdi, üniversite hastanelerinde birçok ciddi ameliyat yapılamaz hale gelirken; çok sayıda öğretim üyesi uluslararası hastane zincirlerinde güvencesiz çalışmaya mecbur bırakıldı
Sağlık alanındaki son uygulamalarla ilgili önceki gün İÜ Baltalimanı Tesisleri’nde yazarlar ile bir araya gelen İÜ Çapa ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi (CTF) öğretim üyeleri, hükümetin Sağlıkta Dönüşüm Projesi’nin olumsuz etkilerinin her geçen gün arttığına dikkat çektiler.
Son çıkan KHK ile birlikte İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa ve Çapa Tıp Fakültesinde dahili ve cerrahi bilimlerde hekimlerin yüzde 50’ye yakınının hasta bakamadığını, ameliyatlara giremediğini anımsatan öğretim üyeleri; İstanbul’da üniversite hastanelerinde karaciğer nakli gibi yapılmadığını, bu işlemin yalnızca özellerde yapıldığına dikkat çektiler.
İÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, “Performansa dayalı tamgün sistemi daha fazla işlem, daha fazla kazanç ve kârlılık üzerine kurulmuştur. Ne kadar tahlil, tetkik o kadar para anlayışı olan performans sistemi, muayene edilen hasta sayısında, yatan hastaların ameliyat edilmesi ve tetkik sayısında artışlara yol açıyor. Eğitime ve araştırmaya ayrılan zaman da azalıyor” dedi.
Eğitim ve araştırma hastanelerinin 2005-2010 karşılaştırmasını yapan Tükel, toplam hekim sayısının yüzde 12, poliklinik sayısının yüzde 36, yatan hasta sayısının yüzde 42 arttığını, 2010’da ise her 1000 kişiden 116’sının ameliyat edildiğini, buna karşın akademik yayın sayısında yüzde 51 gibi ciddi bir azalma olduğunu kaydetti. Çok sayıda tıp fakültesi açıldığını anımsatan Tükel, “Tıp fakültesi öğrenci kontenjanları eğitim altyapısını zorlayacak şekilde arttırılıyor” dedi. Tükel, toplam muayene sayısında da ciddi artışlar olduğunu vurguladı.
Cumhuriyet