DOĞU PERİNÇEKİN AVUKATLARI ANAYASA MAHKEMESİNE BAŞVURDU

İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in avukatı Mehmet Cengiz, müvekkilinin 6 yıla yaklaşan tutukluluk süresinin makul süreyi aşması nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.

DOĞU PERİNÇEKİN AVUKATLARI ANAYASA MAHKEMESİNE BAŞVURDU
İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in avukatı Mehmet Cengiz, müvekkilinin 6 yıla yaklaşan tutukluluk süresinin makul süreyi aşması ve Anayasa’nın 67. maddesindeki “siyasi faaliyette bulunma hakkı” ile 68. maddesindeki “Siyasi partiler, demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurlarıdır” ilkelerinin ihlal edilmesi nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.

Başvurusunda Anayasa Mahkemesi’nin 4 Aralık 2013 tarihli kararında “Anayasa’nın 38. maddesinde ‘suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar kimse suçlu sayılmaz’ şeklinde ifadesini bulan masumiyet karinesi, yargılama süresince kişinin hürriyetinin esas, tutukluluğun ise istisna olmasını gerektirmektedir… Bu nedenle, bir davada tutukluluğun makul süreyi aşmamasını gözetmek, özellikle derece mahkemelerinin görevidir. Açıklanan nedenlerle, Anayasa’nın 67. maddesinin birinci fıkrasıyla bağlantılı olarak 19. maddesinin yedinci fıkrasının ihlal edildiğine karar verilmesi gerekir” denildiğini anımsatan Cengiz, “Doğu Perinçek 21.03.2008 tarihinde gözaltına alınmış ve 24.03.2008 günü tutuklanmıştır. Davada 05.08.2013 tarihinde karar verilmiştir. Bu durumda, bireysel başvurunun yapıldığı 29.07.2013 tarihi itibariyle 5 yıl, 4 ay, 8 gün, karar tarihi itibariyle 5 yıl 4 ay 14 gün, bugün itibariyle de 5 yıl, 8 ay, 26 gündür tutukludur” dedi.

Perinçek’in tutuklu bulunmasının “Siyasi partiler, demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurlarıdır” denilen Anayasa’nın 68. maddesine de aykırı olduğunu belirten Avukat Mehmet Cengiz; “Müvekkilim, Türkiye çapında faaliyet gösteren ve seçimlere katılma hakkı bulunan bir siyasi partinin, İşçi Partisi’nin Genel Başkanı’dır. Bu görevini halen sürdürmektedir. Dolayısıyla tutukluluk durumu değerlendirilirken bu konumunun da dikkate alınması gerekir” dedi. 

Öte yandan Anayasa’nın 69. maddesinde, siyasi partilerin ve organlarının karar ve faaliyetlerinin denetlenmesinin, öncelikle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na, bunların yasaya aykırılığının saptanmasının da Anayasa Mahkemesi’ne bırakıldığını anımsatan Cengiz, Doğu Perinçek’in tutuklu bulunduğu davada, İşçi Partisi’nin Programının, faaliyetlerinin, Merkez Karar Kurulu ve hatta Genel Kurultay kararlarının, hatta Perinçek’in İşçi Partisi Genel Başkanı sıfatıyla yürüttüğü faaliyetler ve yaptığı açıklamaların yargılama konusu yapıldığını belirtti. 
“Bunlar, kovuşturmayı yürüten yerel C. Savcılığı’nca, gereği için birkaç kez Yargıtay C. Başsavcılığı’na bildirilmiş, ancak bugüne değin herhangi bir dava açılmamıştır” dedi.  

Perinçek’in bir siyasi partinin genel başkanı olmasının ihlali daha da ağırlaştırdığını belirten Avukat Mehmet Cengiz, “Üstelik yerel seçimler öncesinde,  bu seçimlere katılma hakkı bulunan ve katılacak partilerden biri olan İşçi Partisi’nin Genel Başkanı’nın 6 yıldır tutuklu bulundurulması, bu ihlali daha da ağırlaştırmaktadır” dedi.

Aydınlık

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner40

banner45

banner57

banner39

banner44

banner56