Gezi Parkı direnişi için ‘Talimat verdim 24 saat içinde bu iş bitecek’ diyen Erdoğan’ın eylemlerle ilgili olarak bir araya geldiği heyetle yaptığı görüşmenin ardından ‘referandum yapılabilir’ açıklaması geldi
Başbakan Tayyip Erdoğan, Bendevi Palandöken başkanlığındaki TESK heyeti ile görüşmesinde Gezi Parkı eylemleriyle ilgili “dış mihrak” olarak İsrail’e işaret etti. Erdoğan’ın, “İçişleri Bakanıma talimat verdim. 24 saat içinde bu iş bitecek” dediği öğrenildi. Erdoğan’ın Gezi Parkı eylemiyle ilgili olarak bir araya geldiği heyetle yapılan görüşmenin ardından “konuyla ilgili İstanbul’da referandum yapılabilir” açıklamasının yapılması dikkat çekti.
Tehlikeli talimat
Edinilen bilgiye göre Başbakan esnaflara şunları söyledi: “Yumruğa karşı yumruk sallamadık. Bundan sonra güvenlik güçleri daha farklı davranacak. Yurtdışından gelecek akla ihtiyacımız yok. One minute dediğimiz insanlar şimdi bu durumdan seviniyorlar. Esnaf uyanık olsun. Faiz lobisi işbaşında. İçişleri Bakanıma talimat verdim. 24 saat içinde bu iş bitecek.”
Mevzuat izin vermiyor
AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Gezi Parkı ve Topçu Kışlası ile ilgili İstanbul’da referandum yapılabileceğini belirtmesine karşın bu mevcut yasalara göre olanaklı bulunmuyor. Yüksek Seçim Kurulu’nun halen yürürlükte bulunan genelgesine göre yerel yönetimlerde referandumu yalnızca “Bir belde veya köyün komşu bir belde veya köy ile birleşmesi” için yapılabilir. Belediye Yasası’na göre belediyeler yalnızca hizmetleriyle ilgili “kamuoyu yoklaması” ve “araştırması” yapılabilir ki bu çalışmaların da sonuç yaratıcı resmi niteliği bulunmuyor.
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Gezip Parkı görüşmelerinin ardından Gezi Parkı konusunda referandum yapılması gündeme gelirken YSK’nin “Halkoylamasında (plebisitte) seçmenlerin oylarına başvurma usul ve esaslarına ilişkin” mecut mevzuatta, anayasa değişikliklerine ilişkin referandumlar hariç olmak üzere bunun dışında yerel yönetimlerin hizmetleriyle ilgili referandum yapabilmesine olanak sağlayan düzenleme bulunmuyor. Belediye Yasası’nın yetki ve imtiyazları düzenleyen 15. maddesine göre belediyeler yalnızca “belde sakinlerinin belediye hizmetleriyle ilgili görüş ve düşüncelerini tespit etmek amacıyla kamuoyu yoklaması ve araştırması” yapabiliyor. Kamuoyu yoklama ve araştırmalarının resmi bir sonucu bulunmayıp yalnızca eğilimleri belirleme amacı taşıyor.
Gökçek yapamamıştı
Anakent Belediye Başkanı Melih Gökçek, Kızılay’daki yaya trafiğini yeniden düzenlemesi konusunda referandum yapabilmek için Yüksek Seçim Kurulu’ndan (YSK) seçim boyası istemişti. Kurulacak sandıklarda da büyükşehir ve ilçe belediye meclis üyelerinin görev alacakları savunulmuştu. Ancak YSK bu istemi reddetti. Bunun üzerine de Gökçek, kendi kurduğu sandıklarda seçmen listesi olmaksızın varoşlardan ve kendi güçlü olduğu ilçelerden otobüslerle getirdiği seçmenlerle “kamuoyu yoklaması” yapmıştı.
Basından