CHP, sivil toplum kuruluşlarının devlet ve cemaat yapılanmalarından kurtulması için akademik temelli bir rapor hazırladı. Sivil toplum raporunda, yurttaşların özgür olabilmesi için baskıcı devlet uygulamalarının yanı sıra itaate zorlayan cemaat baskılarına da son verilmesi gerektiğini vurguladı.
CHP Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu tarafından hazırlanan “Sivil Toplum: Özgür İnsan Kardeşçe Yaşam” başlıklı raporda, CHP’nin sivil toplum anlayışı, Türkiye’de sivil toplumun durumu ve yapılması gerekenler sıralandı.
Türkiye’deki yaklaşık 86 bini dernek 58 bini kooperatif olmak üzere 154 bin sivil toplum kuruluşu olduğu vurgulanan raporda, var olan derneklerin büyük kısmının da dini hizmetler alanında olduğu belirtildi. 15 bin 336 derneğin dini hizmetler, 14 bin 779 derneğin spor, 14 bin 569 derneğin yardımlaşma alanlarında olduğu belirtilen raporda, “Din ve inanç temelli kuruluşlar, başta toplumsal dayanışmayı geliştirmek olmak üzere bireylerin yalnızlaşmasını önleyen ve manevi doyuma ulaşmalarını sağlayan önemli faaliyetler yürütmektedir” denildi. Bazı kuruluşların hükümetin uzantısı haline geldiği, birçok STK’nin AKP’nin baskısı nedeniyle erozyona uğradığı vurgulanan raporda, “STK’lerin AKP’nin güdümüne girmek ya da bertaraf olmak ikilemi ile karşı karşıya” olduğu belirtildi.
Sivil toplumun, “AKP ile devam eden baskıcı gelenek”, “Maddi kaynak yetersizliği”, “Cinsiyet eşitsizliği”, “Görünürlük” gibi sorunları olduğu ifade edilen raporda, sivil toplumun gelişmesi için 12 söz verildi. Bunlar özetle şöyle:
* Devlet güdümlü sivil toplum anlayışına son verilecek.
* Sivil toplumun yönetime katılması için yasa çıkarılacak.
* Bürokratik engeller kaldırılacak, Dernekler Yasası gözden geçirilecek.
* Yardım toplamak kolaylaşacak.
* Vergi avantajları arttırılacak.
* Dernekler Dairesi, ceza kesen değil, yol gösteren bir niteliğe kavuşturulacak.
* Okullara sivil toplum dersi konulacak.
* Yerel yönetimler “Sivil Toplum Merkezleri” oluşturmaları için desteklenecek.
* Kamu yararına çalışan sivil toplum kuruluşlarının güçlü ve özerk mali yapıya kavuşturulması için kamu bütçesinden sağlanan destekler arttırılacak.
* İç ve dış destek başvurularına devlet desteği verilecek.
* Kadınlara pozitif ayrımcılık yapılacak, teşvik önlemleri alınacaktır.
* Çoğulculuğu besleyen internet ortamı sansürden uzaklaştırılacak.
Cumhuriyet